Rennersfamilie De Munster

“Waregem heeft heel wat gemeen met wielrennen. Denken we maar aan enkele legendarische figuren als daar zijn: Defoort, Schotte, Desmet en… De Munster. Daarnaast kan Waregem bogen op meerdere grote organisaties zoals het WK Wielrennen in 1957 en het BK in 1966 en 1989, plus het aanstaande BK in juni 2021.
Maar de naam De Munster roept heel wat herinneringen op uit het verleden. Een grote familie, verspreid over de ganse stad, bracht ook enkele wielrenners van niveau naar voor.”

Aan het woord is wielerfanaat Willy De Bouvrie. Hij schreef onlangs een boek van 80 bladzijden waarin het palmares van de wielerfamilie De Munster doorspekt wordt met anekdotes en vele foto’s.

De rennersfamilie De Munster, dat zijn neven Lucien, Buddy en Georges (allen geboren in 1932), Eric (geboren in 1942), Nicky (zoon van Georges, geboren in 1961) en Gregory (kleinzoon van Buddy, geboren in 1984). Lucien, Georges en Nicky woonden allen in de Bieststraat, daarom komen deze ex-renners hier aan bod.

Lucien werd geboren in Waregem op 19 augustus 1932. Hij liep school, of beter gezegd: hij fietste naar de school in Moeskroen om de Franse taal te leren. In 1950 startte hij bij de beginnelingen, de huidige nieuwelingen. Dat ging vlot, viermaal kwam hij thuis met de zegebloemen. In 1952 stapte hij over naar de liefhebbers, een succesvolle overgang want Lucien bracht in totaal achttien bloemtuilen mee naar huis. In 1954 stapte hij over naar de categorie van de onafhankelijken. Ook hier won hij acht wedstrijden waaronder de Ronde van Vlaanderen en werd hij tweede in het Belgisch Kampioenschap. Hij was één van de besten, zo niet de beste in deze categorie. Tijd om nog een trap hoger te klimmen. Vanaf 1954 tot en met 1964 behaalde hij 32 overwinningen bij de beroepsrenners. Zijn tweede plaats in de Midi – Libre in 1955 na de Spanjaard Miguel Poblet en vóór Fred Debruyne vulde de sportkrant.

Een hoogtepunt was zijn zege in Dwars door België in 1956. Bij de onafhankelijken kende Lucien zijn beste dagen.

Een zware val in de Dauphiné van 1956 betekende het einde van een toch wel veelbelovende loopbaan als renner. De behandeling in het ziekenhuis van Grenoble werkte nadien nefast op zijn prestaties en Lucien kon de hoge verwachtingen die men in hem stelde niet meer waarmaken. Hoe tegenslagen een rennersloopbaan kunnen fnuiken.

Hij huwde in 1958 met Liliane Vanheirreweghe en stond 64 keer op het podium.

Wil je meer foto’s zien, weten welk palmares Lucien bijeen fietste, welk goed doel hij steunde ? Dan zal je het boek moeten aankopen.


Georges werd geboren in Waregem op 17 april 1932. Hij huwde met Jacqueline Verhaeghe.

Het hoofd en de benen! Was dat hier van toepassing bij Georges? Misschien wel, wellicht niet….
We weten dat hij een krachtig renner was, die het meestal moest hebben van de brute macht, maar we hoorden eveneens dat hij te braaf en te eerlijk was. Georges wilde wel koersen maar dan volgens de leuze mens sana in corpore sano en hij voelde aan dat niet iedereen in het peloton dezelfde mening deelde. Op vijftienjarige leeftijd debuteerde Georges bij de onderbeginnelingen waar hij aan tien wedstrijden deelnam en steeds eindigde binnen de eerste vijf. Overwinningen en bloemtuilen kwamen niet op tafel in de wijk Biest want in de spurt moest hij steeds het onderspit delven. Vanaf 1950 ging het een stuk beter en wist Georges 7 keer als primus te eindigen. Georges werd liefhebber gedurende 2 jaar en moest zich tevreden stellen met meerdere ereplaatsen.

Nooit opgeven stond bij hem op de eerste plaats en hij liet zich niet pramen om een achtervolgend peloton op sleeptouw te nemen. Hij was geen sprintbom, maar een aanvaller en kon heel lang op kop rijden en zo iedereen eraf rijden. Hiervoor werd hij gewaardeerd.

Op de Biest, de bakermat van de familie De Munster, kende men Georges. Hij kende geen gemakkelijke jeugd, maar was een man met het hart op de juiste plaats. Georges is veel te jong overleden, op 5 augustus 1991, aan een hartaanval. Zo kon hij de geboorte van zijn petekind niet meemaken. Dit maakte het nog pijnlijker voor de familie.


Nicky werd geboren in Waregem op 4 juli 1961. Hij huwde met Katherina Bohy in 1989 en verhuisde nadien van Waregem naar de Westhoek, naar Beveren aan de IJzer.

Ook hier werd de microbe doorgegeven van vader Georges op zijn zoon, zodat Nicky het probeerde bij de nieuwelingen in mei 1977. Hij was dan 16 jaar en studeerde aan het VTI, Elektriciteit A2. De studies in het VTI waren niet met zijn volle goesting want Nicky was meer een ‘theoreticus’. Maar vader Georges hamerde erop dat hij een “stiel” moest leren. Niet evident dus om zich volledig op het wielrennen te focussen. Hij ontbrak de wilskracht en het doorzettingsvermogen van vader Georges. Een tweede en derde plaats waren de echte uitschieters. Sprinten? Jawel, dat kon Nicky zeker maar meestal was dat enkel voor de ereplaatsen. Tijdgenoten waren toen renners als Eric Van Lancker en Rudy Dhaenens, waarvan Nicky zich de evenknie mocht noemen. De studies primeerden echter en dat was ten koste van de trainingsintensiteit.

Maar dat betekende geenszins het einde van zijn liefde voor de fiets! Na een paar jaar, hij werd dan 24 jaar, koesterde hij opnieuw zijn racefiets en hield hij het fietsen voor eigen ontspanning. Nu was de stress weg en bij de onafhankelijke bond vond hij het plezier terug.

Na zijn studies aan het VTI moest Nicky naar de fabriek en pas na het overlijden van zijn vader kon hij de studies hervatten. Op de leeftijd van 38 jaar behaalde hij een ‘Bachelor” in de Specifieke Lerarenopleiding. Hij gaf 14 jaar les in ICT.

Waartoe inzet en wilskracht kunnen leiden! Hij had dus toch een zekere wilskracht meegekregen van vader Georges, zeker ?

Hoe Nicky zijn vrouw leerde kennen via het koersen en waarom astronaut Dirk Frimout tot zijn vriendengroep behoort, dat lees je in het boek van Willy.

Het boek Rennersfamilie DE MUNSTER is te koop (10 euro – 80 blzn.) bij Willy De Bouvrie (0475 57 32 54).