Davy De fauw doorgevraagd

tekst: Koen Christiaens

‘t Biesteneirke bestaat 25 jaar. Dus trok ik met evenveel vragen naar Essevee aanvoerder Davy De fauw; tevens ex-speler van Sparta Rotterdam, Roda Jc en Club Brugge. Davy woont met Delphine Devroe en zoontjes Louis en Charles op een boogscheut van de Biest, waarmee hij sinds kort een link heeft…

1. Waarom wordt jouw familienaam met kleine f geschreven ?
Ik ben afkomstig van Maria Aalter. Mijn pa heeft altijd gezegd dat de persoon in het gemeentehuis mogelijks wat dronken was en zo de familienaam met een kleine f heeft ingeschreven. Zo is dat blijven meegaan.

2. Wat is jouw favoriete gerecht ?
Ik eet alles. Als ik moet kiezen tussen vis en vlees kies ik voor het laatste. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit. De kost van vroeger geniet mijn voorkeur. Ik eet graag duifjes en konijn zoals mijn ma dit destijds klaarmaakte. Soms word je herkend, ook buiten Waregem en als we dan op restaurant gaan is het vervelend dat mensen je tijdens het eten aanklampen.

3. Hoe belangrijk zijn de skyboxen ?
Heel belangrijk. Iedereen is heel lovend over de skyboxen en deze kunnen in de toekomst nog uitbreiden. Het is een meerwaarde voor Essevee én een van de mooiste in België op dit ogenblik.

4. Ben je voor of tegenstander van de Be Ne Liga ?
Als Zulte Waregem er kan tot toetreden ben ik er voorstander van. Er zijn nog veel vragen en antwoorden qua competitieformat en Europese plaatsen. De Be Ne Liga kan een meerwaarde zijn om het niveau in de beide landen omhoog te krikken.

5. Bestaat de kans dat Thorgan Hazard nog eens aan de Gaverbeek voetbalt ?
Ik heb er nog contact mee maar dan gaat het meer over de huidige situatie en de matchen die we speelden. Thorgan heeft dat ooit nog gezegd en sowieso bestaat die mogelijkheid.

6. Komt er ooit een dag, zoals in 2013, waarbij Essevee meespeelt voor de titel ?
Essevee wil daarnaartoe groeien, op àlle gebied. Op en naast het veld, door een groter budget, méér sfeer. Het zal wel wat tijd nodig hebben, maar die dag kan er zeker nog komen.

7. Shoppen in Kortrijk of in Gent ?
In Gent, ook mijn geboortestad. Vroeger ging ik met mijn ouders veel naar Gent en Brugge. Misschien Kortrijk niet omwille van het voetbal.

8. Play off één of de Bekerfinale ?
Indien de vraag zou luiden ‘de Bekerfinale winnen’ zou mijn keuze gauw gemaakt zijn. Maar dat is ze niet dus kies ik voor Play off één. Het zijn 10 toffe matchen, goed voor de club en een mooie reclame.

9. Wat is het belang van de Beker dit seizoen ?
Het is een cliché maar ieder seizoen is de Beker voor ons belangrijk. Er hangt een Europees ticket aan vast dat je direct in de poulefases brengt. De Bekerformule is heel belangrijk in zijn huidige concept. (het duel Essevee-STVV voor de 1/8e finales gaat door op woensdag 4/12)

10. Welke Bekeroverwinning vind je de speciaalste ?
De laatste Bekerfinale met Zulte Waregem tegen KV Oostende was ik geblesseerd maar als je die erbij telt maakte ik er, in Nederland en België, 6 mee. Ik kan niet meteen een keuze maken want ieder jaar is het hele gebeuren rond een Bekerfinale zeer speciaal. Qua Europese matchen vond ik de overwinning bij het Cypriotische APOEL Nicosia met 1-2 (29/08/2013) bijzonder omdat we ons dan plaatsten voor de groepsfase. 4 dagen later klopten we trouwens Anderlecht met 4-3.

11. Zijn er wedstrijden waarin je je offensief minder mag uitleven ?
Daar wordt over gebabbeld. De vorige 2 jaar pakten we veel tegengoals en werd er meer behoudend en op de 0 gespeeld. Dit seizoen staat het verdedigend zeer goed en werd 6x de 0 gehouden. Het is ook een bewuste keuze want aan de overkant hebben we met Gideon Mensah iemand die graag ‘gaat’ waardoor we op beide flanken kunnen hoog spelen.

12. Ga je graag op afzondering ?
Ik heb er niet veel moeite mee. Maar als je al Europees speelt gekoppeld aan een afzondering, dan ben je weinig thuis en zie je de kinderen minder. Dat is niet leuk.

13. Wat doe je tussen 2 trainingen in ?
Slapen, dat wordt zo gevraagd. Het gebeurt zelden maar als we kaarten is het ‘kingen’, met Sammy Bossut, Louis Bostyn en Jannes Van Hecke.

14. Kan je trouwens makkelijk de slaap vatten na een wedstrijd ?
Nee. Ik zit nog vol adrenaline en energie. Bij een match om 20.30 uur kan ik moeilijk slapen. Dan kijk ik nog naar de samenvattingen of zelfs naar de hele match van ons.

15. Golf of padel ?
Golf. Padel doe ik ook en ook tennis. Dat zijn mijn sporten naast het voetbal. Tennis was wat verminderd, maar door Ollie (Deschacht) doe ik het weer wat meer. Er zijn 2 padelclubs in Waregem, in de Rooseveltlaan en de Happy. Golf is voor mij een ontspannende sport en staat op nummer 1, dat zal nooit veranderen.

16. Kan je nog door dezelfde deur met directeur Eddy Nuyttens (die Anderlechtsupporter is) ?
(lacht) Dat kan ik zeker. We hebben een heel goed contact, reeds vanaf de inschrijving van onze zoon op school. Eddy is een supervriendelijke man, staat open voor iedereen en kent iedereen bij naam. Het is door hem dat de school een goede naam heeft.
17. Hoe kijk je terug op de eerste maanden die Louis school liep in de Vrije Basisschool de Biest ?
Heel positief. Louis gaat sinds september naar school op de Biest. Delphine kende de school, zij heeft gekozen. Het is een klein schooltje maar Louis wordt supergoed opgevangen en begeleid. We hadden ook al een ouderavond waarbij we zagen wat de kinderen allemaal doen.

18. Met welke ex-ploegmaats hou je nog contact ?
Van iedere ploeg zjjn er wel 1 à 2 voetballers met wie ik contact hou. Ruud Vormer, Danny Koevermans, Bjorn Engels, Brandon Mechele, ik kan blijven doorgaan… Vandaag nog Laurens De Bock die jarig was.

19. Welke was de beste speler waarvan je ploegmaat was ?
Er zijn er verschillende. Thorgan Hazard was exceptioneel maar dat vond ik ook van Soualiho Meïté, Junior Malanda en Lukas Lerager. Dat hebben ze trouwens al bewezen bij hun nieuwe clubs.

20. Hoe belangrijk zijn de fans ?
Superbelangrijk. Onlangs zaten we nog samen, dit om een nóg betere sfeer te creëren. Alles hangt echter samen met de resultaten. Ik vind dat we zeer goede supporters hebben en er moet een nauwe band zijn tussen fans en spelers.

21. Hoe komt het dat je zo vaak de toss wint ?
Op het muntstuk bij de toss staat langs de ene kant ‘fair play’ en de andere kant ‘fifa’. Ik kies altijd de kant die vanboven op de hand van de ref ligt en dat lukt vaak. De uitploeg mag altijd kiezen. Vroeger kon je enkel de kant kiezen maar dat is intussen veranderd. Bij thuismatchen is het inderdaad de bedoeling om de 2de helft naar de spionkop toe te spelen.
22. Spelen Cyle Larin of Saido Berahino ooit in de Champions League ?
Ze willen dat allebei: Europees spelen. Die mogelijkheid van de Champions League zit er zeker in, ze hebben de kwaliteiten ervoor.

23. Wat is de reden dat je quasi nooit geblesseerd bent ?
Dat hangt af van verschillende factoren. Ik heb mijn lichaamsbouw meegekregen, er veel voor gedaan en nog altijd trouwens en de factor geluk. Misschien heeft het ook wat met mijn speelstijl te maken.
.
24. Wordt Davy De fauw later trainer ?
Daarvoor moet je Uefa B, Uefa A en de Pro Licence volgen. Dat laatste is voor hoofdtrainer. Ik heb Uefa B al op zak, in januari doe ik Uefa A. Het zit wel in mijn hoofd.

25. Ben je dit seizoen de vaste strafschopnemer ?
Er staan er altijd 2 op de lijst en in principe was ik als 2de aangeduid. Eigenlijk is nummer 1 voor de spitsen want dat is goed voor hun vertrouwen. Aangezien Cyle Larin een strafschop miste de 1ste match tegen KV Mechelen heb ik de volgende genomen tegen Antwerp. Sindsdien sta ik hiervoor als 1ste aangeduid. Je moet niet veel nadenken bij penalty’s. Als je goed trapt kan de doelman hem niet pakken.