Vereniging in de kijker: vzw Waregemse Gordel

tekst: Rik Verhaeghe

De idee om een fietshappening in Waregem te organiseren kent zijn oorsprong in de plaatselijke Fietsersbondafdeling. Koichi Hobo, Eddy Van Oost en Rik Verhaeghe, die in 2001 deel uitmaakten van het bestuur, besloten een groot fietsevenement te organiseren op de 2de zondag van juli.
De 1ste editie op zondag 14 juli 2002 overtrof hun stoutste verwachtingen. Maar liefst 1 600 fietsers kwamen opdagen om te genieten van 1 van de 4 fietstochten. Vanaf de 1ste editie werden de routes aangeduid met 4 kleuren.
Gesterkt door dit succes besloten ze dezelfde avond nog om het evenement te herhalen. De 2de editie werd verreden onder een stralende zomerzon. Het deelnemersaantal verdubbelde bijna: 2 800 deelnemers vertrokken op de Markt voor een verkwikkende fietstocht.
Op vraag van veel deelnemers werden vanaf 2008, met een versterkt bestuur, wandeltochten opgenomen in het programma. De stappers konden kiezen uit 3 tochten.
Ondertussen zijn al 18 edities achter de rug. Sinds 2017 vindt het evenement plaats op het Boekenplein. Gemiddeld komen 2 425 deelnemers opdagen, de 7de Waregemse Gordel blijft tot op heden de meest populaire editie met 3 300 deelnemers. Bijna 44 000 deelnemers passeerden de inschrijvingstafel. Iedere editie wordt afgesloten met een gratis tombola met heel wat mooie prijzen voor de deelnemers.
De organiserende vzw Waregemse Gordel kan ieder jaar op meer dan 80 gemotiveerde vrijwilligers rekenen. Opbouwen, inschrijven, versnaperingen geven, drank verkopen,… Er zijn tevens heel wat externe partners nodig om de Waregemse Gordel te doen slagen: stad Waregem, Imog, Veloods, seingevers, Rode of Vlaamse Kruis, enz.
De opbrengst van iedere editie wordt aan het goede doel geschonken. Over 18 edities werd maar liefst 94 000 euro aan verschillende verenigingen geschonken. Deze verenigingen of vzw’s zijn ofwel Waregems of hebben een link met de stad.
De 19de Waregemse Gordel vindt plaats op zondag 12 juli 2020 vanaf 7.30 uur op het Boekenplein.
info: www.waregemsegordel.be en info@waregemsegordel.be