Vereniging in de kijker: Molenpark

tekst: Johan Korber 

Het Molenpark is een wijk die deels op de parochie de Biest en op het Gaverke gelegen is. De wijk zelf met aanliggende straten kreeg in 1994, door de stad, de naam Hoogmolen toegewezen. In totaal staan er ongeveer 180 woningen in de wijk.
Onder het motto Voor de wijk, met de wijk, door de wijk wilde Ferdy Mabbe de wijkbewoners dichter bij elkaar brengen en met de hulp van 2 koppels per straat stichtte hij een feestcomité om elk 2de weekend van juli een zomerfeest in te richten. Ferdy dacht eerst om een tentje van 200 man te zetten maar algauw bleek dat het tentje een tent ging worden van 400 man die op de grond naast het speelpleintje werd neer gepland.
In de loop der jaren is de plaats van de feesten nog verhuisd naar de weide achter metaalrecuperatie Ivan Bracke (nu Philippe Taelman) in de Stijn Streuvelsstraat en daarna naar de grond rechtover de Groenbek.
Intussen gingen ook andere activiteiten door voor de wijk zoals een kerstfeest, een fietstocht, plaatsen van een kerststal, het bezoek van de echte sinterklaas, hulp bij de nieuwjaarsreceptie enz…
Omdat er na lang zoeken er geen jonge mensen bereid werden gevonden om de taak van de oudere medewerkers over te nemen gaven Ferdy en zijn bestuur er in 1997 de brui aan.
Maar zonder de zomerfeesten waren er nog enkele medewerkers van het eerste uur die, met de kasreserves, de wijkbewoners nog samen brachten met een fietstocht en een kerstfeest die tot op heden nog altijd doorgaan.
Toen gemeenteraadslid Xavier Wyckhuyse in de Vlasbloemstraat kwam wonen wilde hij zijn buren van het Molenpark beter leren kennen en begon met een nieuw bestuur met nieuwe zomerfeesten van 2004 tot 2013, er waren gemiddeld 250 eters aanwezig. Zijn thema was dat de aanwezigen konden zweven van de Ricard, Brugse Zot, Sint-Bernardus en sangria. Het laatste jaar heeft de lokale zanger Kurt Crabbé voor een volle tent de feesten na 10 jaar afgesloten.
In 1994 zochten de oprichters van ‘t Biesteneirke een medewerker in het Molenpark voor het samenstellen en het bedelen van het krantje. Johan Korber voelde zich daarvoor geroepen en was van bij het begin de postbode van dienst in de wijk. Intussen zijn er zo iedere laatste weekend van de maand al ongeveer een kleine 50.000 (!) exemplaren in de brievenbussen beland.
Hopelijk mag deze traditie nog enkele jaren doorgaan met deze fijne bende.