West-Vlamingen boven op 5de Memorial Igor Decraene

tekst: Koen Christiaens 

De Memorial Igor Decraene kende op 8 september nogal wat West-Vlaamse winnaars: bij de heren nieuwelingen kon niemand tippen aan Alec Segaert uit Lendelede. “Dit was mijn zwaarste tijdrit ooit”, wist de hardrijder van Gaverzicht Be Okay. Ook bij de juniores stond met Lars Van Rijckeghem een gouwgenoot op het hoogste schavotje. Van Rijckeghem – een jongeman waarvan we nog gaan horen in de toekomst – was in een duel verwikkeld met Branko Huys. Beiden kregen de dag nadien het positieve nieuws dat ze mee mochten naar het WK tijdrijden. Hun tijdrit in Yorkshire vond op maandag 23 september plaats.
Ook 6 dames nieuwelingen, 19 dames junioren en 9 dames elite waren van de partij.
Totaal onverwacht kwam profrenner Yves Lampaert zijn jeugdige collega’s aanmoedigen en ging gewillig met enkele wielerfans op de foto. Ook Claudia Van Avermaet, zus van Greg, was aanwezig en kwam supporteren voor haar zoon Luca Dhollander. Deze nieuweling uit Kastel finishte op de 3de plaats. De ouders van Laurens De Plus idem voor hun andere zoon Jasper, die een laatste keer de Memorial kwam rijden bij de beloften. Bij die beloften kregen we trouwens een spannende strijd waarin Rune Herregodts aan 48 km/u de maat nam van Jasper De Plus en Ruben Apers. Deze laatste was er al iedere editie bij op de Biest. Biestenaars Mathisse Grootaert en Raoul Decraene eindigden respectievelijk 9de en 14de; het grote klimtalent Mauri Vansevenant die een profcontract tekende bij Deceuninck Quick Step 6de.
Op de middag was de Memorial Igor Decraene van start gegaan met de duotijdritten voor recreanten waarin de overige broers Thybo, Birger en Merijn aan de start stonden. Deze laatste reed maar 500 meter want zijn kompaan Emiel had af te rekenen met een lekke band. Het team met de ludieke naam Eerst de koers en dan de dorst en erna de Bomaworst kwam stevig voor de dag met de 2de plaats en dit na Rocket Espresso. Nadat 157 renners op de Biest het beste van zichzelf hadden gegeven kon de organisatie tevreden terugblikken op deze vijfde editie. Meer foto’s over de memorial vind je op de middenpagina en op de website www.biesteneirke.be.