Ten huize van… acrogymkampioene Marie Mahieu

Acrogym, oftewel acrobatische gymnastiek zonder toestellen. Dat is in het kort de sport die Marie Mahieu (9 jaar) sinds 4 jaar beoefent. Zij werd onlangs, samen met haar partners Lieke en Tille, provinciaal kampioen Oost-Vlaanderen. Tijd voor een gesprek.

Ik tref Marie op zaterdagvoormiddag bij haar ouders en broer in de Truweelstraat, net vóór ze naar de training vertrekt. Marie, wat is acrogym ?
In acrogym (ook wel acro genoemd, RV) worden indrukwekkende piramides afgewisseld met dans en grondoefeningen. Het is een teamsport waarbij wederzijds vertrouwen en een goede samenwerking tussen de partners een grote rol speelt.

Waar beoefen je acrogym ?
Ik ben aangesloten bij Sportac’86 uit Deinze, een sportclub met meer dan 700 aangesloten leden. Aanvankelijk startte de club met artistieke gymnastiek en acrobatische gymnastiek, maar nu is er ook rope skipping, trampoline, tumbling,… Dit vooral om zoveel mogelijk jongeren te kunnen aanspreken en te blijven boeien.

Tot welke groep behoor jij in de vereniging ?
Gezien mijn leeftijd, zit ik in de categorie 9-15 jaar. We trainen maar liefst 5x per week in sporthal Palaestra in Deinze. Voor mijn ouders is dat heel vaak over en weer rijden en goed plannen. Zelfs oma wordt erbij betrokken ! Soms is er de mogelijkheid om met andere meisjes mee te rijden naar de training, maar al even vaak zijn de uren niet op elkaar afgestemd. Het is vaak hectisch, maar het lukt.
Er zijn ongeveer 30 sporters aangesloten in mijn competitiegroep, waarvan slechts 2 jongens.
Marie, je turnt samen met je partners Lieke en Tille. Welke functie heb jij in dit trio ?
Ik ben onderpartner, dat betekent dat ik mijn bovenpartner – letterlijk – ondersteun. Je kan dit ook mooi zien op de foto, ik sta rechts.. Het spreekt voor zich dat de bovenpartner de kleinste en lichtste van de 3 is. De onderpartners moeten dan nagenoeg gelijk van grootte zijn.

Je bent onlangs provinciaal kampioen Oost-Vlaanderen geworden, maar daar blijft het niet bij hé ?
Op 19 januari werd ik samen met mijn partners provinciaal kampioen Oost-Vlaanderen. Dat weekend werden ook de kampioenen van de overige Vlaamse provincies verkozen. We moesten hiervoor strijd leveren tegen 23 andere ploegen. Als kampioen nemen we sowieso deel aan het Vlaams Kampioenschap op zaterdag 6 april in Lommel.

Met de sportclub Sportac’86 geven jullie ook een grote turnshow waarbij jij ook een rol uitoefent ?
Inderdaad, op 10, 11 en 12 mei komt namelijk onze nieuwste show Eclectique uit. Het is eigenlijk een mini Cirque du Soleil, die doorgaat in een circustent op het parkeerterrein van Brielpoort in Deinze. Iedere gymnast van de club is er graag bij om onze kunsten aan het grote publiek te tonen.

Nu ga je naar de Guido Gezelleschool, maar hoe zie je je toekomst ?
Gezien ik verzot ben op acrogym, zie ik mijn toekomst in de Topsportschool in Gent. Niet zomaar iedereen kan daar terecht, je moet wel mooie adelbrieven kunnen voorleggen. Maar als provinciaal kampioen heb ik al een mooie troef in handen.

Marie, veel succes met acrogym. Hopelijk lezen we nog veel over jouw mooie prestaties in ’t Biesteneirke !