Op zondag 2 augustus werd er gekoerst in Waregem

tekst: Koen Christiaens 

Op zondag 2 augustus ging met start en aankomst in de Henri Lebbestraat de enige wielerwedstrijd voor juniores van dat weekend in België door, ingericht door de supporterclub van Waregemnaar Jakov Beirlaen. Nogal wat jeugdwedstrijden werden/worden door corona afgelast. De wedstrijd ging door onder coronamaatregelen én het talrijk opgekomen publiek had (grotendeels) een mondkapje aan. Met Belgisch Kampioen Arnaud Delie kregen de inrichters een mooie naam op de nog jonge erelijst. Achteraf stelden we enkele vragen aan organisator Johan Beirlaen. Fotograaf Willy zorgde voor enkele foto’s uit de Ten Hedestraat en de Henri Lebbestraat.

Johan, klopt het dat je nog renners hebt moeten weigeren ?
We hadden 148 renners aan de start maar hebben er inderdaad 110 moeten weigeren. Er was slechts 1 koers in België, vandaar.

Er was een corona steward aangesteld. Wat was zijn taak ?
Hij moest alles controleren en kijken of alles in orde was zoals het podium, de aankomstzone. Het parcours was voor 90% ok, enkel de doortocht aan het Gaverke was een beetje smal. De renners werden bij de start gevraagd om afstand te houden. Aan de aankomstzone mocht er quasi geen publiek staan, tenzij de begeleiders. Het mondmasker was voor de toeschouwers ook verplicht.

Heb je overwogen om niet in te richten ?
Neen, want ik wou per se dat de renners konden koersen bij ons. We hebben er als bestuur alles voor gedaan

Wat was de reactie van de wielrenners ?
Ze vonden het een prachtige organisatie en op Facebook kregen we van hen veel lovende commentaren.

Jouw zoon Jakov eindigde 35ste. Welke wedstrijden rijdt hij nog want er worden alsmaar meer wedstrijden geannuleerd ?
Op dit ogenblik kan Jakov nog wel wat wedstrijden betwisten. Zo is er onder meer de Boucle de L’Oise eind augustus en ook het BK in Middelkerke (5/9) stond met stip genoteerd waar hij door zijn ploeg Onder Ons Parike als één van de speerpunten zou worden uitgespeeld. Toen dit ook werd geannuleerd nam ik contact met de Wielerbond om op dezelfde dag nog het kampioenschap naar Waregem te halen. Ik had o.m. al een parcours in gedachten en zou dit organiseren samen met Feestcomiteit Drogenboom. Echter kregen we van het schepencollege te horen dat de termijn te kort was in deze coronatijden en vooral een negatief advies van de politie. Op 6 september is Jakov wel ingeschreven voor de testtijdrit in Waregem.