Nieuwenlingenkoers in de Henri Lebbestraat

Sportliefhebbers: aandacht ! Noteer alvast zondag 24 maart in jullie agenda want dan wordt er in de Henri Lebbestraat een allereerste keer een wielerwedstrijd voor nieuwelingen in het leven geroepen. Johan Beirlaen is mede-organisator en heeft met zijn zoon Jakov alvast een zeer gemotiveerde deelnemer aan de start. Johan en Jakov geven in onderstaand interview tekst en uitleg.

Johan, je hebt al flink wat koersen georganiseerd. Heb je een idee over het aantal ?
Dat is inderdaad een moeilijke vraag. Eerst zat ik tussen 1978 en 1985 in het bestuur van Waregem Vooruit voor Dwars door België. Tussen 1986 en 1992 heb ik op de Heirweg in Anzegem ieder jaar 3 koersen ingericht voor elite zonder contract en beloften. In 1993 trad ik opnieuw toe tot het bestuur van Dwars door Vlaanderen en werd koersdirecteur van de beloftenwedstrijd en dit op wereldbekerniveau met winnaar Steven De Jongh. Vanaf 1996 tot ongeveer 2001 heb ik dan aan café Vifana een koers voor juniores ingericht. Van 2006 tot 2010 was dit vervolgens een derbykoers in de Holstraat. Ik herinner mij de deelname van Sep Vanmarcke en Frank Vandenbroucke, die de laatste editie won. 3 jaar geleden was er ook het Provinciaal Kampioenschap voor aspiranten: Jens Vancauwenberghe won bij de 13-jarigen en Rune Thoré bij de 14-jarigen. Vanaf 2012 werd ik koersdirecteur van Dwars door Vlaanderen voor dames. Op 3 april eerstkomend zitten we aan de 8ste editie.

Hoe kwam je op het idee om in Waregem een koers voor nieuwelingen te organiseren ?
Vifana stopte als café en ik was al enkele keren langs geweest in café Half Time. Daar gaf ik dan ook een feest voor mijn pensioen en de uitbater Stefaan is er zelf over begonnen iets te doen voor Jakov. Op 4 december was er een pirobak en kwam ook het idee om een supportersclub op te richten. Vervolgens kwam de vraag om een koers voor nieuwelingen in te richten en ik heb mij daartoe geëngageerd. Annick Grijspeerdt is voorzitter, Stefaan Depraetere penningmeester en ikzelf secretaris. Momenteel hebben we ongeveer 30 leden.


Het valt toe te juichen dat er een wedstrijd bijkomt op de wielerkalender…
In alle provincies, ook in West-Vlaanderen, is het aantal wedstrijden aan het achteruitgaan. De kostprijs is het grootste struikelblok. Wij mogen niet klagen en hebben met Denis De Gloire onze grootste sponsor. De dag zelf doen we ook beroep op 53 seingevers.

Met de datum zitten jullie ook goed ?
Ik heb met enorm veel rekening gehouden. Ik heb onder meer gekeken dat het een voetbalvrij weekend is. Eerst had ik 30 juni aangevraagd maar we kregen die datum niet van stad Waregem. De dag zelf zijn er ook maar 4 wedstrijden over gans België, met nog 1 wedstrijd in de provincie, in Damme. Ik wil bij deze een woord van dank richten aan stad Waregem en de politiediensten. Ik hoop toch op een 60 à 70-tal deelnemers, er zullen veel streekrenners bij zitten. In 2020 zal onze wedstrijd er één zijn voor juniores, omdat Jakov dan in die categorie zal rijden en dat is zo afgesproken met ons bestuur.

Jakov, je begint aan je 2de seizoen als nieuweling op de weg, maar je hebt je vooral al kunnen onderscheiden op de piste ?
Ik werd op 30 december 4de op het BK omnium. Nog recenter, op 30 januari werd ik 3de in de ploegkoers. Ik heb 2 keer een ploegkoers gewonnen met Wannes Dewulf. Ik rij graag op de piste, dat is het belangrijkste. Ik doe dit vanaf 10-jarige leeftijd. De wedstrijden gaan door op de Blaarmeersen, ik train er tot 3 keer in de week.

Vanaf dit seizoen kom je met Onder Ons Parike in een nieuw team terecht.
Ik heb 3 jaar bij Acrog Balen gekoerst. Nu is het dichter qua afstand. Ik was trots op het voorseizoen van 2018, ik reed iedere week prijs, voor een eerstejaars was dat niet slecht. Ik pakte ook wat premies.
Als welk type renner zou je jezelf omschrijven ?
Soms ga ik mee in de aanval. Als ik me erop toe leg kan ik ook in de spurt goed uit de voeten. Mijn trainer Luc Wante zegt dat ik later een klassiek renner word. In de Vlaamse Ardennen vind ik de Koppenberg toch de taaiste kuitenbijter. Op voorhand zal ik het parcours in Waregem niet verkennen, dat doe ik de dag zelf wel. Het wordt mijn 1ste wedstrijd van het seizoen. Eerst ga ik van 2 tot 9 maart op stage met de ploeg naar Mallorca. Ik kijk dit seizoen ook uit naar de Cycling West-Vlaanderen, dat is dit jaar een 4-daagse rittenwedstrijd geworden.

Parcours en technische inlichtingen nieuwelingenkoers zondag 24 maart: start in de Henri Lebbestraat ter hoogte van café Half Time, Westerlaan, Jozef Duthoystraat, Broekstraat, Weverstraat, Roger Vansteenbruggestraat, Eikenlaan, Roterijstraat, Groene Wandeling, Tjollenstraat, Pijkstraat, Jozef Duthoystraat, Nieuwhuizenstraat, Ten Hedestraat, Henri Lebbestraat met aankomst ter hoogte van Chauffage Nellen.
12 ronden van 5,7 km = 68 km met iedere ronde een premie. Start van de wedstrijd : 15.30u. Inschrijving en prijsuitreiking: café Half Time

Nog dit: met Thiemen Vandersteene komt er ook een Biestenaar aan de start. Thiemen rijdt voor Gaverzicht Be Okay.