Moments de gloire

tekst: Koen Christiaens – fotos: Michiel Stockman en André Marlier

 

Enkele van onze Biestenaars die de wielersport beoefenen kenden de voorbije periode hun moment de gloire. Voor Abram en Michiel Stockman op 30 juni tijdens het BK wielrennen voor profs in Gent. Na een aanloop door de Zwalmstreek wisten de broers zich nog vóór het binnenrijden van de  Oost-Vlaamse stad in de kijker te rijden door met zijn tweetjes in de achtervolging te gaan op de leiders Evenepoel, Wallays, Dewulf en De Bondt. Ze bleven enkele ronden hangen op 1’30” terwijl het peloton een halve minuut verder volgde.  Abram en Michiel haalden de rechtstreekse uitzending op Sporza en werden bewierookt door José de Cauwer en Michel Wuyts. De Cauwer vroeg zich af of ze toevallig familie waren van ex-Esseveecoryfee Jacky Stockman. Neen…

Abram: “Het was vooraf niet afgesproken om samen in de aanval te gaan. Eerst was Stijn Vandenbergh weg-gesprongen op een brug en werd gecounterd door Laurens De Plus. Toen ze werden gegrepen dacht ik “dit is het moment om te gaan”. Ik heb dan eerst 10 km alleen gereden, een gewoon tempo want het was de bedoeling om enkele renners mee te krijgen. Toen ik nadien omkeek zag ik dat mijn broer op komst was.”

Michiel: “We zijn toch 1 uur in de (tegen)aanval geweest. Nadien kregen we tal van reacties over onze aanval. Zo lang we bij een (Pro) Continentale ploeg blijven rijden kunnen we deelnemen aan het BK.  Aangezien er zich de komende jaren met Anzegem en Waregem parcoursen aandienen in de zeer nabije omgeving krijgen we nog kansen om ons te onderscheiden.”

Toen Tim Merlier het uiteindelijk in de spurt haalde wisten de broers toch nog een 39ste en 40ste plaats weg te kapen.

Ook zus Julie Stockman legde beslag op een verdienstelijke 26ste plaats op het BK.

 

Op woensdag 24 juli was het dan de beurt aan Raoul Decraene (links op de foto) voor zijn moment van glorie: tijdens een avondcriterium in Deinze spurtte hij naar een 2de plaats na Kenny Constant en dit op 97 deelnemers.

Raoul: “De wedstrijd startte pas om 18 uur, een avondcriterium. Er dienden 19 ronden van 6,4 km afgewerkt te worden met aankomst op de Markt van Deinze, wat heel wat volk bijeenbracht; ook door het warme weer. Ik sprong in de 2de ronde weg en kreeg 6 metgezellen mee. 10 ronden van het einde waren we nog met 5 renners. In de laatste ronde heb ik dan aangevallen en kreeg Kenny Constant (uit Ichtegem) mee.  In een spurt met twee, die ik zelf aanging, klopte Kenny mij. Toch was ik fier op mijn 2de plaats. Kenny Constant won intussen dit seizoen ook al 5 keer.”

Ook op zondag 28 juli en woensdag 31 juli werd gekoerst in Deinze op hetzelfde parcours. Raoul eindigde in dit regelmatigheidscriterium, over de 3 wedstrijden, op de 4de plaats. Tijdens de Ronde van Oost-Vlaanderen, van 21 tot 25 augustus, eindigde Raoul 9e in de eindstand en dit op 120 deelnemers.