Juf Daphne: “Een halve klas is persoonlijker, toch verkies ik een volledige klas”

tekst: Rik Verhaeghe 

Ondertussen kan bijna iedereen overweg met Skype, Zoom, Facetime, Teams en andere videocall-apps. Ook juf Daphne Van Crayeynest – die tot het einde van dit schooljaar het 6de leerjaar onderwijst – weet hoe videochat werkt. Maar, zo moet ze toegeven, vaak kunnen de leerlingen computerprobleempjes beter oplossen. Ze is dan ook fier op haar knappe bollen.

Daphne, hoe verliep de tweede 1ste schooldag voor jou ?
Ik gaf daarvoor afwisselend les in 3 leerjaren. Door het zwangerschapsverlof van juf Nathalie (die normaliter in het 6de leerjaar les geeft), mag ik tot het einde van dit bizarre schooljaar haar leerlingen onderwijzen.
Eigenlijk is de opstart zeer vlot verlopen. Van stress was geen sprake bij de leerkrachten en dat kwam zeker door onze directeur Eddy, die ons niet overspoeld heeft met mails, vooral om de rust te bewaren. Want als wij kalm zijn, stralen we dat uit naar onze leerlingen.

Had je vrees dat de kinderen de regels aan hun laars zouden lappen ?
Enigszins wel, maar mijn vrees bleek ongegrond. Werkelijk iedere leerling is gedisciplineerd. Het voordeel was dat ze al een aantal weken vertrouwd waren met de maatregelen, zoals handen wassen en afstand houden.

Een halve klas met bubbels. Hoe pak je dit aan ?
Het voelt wel raar aan, ja. De ene helft komt op maandag en donderdag, de anderen op dinsdag en vrijdag. Maar uiteraard zou ik liefst al mijn leerlingen alle dagen in dezelfde klas willen zien. Voor de dagen dat de kinderen thuis zijn, krijgen ze taakjes mee. We proberen dit ook te beperken, want ook kinderen mogen niet overrompeld worden door deze nieuwe situatie.

Wat doen de kleuterjuffen en de leerkrachten van het 3de, 4de en 5de leerjaar ondertussen ?
Wie dacht dat de overige leerkrachten nu vakantie hebben, heeft het goed mis. Alle leerkrachten zijn aanwezig op school en zorgen voor ondersteuning in de brede zin van het woord: helpen bij handen wassen en de sanitaire maatregelen, kwetsbare kinderen begeleiden, preteaching,… Ik ben ongelofelijk blij met de heropstart, al is het maar een aantal weken, maar duim volop dat we op dinsdag 1 september terug op het normale niveau het schooljaar kunnen starten !