Hoedje af voor Cherly Vanbecelaere

tekst: Rik Verhaeghe

Dinsdag 27 augustus 2019, iets na de middag. Net zoals vele duizenden Waregemnaars maakte ook Cherly Vanbecelaere zich op voor een namiddag én avond koerseplezier. Fris gedoucht, tandjes gepoetst en strak jurkje aan. Oh ja, de hoed niet vergeten, want misschien komt ze wel op tv of in de krant of…

Cherly werd op de hippodroom gespot door de hostessen van Willy Naessens (niet diene van Essevee, maar diene van Marie-Jeanne, RV), die haar prompt uitnodigden in de vip-tent. Het begin van een memorabele dag.

Cherly, het draait uiteraard allemaal om de hoed. Waarom dat ontwerp ?
Eigenlijk had ik eerst een ander ontwerp gemaakt: een grote witte hoed. Echter vond ik deze té groot en té chique. Ik heb de idee wat laten rusten en op reis vond ik dan het perfect oranje stofje. Eenmaal thuis ben ik er mee aan de slag gegaan. Ik heb er zo’n 3-tal weken aan gewerkt, meestal ’s avonds. Het binnenste is een oude hoed, maar de rest is eigen creatie. Je zal geen kopie op het internet vinden. Google heeft me trouwens ook geen inspiratie gegeven.

Zelfs de kleur is niet toevallig…
De kleur oranje verwijst naar rust, kalmte, bedachtzaamheid, geduldigheid,… maar ook naar creativiteit en optimisme. Misschien heeft de jury daar wel rekening mee gehouden ? Naast de stoffen bloemen is de hoed ook versierd met oranje blinkertjes.

Even naar de dag zelf. Je staat gezellig wat te keuvelen en dan…
… word je aangesproken door de hostessen van Willy Naessens. “U hebt een prachtige hoed, wil u deelnemen aan de Hat Trophy in de vip-tent ?” Uiteraard zeg je geen neen op dit aanbod. Ik weet al een beetje hoe het er aan toe gaat in de tent, want dit was mijn 3de selectie. Ik ga al verschillende jaren naar Waregem Koerse en droeg pas 4 keer een hoed.
50 geselecteerden moesten dan voor de jury opdraven. De jury bestond dit jaar uit Edouard Vermeulen, Cathérine Moerkerke, Davy Brocatus, Virginie Claes en nog andere hoeden-experts.
Na de bekendmaking van de finalisten maakten de winnares, ikzelf als 1ste eredame en de 2de eredame een tochtje op de hippodroom met koetsier Willy Naessens !

Je ging ook met een aantal mooie prijzen aan de haal.
Als 1ste eredame ontving ik een reischeque van 1000 euro, mag ik 1 weekend met de nieuwe Land Rover rijden en ontving ik een prachtig boeket bloemen, een poncho van Bentley en heel wat exclusieve staaltjes van de beste parfums. Willy Naessens is ook gekend van zijn gulheid en schonk mij tevens 1000 euro die ik dien te besteden aan een goed doel. Ik ga de centen aan Zebrapad vzw geven. Dit is een Anzegemse vereniging die verschillende acties en activiteiten organiseert met het oog op een betere ondersteuning voor de EDS- en HSD-patiënten. EDS is de naam van een heterogene groep van een aantal zeldzame en genetische aandoeningen waarbij de stoornis gelegen is in het bindweefsel dat niet goed is aangelegd of de aanmaak ervan verstoord is.