Tist van der Biest: Straatfeest vs. regeringsvorming

tekst: Tist van der Biest 

’t Zijn straffe gasten… en dan bedoel ik niet de politiekers die trachten een regering te vormen, maar wel de vrijwilligers die onlangs het straatfeest in de Bieststraat organiseerden. Project Biest, zo heet de vereniging die nog geen jaar geleden een geslaagde infovergadering hield. Niet politiek georiënteerd, sterker nog: ze zijn béter dan de politiek (alhoewel dit eigenlijk niet zo moeilijk is). Zo werden de eerste plannen pas gesmeed op 4 juli, terwijl de politiek al meer dan een maand aan het zagen was van “een regering vormen zal zeer moeilijk zijn, zo niet onmogelijk”. Die van Project Biest zullen gedacht hebben: “een straatfeest organiseren zal zeer moeilijk zijn, maar zeker mogelijk”. En of ze erin geslaagd zijn…

Na amper 80 dagen was het in kannen en kruiken. En nachtelijke vergaderingen – waarom moeten die politiekers toch altijd in ’t weekend vergaarn ? – waren er zeker niet bij, hoogstens een aantal bijeenkomsten waarop iedereen met goede ideeën welkom was. Stel je voor dat ikke zou binnenvallen in het Vlaams parlement en mijn ideeën zou spuien aan pakweg Bart en Tom, die toen nog goede maatjes waren.

Een kleine maand vóór het straatfeest doken affiches en flyers op. Zomaar, zonder dat er een extra journaal aan te pas kwam of een horde journalisten stond te wachten aan de voordeur van de voorzitter. Op een blauwe vrijdag (het hoeft niet altijd een maandag te zijn hé) kwamen zelfs 2 bestuursleden de schoolkindjes warm maken om deel te nemen aan de ludieke fietskoersen. Laten we stellen dat het 2 lokale verkenners waren, door de koning aangesteld.

Het straatfeest zelf: ik ben ook eens een kijkje gaan nemen. Ik had mijn wielertruitje van Lotto Soudal aangetrokken in de hoop er misschien Victor Campenaerts of Tim Wellens tegen het lijf te lopen. Het was toch een fietskoers, had ik vluchtig gelezen. Victor en Tim heb ik er niet gezien, wel Sagans en van Vleutens in spé. Het moet gezegd: de fietskoersen waren ludiek en een plezier voor de jonge deelnemers. De organisatie had zelfs een speaker op de kop kunnen tikken, een opvallende combinatie van vrt’er Michel Wuyts (gelukkig mét haar) en vtm’er Merijn Casteleyn (gelukkig mét proper gebit).

Ook de bar draaide op volle toeren. Een 400-tal toeschouwers volgens de rijkswacht, de organisatie hield het op minstens 500. Veel lachende gezichten, voorstellen over het afschaffen van de woonbonus, de zoveelste hervorming binnen het onderwijs en de verstrenging van de inburgering waren hier niet aan de orde.

In de Oudstrijderslaan waren de kinderen koning. Er was een stoepkrijtkleurwedstrijd met als thema “Het vervoermiddel van de toekomst”. Gelukkig bleven discussies over het gebrek aan laadpalen of het uitmelken van de dieselrijder uit zodat de wedstrijd halverwege de middag op een apolitieke manier kon afgesloten worden: iedere deelnemer, jawel echt iedere deelnemer, ging met dezelfde prijs huiswaarts.

Jaja, waar de politiek niet in slaagt, lukt wel voor Project Biest: de mensen samen brengen met een pintje en een pannenkoek. Net toen het half-Waregems rockgroepje Johnny Got Fat zijn eerste tonen inzette, deed een hevige regenbui het straatfeest abrupt stoppen. Maar zullen we dat dan maar op een of andere politieker steken ?

Oh ja, een bezig bestuurslid van Project Biest heeft een woordzoeker over het straatfeest in elkaar geflanst. Reacties op het straatfeest zijn welkom op projectbiest@gmail.com. Liever reageren op mijn gebrabbel ? Mail mij: tist@biesteneirke.be. Jaja, ‘k zin mee met mijnen tijd zulle !