Ten huize van… Frederic Bulcaen, gepassioneerd CEO

tekst: Rik Verhaeghe 

Dat de Biest bulkt van het talent, dat kon je al in menig Biesteneirke lezen. Uitgeweken Biestenaar Frederic Bulcaen is zaakvoerder van Typhoon in Beveren-Leie. Maar niet alleen die firma is zijn grote liefde, ook Urban Crop Solutions ligt hem nauw aan het hart. Tijd voor een videogesprek.

Frederic groeide op in de Kuipersstraat, waar zijn ouders nog wonen. Hij is mede-eigenaar van Typhoon nv sinds 2010.

“Eind vorig decennium had ik de opdracht gekregen het bedrijf Typhoon te herstructureren. Na deze ingreep stond het bedrijf te koop. Dit heb ik toen samen met mijn vennoot Kris Devidt Typhoon overgenomen”, zo start Frederic het gesprek.

In welke sector is Typhoon actief ?
Al ruim een halve eeuw bieden we onze klanten – zowel internationale kleppers als industriële kmo’s – systemen voor industriële ontstoffing en transport op basis van luchttechniek. Al onze maatoplossingen binnen de procesindustrie hebben als doel om bedrijven stofvrij te maken en te houden, zowel de productievloer zelf als de ruime omgeving. Met een eigen engineeringteam, productiefaciliteiten, montagediensten en onderhoudsploegen kunnen we onze klanten in binnen- en buitenland innovatieve en energiezuinige oplossingen aanreiken waarmee we echt het verschil maken en voor de lange termijn. Mensen die bij Unilin, Cras, Dossche of IVC werken zullen zeker al installaties van ons gezien hebben.

Hoeveel personen zijn er werkzaam ?
Ongeveer 60 arbeiders, waarvan een 20-tal personen bij de klanten langsgaan voor montage. Daarnaast telt Typhoon 25 bedienden.

Waar is de firma gevestigd ?
Typhoon bevindt zich in de ruime gebouwen waar vroeger Pieters Textiel gehuisvest was, in de Grote Heerweg in Beveren-Leie. Door de jaren heen werd de volledige site van Pieters Textiel aangekocht. Er is nog onbebouwde ruimte om uit te breiden.

Is uitbreiding dan noodzakelijk ?
Jazeker, sinds de overname hebben Kris en ik ingezet op solide en toekomstgerichte markten, zoals voeding, recyclage en energie. Niet alleen de lokale ondernemer wordt bij ons geholpen, ook een internationale grootspeler is welkom.

 

West-Vlamingen zijn slimme werkers én durvers

Frederic Bulcaen, zaakvoerder Typhoon nv


Naast Typhoon besteed je ook veel tijd aan wel iets bijzonder unieks, nl. een plantenfabriek. Wat houdt dit juist in, Frederic ?
Eenvoudig gesteld: groenten kweken a.d.h.v. ledlichten. Een computerprogramma bepaalt wanneer, hoe lang en op welke lichtsterkte de planten moeten belicht worden. De groenten zijn op en top gezond, want er komen geen pesticiden aan te pas. Gezien de groenten gekweekt worden in een afgesloten ruimte (container), krijgen insecten geen kans. De planten groeien op water aangevuld met natuurlijke nutriënten i.p.v. volle grond, hierdoor krijgen we vaak te horen dat de smaak beter is.
Hoe is het idee eigenlijk ontstaan om groenten in container via ledverlichting te kweken ?
Alles begon met de brandende vraag: “Hoe zullen we de wereld voeden met de toenemende druk van klimaatverandering en met een verspillende wereldwijde voedselvoorzieningsketen ?” Ik was mentor van Maarten Vandecruys, student aan de Vlerick Business School en we onderzochten verschillende opties om de gewasproductie dichter bij de lokale gemeenschappen te brengen. Uiteindelijk bleef er maar één levensvatbaar en duurzaam kweeksysteem over: Indoor Vertical Farming.

Wie zijn de klanten van Urban Crop Solutions ?
We zijn ondertussen 5 jaar bezig en rekenen op nog minstens 10 jaar vooraleer het concept volledig ingeburgerd zal zijn. Dicht bij huis was Huis van Wonterghem in Kuurne een van onze eerste klanten. Momenteel is de kok van het vroegere sterrenrestaurant Hertog Jan er in dienst. Hij beschouwt de container als zijn speeltuin.
In samenwerking met de Universiteit Leuven wordt onderzocht hoe we bananenplanten die met uitsterven bedreigd zijn nieuw leven kunnen inblazen.
Ook het wereldrecord tarwe kweken staat op onze naam.
In Antwerpen tenslotte verleent Urban Crop Solutions zijn medewerking aan een project rond duurzaamheid.

Jullie zijn zeker niet enkel in Vlaanderen actief ?
Wereldwijd heeft Urban Crop Solutions 28 installaties staan, o.a. in Finland (in streken waar meerdere maanden per jaar geen zonlicht is), Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten.
We werken ook samen met Puratos-groep uit Brussel om de Marsmissie, die er ooit wel eens zal komen, te voorzien van groenten die door de astronauten uiteraard zelf moeten gekweekt worden in een container.

Frederic, het is duidelijk dat jij meer dan je handen vol hebt als CEO van 2 bloeiende firma’s. Hoe leg je dat aan boord ?
Sinds 1 mei vorig jaar ben ik geen zaakvoerder meer van Urban Crop Solutions, maar neemt Tom Debusschere (rechts op de foto naast Maarten Vandecruys) deze taak op zich. Wel blijf ik voorzitter en tevens CEO van Typhoon nv. Eigenlijk zijn het 2 compleet verschillende bedrijven, het enige gemeenschappelijke is de ruimte in Beveren-Leie die gedeeld wordt.

Heeft de coronacrisis impact gehad op de bedrijven ?
We hebben nooit stil gelegen, zoals dat genoemd wordt. De arbeiders konden – mits de nodige maatregelen – verder blijven werken. Heel wat bedienden hebben een tijd thuis gewerkt, maar kunnen nu terug op kantoor werken, gezien we veel ruimte hebben om de bureaus op veilige afstand te herschikken.
Internationale bedrijfsreizen staan al een half jaar op een laag pitje, maar videogesprekken zijn een efficiënte oplossing.

Frederic Bulcaen is 45 jaar, gehuwd met Corinne Martens en woonachtig in Eke. Zijn weinige vrije tijd besteedt hij aan voetbal. Een lekker wijntje slaat hij zeker niet af.