Ten huize van… Esseveesupporter Christ Destoop

Essevee zit in een precaire situatie. Het is vijf na twaalf voor de fusieclub. Het moest een mooi afscheidsjaar voor Francky Dury worden maar door de slechte resultaten van de laatste weken werd de samenwerking op 17 december, in onderling overleg, beëindigd. Davy De fauw en Timmy Simons krijgen het vertrouwen om Zulte Waregem tijdens de resterende wedstrijden naar een veilige plek te brengen in de Jupiler Pro League.
Tijd om een trouwe abonnee, Christ Destoop uit de Vredestraat, hierover aan de tand te voelen. Christ is een voetbaldier, wat blijkt uit onderstaand vraaggesprek. Hij is getrouwd met Sabine Vaernewyck en ze hebben 3 kinderen: Dimi (30), Glenn (27) en Joni (25).

Christ, je was vroeger voetbaltrainer ?
Ruim 20 jaar terug startte ik mijn carrière bij RC Waregem en was er 4 seizoenen trainer van de preminiemen en miniemen. Vervolgens volgde mijn mooiste periode bij Sparta Wortegem. Ik bleef er 6 jaar. Eerst ook bij de preminiemen, later volgden de U17 en U19. 2 jaar naeen werd ik net geen kampioen. Mijn motto was dat iedereen die goed trainde ook speelkansen kreeg. Ik herinner mij een seizoen dat we de 1ste match met 1-7 verloren en de voorzitter kwam bij me en zei: “Christ, je zal dit seizoen geen 5 matchen winnen”. Maar we eindigden wel 5de. Ik had een duidelijke visie en die was dat de trainer een motivator moet zijn waardoor de spelers boven zichzelf uitstijgen. Ik ging daarbij uit van een 4-3-3 waarbij enkel mijn 2 centrale backs verdedigend dachten. Ei zo na werd ik bij Wortegem trainer van het 1ste elftal. Daarna heb ik nog 3 jaar de U21 van Deerlijk getraind en 7 jaar geleden ben ik gestopt. Het was niet meer combineerbaar met mijn job bij Lecot in Brugge.

Hoe lang ben je al supporter ?
Van mijn 6 jaar ging ik al mee naar het voetbal. Mijn vader Christiaan, die in 1979 verongelukte, nam me mee. Eigenlijk zou ik Filip heten, maar toen hij op het gemeentehuis kwam was hij die naam vergeten en koos dan maar voor Christ. Ik ben opgegroeid op de Karmel. Mijn vader was bij SV Waregem délégué van de Uefa’s. Het waren toen allemaal spelers uit de streek: Wim De Coninck, Philippe Desmet, Franky Dekenne, Carlos Deconinck, Franky en Pino De Craeye, Yvan Desloover, Ludo Deschepper, Patrick Santelé. Ik herinner mij een match van de 1ste ploeg tegen Anderlecht. We zaten quasi op de piste en er was 25 000 man. Ook de Bekerfinale op de Heizel tegen Tongeren blijft me bij. Koning Boudewijn zat niet ver van ons. Ik was efkens abonnee af, toen we met SV Waregem Europees onderuit gingen tegen het Finse Lahti (1993). Maar ik bleef het voetbal enorm volgen. Toen we weer promoveerden was ik opnieuw van de partij.

Wat is je mooiste herinnering aan Essevee ?
Een match met SV Waregem op Anderlecht, we wonnen met 2-5. We kwamen 0-3 voor. Ik herinner mij Urban die in de 1ste helft enorm aanvallend presteerde. De 2e helft was hij veel minder, tot hij een bal over Marc Degrijse stiftte. Urban was een schitterende voetballer maar er stond gene kop op. Ook het seizoen van Zulte Waregem met Thorgan Hazard (2013). Dat feest op de markt in Waregem was toch niet normaal. Dat seizoen zijn we het afgepakt van de arbiters, telkens met Nzolo: in Standard, ook tijdens de play offs in Lokeren en thuis die 3-4 tegen Standard.

Wat zijn de oorzaken dat het, ook dit seizoen, zo stroef verloopt voor Essevee ?
Volgens mij: Francky Dury is een machtige trainer geweest en chapeau voor hetgeen hij hier heeft verwezenlijkt. Maar een 10-jarig contract, dat was geen goede zet. Als je je ploeg niet meer kan motiveren win je geen matchen. Het mooiste voorbeeld van een huidige motivator is Felize Mazzu bij Union. Toen Dante Vanzeir onlangs Rode Duivel werd zei hij: “Als er één van ons jaloers is hierover is het voorbij voor ons”. Je moet gelukkig zijn voor Dante. In iedere linie moet je ook iemand hebben met een over mijn lijk-mentaliteit. Deschacht was dat nog vorig seizoen. Hij was niet de fijnste voetballer maar bij Anderlecht was er niemand die hem kon vervangen. Ander voorbeeld: Vormer bij Club Brugge. Ik denk bij ons vroeger ook aan Meert, Skulason, Lerager, Meité, De Ridder, Derijck, Malanda. Ik herinner mij deze laatste tijdens een oefenmatch en dacht zo een trage. Maar kijk wat hij nadien presteerde. Je mag een match verliezen met 1-2 of 1-3 maar je moet je kop ervoor leggen. Ons grootste nadeel is het uitverdedigen. De bal komt té snel weer in de voeten van de tegenstander. Ons beste centrale duo dat we hadden was Steve Colpaert met Karel D’Haene. Ook zijn er telkens andere ploegopstellingen. We hebben ook te veel verschillende nationaliteiten.

Komt het nog goed met onze ploeg ? Kortom, zal Essevee zich redden ?
Met nieuwjaar moeten ze enkele gerichte aankopen doen: centraal achterin en een 10. Die hebben we niet. Jelle Vossen is soms de dupe van de spitsen. We hebben ook maar één flank met Dompé. Kijk eens hoe hard Vossen werkt en zwoegt. Harbaoui deed het op voetballend gebied niet beter maar kreeg nooit kritiek van de fans. Eigenaardig genoeg hebben we zelfs het best scorende duo van Europa met Gano en Vossen én ook met Dompé de assistenkoning. Ik vond ook de beslissing om Bostyn uit de ploeg te zetten jammer. Die jongen is nu gekraakt, met veel respect voor Sammy Bossut. Het is eigenlijk het 3de opeenvolgende seizoen dat het bergafwaarts gaat. Dompé gaan we kwijt zijn met nieuwjaar. De goals die wij scoren gaan in 3 à 4 passen, dat is positief. Maar anderzijds zijn we die bal veel te rap weer kwijt. Wij spelen ook te veel achteruit. Ik hoop dat het goedkomt maar de schwung is eruit.

Tijdens het kerstweekend spelen we op Standard (26/12) en na de winterstop volgt KV Oostende thuis, Cercle uit, OHL thuis en Beerschot uit. Dat wordt de periode van de waarheid…
Standard ligt ons wel, daar moeten we een punt kunnen pakken. Oostende en Leuven moet je thuis winnend afsluiten, op Cercle zie ik ons verliezen en op Beerschot winnen. Dat betekent 10 op 15; dan zou het er goed uitzien. Kijk naar Cercle: als je enkele matchen achtereenvolgens wint, ben je vertrokken. We hebben ook nog het voordeel dat die ploegen allemaal zo ver nog niet staan. Het zal voor de barrageplaats gaan tussen ons, Cercle en Seraing.

De supporters hebben zich dit seizoen ook al vaak geroerd. Wat vind je daarvan ?
1 ding stoot me tegen de borst: vuurpijlen horen niet thuis op een voetbalveld en zeker niet bij ons. De gezangen over Dury buiten waren een vorm van frustratie. Die mag je tonen, dat is logisch. Met de aanstelling van Simons en De fauw hoop ik dat het goedkomt. Simons zal wat meer maturiteit hebben, misschien is Davy wat te braaf. Wie weet krijgt Govea op termijn nog eens zijn kans. Wat we zagen tegen Union was niet normaal. Als we voortaan opnieuw vechten voor iedere bal kan ik ermee leven. Maar stel dat we zakken, hoeveel volk gaan we dan nog hebben in 1B ? Ik vrees dat het dan voorbij is voor Essevee…