Ten huize van… Emiel Van Lierde

Volksfiguren… Ze zijn zeer gekend in hun omgeving. Op de Biest lopen er ook rond: eerder kwamen onder meer Lucien Wyckhuyse en Luc Al-luyn al aan bod en dit keer is het de beurt aan Emiel Van Lierde. Emiel woont in de Bieststraat en je herkent hem in het straatbeeld als hij op pad is met zijn oranje Peugeot.

“Er zal er nog één rondrijden want onlangs zag ik dezelfde auto staan bij Arslijder, die moet een accident hebben gehad”, opent Emiel ons gesprek.
“’t Is pas sinds 14 maart dat ik opnieuw met de auto rijd. Ik heb dit 6 maan-den niet mogen doen. In september ben ik gevallen in mijn badkamer en ver-loor het bewustzijn. Ik heb er 2 en een halve dag gelegen en ben dan tot de telefoon geraakt.”

Emiel, jouw familienaam is Van Lierde. Dat is geen gebruikelijke familie-naam ?
Ik ben afkomstig van St.-Kornelius-Horebeke. Het is ook niet dé familienaam die ginder veel voorkomt. ’t Is daar dat de Haaghoek begint, de gekende kasseistrook uit de koers. Mijn vader was van Maarke-Kerkem en ik heb nog een nonkel die in Lierde woont…

Hoe ben je terechtgekomen op de Biest ?
Vroeger kwam ik goed overeen met Lucien Wyckhuyse. Zijn dochter Veerle is nu 55 jaar maar ik kwam hier al toen zij nog maar 16 jaar was. Ik heb dan ook mijn vrouw Monique Lazou leren kennen. Zij was van Desselgem. Monique woonde in het huis hiernaast en zo kwam ik nog meer op de Biest. In 1994 zijn we getrouwd en nam ik definitief mijn intrek in de Bieststraat. Mijn vrouw is door ziekte gestorven in 1996. Lucien kende ik door de vinken. Ik ben nog naar het trouwfeest geweest van zijn zoon, Guido. Ik ben zelf ook nog vinke-nier geweest in Schorisse. Ik woonde niet ver van mijn kameraad Etienne Van Schoorisse. Ik ben nog kampioen en koning geweest bij de maatschappij de Vrolijke Vink met vogel Jempi. Hij zong 550 tot 600 liedjes, het was een vogel die iedere week dat getal haalde. Ik ken ook Rafke Delbeke goed, die nog al-tijd met de vinken speelt.

Welk beroep heb je vroeger uitgeoefend ?
Ik was metser. Ik deed dit 36 jaar. In 1987 ben ik dan ook beginnen werken bij bouwwerken Claeys gedurende 18 jaar. Ik ben dan ziek geworden, ik heb al 15 jaar chronische leukemie. Ik werkte van mijn 14 jaar en ben moeten stoppen op 53-jarige leeftijd. In het leger zat ik eerst 3 maanden in Leopoldsburg en dan 9 maanden in Altenradt. Zerik De Ketele zat het jaar daarvoor ook in Al-tenradt.

Emiel, ik mag je omschrijven als een volksfiguur. Hoe komt het dat zo veel mensen jou kennen ?
Ik heb veel kameraden, ook door het vissen. Ik ben 5 jaar bewaker geweest aan de vijvers van het voetbalstadion. Ik moest het geld ophalen van de vis-sers. Ik ging rond, ze kregen dan een kaart van mij. Dat was 4 euro per lijn, wellicht is dit nog altijd hetzelfde bedrag. Wist je dat ze altijd Jeanot zeggen tegen mij ? Dat is een lapnaam, vanwaar ze het hebben gehaald weet ik niet.

Je bent ook supporter van KAA Gent ?
In Zegelsem hadden we vroeger een supporterslokaal van Gent. Ik was er lid. Het was de tijd van Aad Koudijzer, Bo Braem, Willi Quipor, André Raes… Ik ken ook Sandy Martens en nog beter zijn pa Eddy, die was van Volkegem. Ik had een abonnement en iedere thuiswedstrijd gingen we met de bus naar het toenmalige Ottenstadion. Nu ga ik al lang niet meer, ik heb moeite om trap-pen te doen. Ik plaag soms Carl Ballière (voorzitter van Essevee) op zondag in de Heerlijkheid en hij zegt dan altijd Buffalo tegen mij.

Op 1 mei speelt Gent de Bekerfinale tegen KV Mechelen !
Via Play off één Europees voetbal halen zal niet meer lukken, Gent staat zelfs nog achter Anderlecht in de stand. Dus leggen ze zich best toe op de Bekerfi-nale. Mechelen is wel een ploeg uit 1B en ze zouden moeten kunnen winnen.


Op zondag vindt men je inderdaad terug in de Heerlijkheid ?
Ik zie daar dan andere Biestenaars zoals Filip Vercruysse, Jan Garsy, Zerik, John Vervaecke en daar zijn nu ook de wielertoeristen en de vinkeniers van Vimibel bijgekomen. ’t Is een half jaar dat ik geen bier meer drink, dat is beter voor mijn gezondheid. Ik ga ook naar café ’t Leeuwke en naar den Arrivee. Patricia, destijds uitbaatster van café de Biest, kwam me vroeger halen.

Waarmee kan je anders de dagen vullen Emiel ?
Ik kijk eens naar de koers, zoals vandaag naar de Brabantse Pijl. Ik zie wel liever de cyclocross, dat is één uur. Het wegwielrennen duurt toch lang op tv, zoals Parijs-Roubaix van vorige zondag. Ik heb nog een kat Rambo, ze is 12 jaar. Ze slaapt meer dan dat ze wakker is en zit vaak buiten. Ik heb ook een heel brave stiefdochter Mieke die alles voor mij doet, ik breng dan de was naar haar, zij woont in Hulste. Verder laat ik tijdens de week mijn eten komen van ’t Fermet-je uit Ooigem, tijdens het weekend trek ik dan zelf mijne plan.