Sunday Bikers organiseren tombola ten voordele van Ophélie

tekst: Marianne Verstaen – foto: Melissa Buysse

De Sunday Bikers zijn een club van motorrijders met een 60-tal leden. Bij mooi weer verzamelt een vaste kern van 15 à 20 man op zondag aan de kerk van de Biest om 8 uur. Ze rijden dan een uitgestippeld parcours en zijn rond de middag terug.
Ook nemen ze deel aan 5 à 6 georganiseerde treffens. Met het weekend van O. L.-Heer-Hemelvaart trekken ze er op uit. Zo zijn ze al naar Engeland, Frankrijk en Duitsland geweest. Dit jaar gaan ze naar het 3-landenpunt.
Om uit de kosten te geraken organiseren ze een barbecue. De eerste keer was dit nog kleinschalig, enkel hun partners en wat vrienden waren uitgenodigd. De tweede en derde keer was er veel meer volk en werd er een tombola ingericht voor een goed doel. Dit jaar gaat hun vierde barbecue door op 23 september in het OC in Nieuwenhove. Ze verwachten zeker 400 personen en zorgen voor een tombola met 1 000 mooie prijzen. De opbrengst hiervan willen ze aan Ophélie en haar ouders schenken om een elektrische rolstoelfiets te kunnen kopen.
Wie is Ophélie? Een heel lief, gelukkig en dankbaar meisje van 11 jaar dat een heel zwakke gezondheid heeft en zowel mentaal als fysiek beperkt is. Ze woont samen met haar ouders Melissa en Cliff en haar zus Phéline in de Vlasbloemstraat.
Samen met buurman Johan werd ik hier hartelijk ontvangen door haar ouders, zus en 2 Sunday Bikers. Bij een drankje vertelde de mama over hun oudste dochter. Ophélie is geboren met een speciale beperking; er is iets mis met één van haar chromosomen, ze is de enige in de wereld die dit heeft. Als Ophélie 3 dagen was werden er onderzoeken gedaan, ze verbleef één maand in het UZ Gent. Als ze 5 maanden was kreeg ze een zware epilepsieaanval en moest ze terug opgenomen worden in het ziekenhuis. Als ze anderhalf jaar was kregen de ouders het harde verdict dat Ophélie zowel mentaal als fysiek zwaar beperkt is. De specialisten voorspelden dat ze nooit zou kunnen stappen, doof zou worden, mentaal heel beperkt zou zijn. Haar mama, een verpleegster, heeft met hulp van specialisten en veel kinesitherapie, ervoor gezorgd dat Ophélie toch een klein beetje kan stappen. Ophélie heeft soms zware epilepsieaanvallen waarbij ze direct naar het UZ in Gent moet overgebracht worden door de MUG. In het UZ krijgt ze de nodige behandeling en moet daar dan twee dagen blijven. Ze heeft ook een botafwijking waardoor ze pijn heeft aan haar beentjes en haar gewrichten rapper verslijten. Melissa heeft haar werk als fulltime verpleegster opgezegd om hun dochter zo goed mogelijk te kunnen helpen en bijstaan. Ze werkt nu halftijds in een huisartsenpraktijk. Het meisje heeft 24 op 24 uur begeleiding en verzorging nodig. Ze gaat naar school in De Kindervriend in Rollegem, hiervoor moet ze ’s morgens om half zeven al klaar staan voor de bus die haar komt ophalen. Gelukkig kan haar mama – doordat ze halftijds werkt – haar om 16 uur ophalen aan school, met de bus zou ze pas rond 19 uur thuis zijn! Tweemaal per week blijft Ophélie in school slapen, zo kan ze langer en meer slapen en heeft de rest van het gezin meer tijd voor elkaar.
Heel het gezin leeft in functie van Ophélie. Haar jongere zus Phéline die zes jaar is, kan bijvoorbeeld niet met Ophélie spelen en heeft al heel wat gezien en gehoord waardoor ze rijper is dan haar leeftijdsgenootjes. Een uitstap maken met het gezin is heel moeilijk. De ouders kunnen bijna nooit op vakantie, hoogstens gaan ze eens 4 dagen weg. Gelukkig mogen ze rekenen op hun ouders en schoonouders die hen heel veel helpen. Ze zijn hen hiervoor enorm dankbaar.
Waarom een elektrische rolstoelfiets kopen voor Ophélie? Zo kan het gezin eens samen op stap. Vroeger hadden ze een tandemfiets maar dit komt te lastig voor de papa. Ophélie geniet van een uitstapje per fiets en voelt zich een prinses. Ze is blij en zwaait naar de mensen. Maar een elektrische rolstoelfiets is heel duur, een standaardmodel kost 7000 euro.
Daarom is de opbrengst van de tombola tijdens de barbecue van de Sunday Bikers volledig voor Ophélie.
Er worden nog sponsors gezocht voor op de papieren onderleggers. Een kleine vermelding hierop kost 100 euro, een grotere vermelding 300 of 400 euro. Deze laatsten worden dan ook nog afgeroepen tijdens de speech. Ook kan er via videoprojectie reclame worden gemaakt voor je firma.
Melissa, de mama van Ophélie, heeft de actie bekend gemaakt via Facebook en verschillende mensen vroegen om haar rekeningnummer om een gift te kunnen doen. Het rekeningnummer is: BE96 8530 1376 1605. Mama Melissa benadrukt dat alle sponsorgeld en financiële giften integraal naar Ophélie gaan.
Ik wil eindigen met de spreuk: Het is beter dat je kan geven dan dat je moet krijgen.