Mathisse Grootaert won vorig jaar tijdens Memorial Igor Decraene

Tekst: Koen Christiaens – foto’s: Willy Godefroid

Wat zegt de naam van wielrenner Mathisse Grootaert je ? Mathisse is een (halve) Biestenaar, verzamelde dit seizoen al wat ereplaatsen, is eerstejaarsjunior, Belgisch kampioen achtervolging op de piste, rijdt bij Zannata-Galloo CT Menen én won vorig jaar de nieuwelingeneditie van de Memorial Igor Decraene. De rest over Mathisse kom je te weten in onderstaand interview…

Mathisse, je woont hier soms in de Deerlijkseweg ?
Om de 2 weken woon ik hier met mijn broers Yavin en Zion en mijn pa Igor op de Biest. Van vrijdagavond tot en met zondag. De andere week verblijf ik bij mijn ma Ilse in Nevele. Mijn broers koersen ook en zijn tweedejaarsaspirant en koersen ook bij Zannata.

Welke studies volg je ?
In Gent zit ik in het 4de jaar in de Topsportschool en ben er intern. We krijgen de algemene vakken en iedere week wordt er ongeveer 12 uur met de fiets getraind. In oktober word ik 17.

Je won vorig jaar de Memorial Igor Decraene maar dit keer ben je er niet bij ?
De dag ervoor vertrek ik naar het EK op de piste dat doorgaat in het Portugese Anadia. Ik was daar al op stage begin maart. Ik was niet verplicht om te starten op het EK maar behoor tot de nationale ploeg en het was de coach van de juniores Stefan Wernimont die me vroeg om ginder te rijden. Ik vind het wel jammer dat ik de tijdrit op de Biest niet kan rijden daardoor. Het is immers zeer dicht in de buurt. Ik werd inderdaad Belgisch Kampioen op de piste in Gent toen ik favoriet Nicolas Wernimont klopte.
Jouw overwinning in de Memorial Igor Decraene, kwam dat aan als een verrassing voor jezelf ?
Ik wist wel dat ik dat redelijk goed kon. Ik had 12 seconden voor op Jarne Van de Paar.

Wat vind je trouwens van het parcours op de Biest ?
Er zijn stukken bij op de kracht. Ook wat technische stukken. Ik vind het wel een mooi parcours, ook omdat er redelijk wat stukken in de wind bij zitten waar je als specialist voordeel uit kan halen.

Op wat wil je je toeleggen in de toekomst ? Op het wegwielrennen of op de piste ?
De piste doe ik meer om ervaring op te doen, dat is ook internationaal maar de weg blijft nog altijd het belangrijkste.

Je was dit seizoen al dicht bij een 1ste zege. In zowel Ruddervoorde (tijdrijden) als Bredene werd je 2de. 2 keer in dezelfde streek…
Dat zal puur toeval zijn. En het was in één en dezelfde week.

Wat zijn je verdere doelen dit seizoen ?
Ik mag nu een maand niet koersen. Ik ben recent naar de arts getrokken omdat mijn wedstrijden niet verliepen zoals vorig jaar. Hij zei dat ik overtraind was in combinatie met een verkeerde voeding. Daardoor kon ik niet rijden in Borlo en ook voor het BK op de weg van dit weekend (28 mei) in Oosterzele moet ik afzeggen. Ik moet rustig aan trainen. Trainen doe ik met Thibo Vandenheede uit Ooigem. Normaal gezien rij ik het 1ste weekend van juni een kermiskoers om weer in het ritme te komen.

Het vorige seizoen heb je toch al ferm laten opmerken !
Bij mijn 3de koers was het meteen raak met winst in Edewalle. Ik werd provinciaal kampioen tijdrijden, verzamelde veel 2de plaatsen en werd 4de in Gent-Wevelgem.

In hoeverre ken je Raoul Decraene ?
Ik zat vroeger bij Raoul in het VTI. We komen goed overeen. We hebben een aantal wedstrijden samen gereden en dan praten we wel eventjes. Hij is goed bezig.

Dat EK piste; wat houdt dat in voor je, welke disciplines moet je afwerken ?
Ik moet enkel de ploegenachtervolging en de individuele achtervolging doen. We zijn met 5 Belgen: Vandenbussche, Dens, Wernimont, Van Mulder en mezelf.

Was je tevreden over je prestatie op het BK tijdrijden in Anzegem ?
Ik was de week voordien wat ziek geweest. Ik heb er daar niet alles kunnen uithalen maar een 7de plaats viel toch nog mee.

Terwijl het interview naar zijn einde loopt merk ik – naast de 2 koersende broers – nog een jongedame in wieleroutfit. Het blijkt te gaan om Laure Michels. Laure is de vriendin van Mathisse: ”Ik rij als dames-juniore bij Alpha Motorhomes team. Ik specialiseer mij meer op de cyclocross.”

Technische info 3de Memorial Igor Decraene op zondag 16 juli:
 nieuw dit jaar zijn de toertochten. Er zijn 2 verschillende afstanden: 45 en 85 km. Beide tochten starten en eindigen op het Biestplein en gaan richting Vlaamse Ardennen. De inschrijvingen gaan door van 7 tot 10 uur op de speelplaats van de Don Boscoschool
 er is dit jaar ook een gratis kidstocht van 20 km die start om 9.30 uur ! Om 8.30 uur is er ook al een behendigheidsparcours voor kinderen.
 op de middag gaan – zoals bij de vorige 2 edities – de recreanten in duo van start voor 2 ronden van 10 km. Inschrijven kan via de website. Vlug zijn is de boodschap want er zijn op heden al 20 duo’s ingeschreven
 nadien is het de beurt aan de heren nieuwelingen, juniores en beloften alsook de dames nieuwelingen en juniores
 het parcours voor de tijdritten ondergaat een kleine wijziging: in Anzegem geen Schaagstraat meer maar wel de Groenstraat. In de Industrielaan gaat het op het einde van iedere ronde richting Anzegem om – nog voor de Vijverdamstraat – een U-bocht te nemen en terug te keren naar de Biest
 de tijdritten gelden opnieuw als nationale testtijdritten waardoor de betere tijdrijders van de partij zijn
 info en inschrijven op http://memorial.cyclingonline.be
Naast Mathisse Grootaert zijn ook Abram en Michiel Stockman er niet bij. De tweelingbroers rijden de Ronde van Luik. Zus Julie Stockman (foto) neemt wèl deel. Julie werd onlangs knap 2de in Sinaai. En er wordt natuurlijk uitgekeken naar Raoul Decraene. Raoul heeft – net als Julie Stockman trouwens – dit seizoen toch een stap voorwaarts gezet. Bewijs hiervan een 8ste plaats in Tollembeek (op 88 deelnemers), een 6de plaats op het PK tijdrijden in Ruddervoorde en een 10de plaats op het BK in Anzegem. De Biestenaars zullen ferm supporteren voor Julie en Raoul !

actiefoto’s van deze 3de Memorial Igor Decraene komen in het volgende digitaal nummer (rond 21 juli)