Ten huize van… Mathieu verkoopt herdenkingsmunten van 2 euro

tekst: Marianne Verstaen

Enkele maanden geleden kochten Mathieu en zijn vriendin Griet een woning in het Molenpark.
Meteen was de Biest een handelaar rijker. Geen concurrent voor de plaatselijke handelaars want hij verkoopt iets speciaals: herdenkingsmunten van 2 euro. Een winkel zie je niet omdat hij verkoopt via het internet. ’t Biesteneirke ging hem bezoeken.

Mathieu, hoe ben je eraan begonnen ?
Toevallig. Bij de invoering van de euro kreeg ik zo’n kaft en een starterskit cadeau. Maar bijvoorbeeld de 1 en 2 eurocent van Finland waren moeilijk te vinden omdat ze niet vrij in de handel kwamen. Dan ben ik beginnen zoeken op eBay om ze te bestellen. Zo kwamen de eerste kriebels.
In 2004 kwamen de eerste herdenkingsmunten uit (die speciale van 2 euro). De eerste was van de Olympische Spelen in Athene en uitgegeven door de Griekse bank. Bij een Griekse verkoper betaalde ik er 10 euro voor. Ik heb dan een rolletje gekocht en ben zelf beginnen verkopen. Toen was ik 19 jaar en student Handelswetenschappen. Elke euromunt die ik verkocht betekende een extra pintje.
Ik volgde alles op en informeerde mij, kocht en verkocht via eBay en richtte een eigen website op om zo minder kosten te hebben bij de verkoop. Soms gebeurde het dat ik in de les toekwam met in mijn rugzak enkele rolletjes munten die ik rechtstreeks in Luxemburg gekocht had.
Tijdens mijn studies wist ik reeds dat ik zelfstandige wilde worden, maar nog niet waarin. Dat kon evengoed een broodjeszaak zijn. Na mijn studies heb ik eerst 6 jaar als consultant in de IT sector gewerkt en deed de munten in bijberoep. Ook heb ik nog een Postgraduaat Digitale Marketing gevolgd en voelde mij dan klaar om volledig zelfstandig te beginnen.
Wat houdt je dagtaak in?
Ik volg zoveel mogelijk op wat er verschijnt over de 2 euro herdenkingsmunten.
Zo ben ik geabonneerd op een 50-tal nieuwsbrieven, volg blogs en de sociale media. Ik lees niet alles maar heb het geautomatiseerd zodat ik alleen de belangrijke informatie dien te bekijken.
Bij uitgiftes probeer ik er zo vlug mogelijk bij te zijn. Bepaalde munten zijn in zeer beperkte hoeveelheden geperst. In Monaco ben ik eens de avond voor de verkoop in de rij gaan staan. Alle kopers moesten aanschuiven tussen dranghekkens en konden dan allemaal slechts 1 munt kopen voor de prijs van 100 euro. Terug buiten probeerde ik dan van andere personen deze munt af te kopen maar die vragen dan meestal een mooie prijs want ze hebben veel kandidaat-kopers.
Het is een wereld van contacten en contracten. Andorra geeft bijvoorbeeld 35 000 herdenkingsmunten uit en dan zijn we daar met 300 handelaars uit Europa. Munten van het Vaticaan, San Marino, Ierland , Finland en Griekenland koop ik via tussenpersonen. Voor Monaco gebeurt dit soms via verdelers, soms worden ze verzonden. In Malta, Luxemburg en Spanje koop ik rechtstreeks. In elk land is het verschillend en dit kan zelfs veranderen per uitgifte.
Vroeger verdeelde de Nationale Bank voor België, nu is dat de Koninklijke Munt.
Zelf heb ik een nieuwsbrief en een website (www.euronotes.be) waar ik mijn munten aanbied. Bij nieuwe uitgiften vermeld ik dat in mijn nieuwsbrief en de bestellingen komen dan binnen. De munten maak ik verzendklaar door ze – met handschoenen aan – uit de rolletjes te halen, deze aan de zijkant vast te pakken en zo in een plastic zakje te doen. Voor de echte verzamelaars mogen er geen vingerafdrukken opstaan, ze moeten nieuw zijn. De munt opkuisen met een product is geen optie en ook niet eerlijk want later wordt dit zichtbaar doordat de munten dan bruine vlekken vertonen of dat er kleine onregelmatigheden te zien zijn als je ze onder een vergrootglas bekijkt.
Alles moet dan nog op de post. Om kosten te sparen rijd ik voor mijn Franse klanten naar Frankrijk om ze daar op de post te doen.

Wie zijn je klanten ?
90 % van mijn klanten zijn 55-plussers, die hebben meer tijd om aan een verzameling te spenderen. 45 % woont in België en 45 % in Frankrijk. Sommigen werken bij de Europese Unie, bij een bank, zijn Europaminded,… Ik heb zo’n 500 à 700 vaste klanten. De meeste munten stuur ik op, enkele klanten komen ze halen.
Het kan een dure hobby zijn, afhankelijk van wat en hoeveel je wil verzamelen. Als je alle 2 euro munten van 2016 wil kopen kost je dit ongeveer 400 euro en dan heb je die van Monaco, de duurste, nog niet ! Eens had ik het geluk aan mijn zijde dat ik als één van de eersten, de 2,50 euro munt die België uitbracht ter herdenking van de slag van Waterloo, op de markt kon brengen. Toen kreeg ik bestellingen uit de hele wereld. Meestal verkoop ik geen munten van 2,50 (of 5 of 10 euro) omdat die enkel een wettelijk betaalmiddel zijn in het land van uitgifte, maar voor die 2,50 euro munten heb ik met plezier een uitzondering gemaakt. Het was enkele dagen volle bak: dagen van 19 uur werken !
Alle 2 euro munten van de laatste jaren heb ik (niet thuis) in voorraad omdat deze het best verkopen. Als een klant een ouder muntstuk vraagt, dat ik niet in voorraad heb, zoek ik via internet en koop het dan aan. Alles is mogelijk maar de prijs is afhankelijk van het aanbod.
Thuis een winkel starten lijkt mij niet haalbaar vanwege de grote kosten, daarom doe ik alles via internet. Ik richt mij vooral op de Google markt: mensen die via Google zoeken komen vlug op mijn website terecht. Ik probeer een goede service te leveren.
Daarnaast heb je personen die via eBay aankopen en mensen zonder internet of e-mail adres die bij lokale handelaars in de steden of op beurzen aankopen.

Welke is je duurste munt ?
De Grace Kelly van Monaco van 2007. Eerst kostte deze 1200 euro maar de prijs is nu al gestegen tot 2000 euro.
Je hebt ook speciale munten door een verkeerde persing: van de Belgische herdenkingsmunt van het Rode Kruis bestaan er enkele met een Nederlandse rand. Deze zijn dan ook duurder .

Het is niet iedereen gegeven om van zijn hobby zijn werk te maken. Maar Mathieu slaagt daar in. Je wordt er niet rijk van zoals hij zelf zegt maar hij vindt het interessant en heeft zich al een eigen weg gemaakt in deze opmerkelijke handel.

Interesse ? Bekijk dan zeker www.euronotes.be