Ten huize van… Erik Vercruysse

tekst: Rik Verhaeghe 

Erik Vercruysse uit de Beekstraat is geen onbekende in het verenigingsleven in Waregem. Naast bestuurslid in de sportraad, basketbal en sob De Roose, heeft hij nog een gaatje vrijgemaakt om petanqueclub De Bevers bij te springen. Hoog tijd voor een gesprek dus.

Erik, hoe ben je bij petanqueclub De Bevers terecht gekomen ?
Wel, eigenlijk op een nogal bizarre manier. Ik ben bij de petanqueclub geraakt door… het basket. Een bestuurslid richtte jaarlijks een eigen kleinere competitie in voor familie en vrienden. Na een keer te hebben deelgenomen, had ik de smaak te pakken en ben ik blijven petanquen. Ook mijn echtgenote Lucrèse speelt ook op regelmatige basis.

Hoeveel petanqueclubs zijn er in Waregem ?
Petanqueclub De Bevers, waar ik bij speel, is aangesloten bij de Petanque Federatie Vlaanderen (PFV). Dit is ook de enige Waregemse club die competitie speelt. Daarnaast zijn er ook nog de seniorenclubs Okra en De Poedels, die allemaal hun thuisbasis hebben in de boulodroom, onder de esplanade van het Pand. Ik heb ook nog weet van clubs in de deelgemeenten.

Vanwaar komt de naam De Bevers ?
De club is ontstaan in Bevere (bij Oudenaarde), vandaar de naam. Gaandeweg is de club er weggetrokken richting Waregem maar de naam werd behouden. Onze club telt ongeveer 80 leden, waarvan 4 ploegen in de zondagnamiddagcompetitie spelen. We hebben ook een damesploeg.

Je zou denken dat het spel heel eenvoudig is: met een grote bal zo dicht mogelijk tegen een klein balletje aan gooien, maar zo is het helemaal niet…
De regels omtrent petanque zijn, zoals in de meeste sporten, mondiaal geregeld. Zo eindigt het spel vanaf het ogenblik dat 1 partij 13 punten haalt. Die wint het spel, de ander verliest. Het kan dus gemakkelijk gebeuren dat een ploeg telkens nipt verliest (6-7 bvb.), maar op het einde van het jaar toch onderaan het klassement staat.
Daarnaast zijn er nog 3 speelvormen: man tegen man, hiervoor is er geen competitie. Dubbel (ook wel doublette genoemd in het jargon) wordt 2 tegen 2 gespeeld. Triplette tenslotte wordt met 2×3 personen gespeeld. Belangrijk om weten is dat er telkens 12 ballen in het petanqueveld zijn.

Ik had er geen idee van dat er ook scheidsrechters nodig zijn bij petanque. Dit lijkt me eerder een zachte sport…
Soms is het echt wel nodig. Als officieel scheidsrechter moet ik soms tussenkomen als er twijfel heerst bij de afstand tot de cochonnet (het kleine balletje). Dan is het oordeel van de scheidsrechter onherroepelijk. Daarnaast moet ik er ook op toezien dat geen alcohol wordt gedronken, niet getelefoneerd en niet gerookt wordt, tijdens het spel weliswaar. Bij herhaaldelijke overtredingen heb ik het recht om een speler uit te sluiten, gelukkig komt dit zeer zelden voor.

De petanquesport heeft de reputatie een ouderensport te zijn. Is dat correct ?
De gemiddelde leeftijd in onze club is 64 jaar. We hebben nood aan jonge krachten. Soms zie je wel eens een jongere meekomen met de ouder(s), maar deze houden het meestal niet lang vol… of ze sluiten zich aan bij een Oost-Vlaamse club, waar meer jongeren lid zijn. We hebben in de bestuursvergadering al meermaals nagedacht hoe we jongeren hiervoor warm kunnen maken, maar gemakkelijk is dit zeker niet. Nochtans houden we de drempel zeer laag met ons Meli-Melo tornooi voor allen, iedere 2de zaterdag van de maand. Iedereen kan hier aan deelnemen, van competitieven tot nieuwkomers.

Zijn er nog Biestenaars aangesloten bij De Bevers ?
Ja hoor, Jean-Pierre Michiels, Ginette Lombaert, Johan Verbeke en Jo Deruyck wonen ook op de Biest. Oud-Biestenaars Raf De Smeyter en Monique De Witte houden de club draaiende.

Erik en Lucrèse waren ook te gast op het Wereldkampioenschap Petanque in Gent van 13 tot 16 april. Meer hierover lees je op bladzijde 10.