Gesprek met supporter Nick Vanhaverbeke (Excelsior Moeskroen) en CEO Eddy Cordier (Zulte Waregem)

tekst: Koen Christiaens

 

Op zaterdag 8 december nemen op de 18de speeldag van de Jupiler League Excelsior Moeskroen en Zulte Waregem het tegen elkaar op.  Naar aanleiding van deze wedstrijd ging ik op reportage bij supporter Nick Vanhaverbeke (Excelsior Moeskroen) en vroeg ook aan Eddy Cordier (CEO Zulte Waregem) de mening over zijn club.  Essevee kijkt – na de 1-3 stuntzege op Club Brugge – enkel nog naar boven en neemt het eerst op 1 december op tegen KVO (competitie) en op 4 december op Kortrijk (Beker).

“Moeskroen en Essevee zakken niet !” – Nick Vanhaverbeke, Waregemnaar en Moeskroensupporter .

Ook al eens een vlag van voetbalclub Excelsior Moeskroen zien hangen in de Ten Hedestraat ? Deze vlag wappert aan het huis van Nick Vanhaverbeke. Deze voetbalfan heeft een kloppend hart voor de Henegouwse eersteklasser al heeft hij sinds bepaalde tijd ook een bestuursfunctie bij eersteprovincialer Wielsbeke.

We hadden even goed een reportage kunnen maken over nieuwe bewoners op de Biest ?

Ze zijn hier in dat verband al eens geweest bij buren voor een reportage. Ik ben afkomstig van St.-Lodewijk Deerlijk. Beroepshalve ben ik leerkracht lager onderwijs (4de leerjaar) in Vorst. Mijn vriendin Sharon Noppe werkt bij de belastingen in Gent.

Hoe kwam je supporter van Excelsior Moeskroen ?

Eerst was ik fan van Harelbeke maar zij gingen failliet in 2002. Vervolgens stuurde mijn pa me eens naar Moeskroen en ik was meteen verkocht. Het was de tijd van de broers Zewlakow, De Vleesschouwer. KV Kortrijk en Zulte Waregem zaten in lagere reeksen en ik ben blijven gaan. In 2009 ging ook Moeskroen failliet en 1 jaar later kwam er een fusie met Péruwelz. De 1ste match tegen Appelterre, in 4de  nationale, was ik erbij. We zijn meteen gepromoveerd via de eindronde, vervolgens speelden we kampioen in 3de nationale. Onder meer de verre verplaatsing naar Virton maakte ik dat seizoen mee. Dan volgden 2 jaar in 2de en in mei 2014 promoveerde Moeskroen weer naar 1ste klasse na een 2-4 zege op het veld van STVV.

Ben je abonnee van Moeskroen ?

Vroeger had ik een abonnement maar sinds de 4-0 nederlaag op Eupen op de laatste speeldag van het vorige seizoen is de liefde wat bekoeld. Aan die match zit toch een reukje. Verleden jaar ben ik een 3-tal keer geweest. Laatst was er nog de (dichte) verplaatsing naar Waregem waarbij ik bij het gelijkstellende doelpunt nogal rondgesprongen heb in de bezoekende tribune. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het momenteel wat meer heb voor Wielsbeke dat in 1ste provinciale speelt. Ik ben er bestuurslid. Ik maak een matchverslag en zorg voor filmpjes op de website. Onze laatste thuismatch werd 2 500 keer bekeken op het internet. Bart Mauroo is trainer van Wielsbeke en onder meer Thomas Coopman, broer van Sander, staat in de 1ste ploeg. Momenteel staan we 2de in de reeks na het ongenaakbare Oostnieuwkerke.

Ik kan niet anders dan die vraag te stellen maar recent viel het gerecht binnen bij Moeskroen omdat hun licentie mogelijk onrechtmatig werd bekomen. Wat is je mening hieromtrent ?

Het zou mij niet verbazen moest het wat illegaal zijn gebeurd. Als fan wil je dat natuurlijk niet geloven maar ze wijzen al jaren naar Moeskroen als gebeten hond.

Hoe komt het dat er zo weinig volk komt kijken op Le Canonnier ?

Er was inderdaad meer volk in 3de klasse. We trokken nog naar Ath met 13 bussen. Als er nu 1 bus vol geraakt naar Brugge is het een succes. De oorzaken ? De ambiance is met de jaren fel verminderd, die harde kern van vroeger is helemaal vernieuwd. Er is de aanwezigheid van clubs als Zulte Waregem en KV Kortrijk.  Ook Rijsel is niet ver en toch een interessantere competitie. Er spelen ook veel buitenlanders, daardoor is er ook minder binding met de fans. Als je dan nog je thuismatchen niet wint kom je gauw aan verscheidene oorzaken. Ongeveer 10 jaar terug deed ik alle matchen, uit en thuis. Vaak kwam ik dan bij een uitmatch op tv toen ze die 7 supporters die mee waren in beeld brachten…

Had je een favoriete speler ?

Hoe gekker de namen hoe liever ik het had. Ik had wel een boon voor Claude Bakadal, dat was een Fransman. Ook voor Jajcee Okwunwanne  uit Bahrein die 12 keer scoorde in het seizoen 2008-2009. Moeskroen had altijd wel goede spelers. Denken we maar aan Pieroni die nog topschutter werd met 28 goals, aan de Mpenza’s, Martic, Vidovic, Tomou etc… We hebben 1 keer Europees gespeeld. We verloren de Bekerfinale van Club Brugge maar omdat zij Champions League speelden mochten wij naar de Uefacup. In de 1ste ronde wonnen we van Fylkir Reykjavik om in de volgende ronde roemloos ten onder te gaan tegen Slavia Praag. Mijn mooiste herinnering aan L’Excel was een zege in competitie tegen Club Brugge met 5-1. Wij kwamen eerst 0-1 achter maar Sishuba, 3 keer Custovic en Lepoint zorgden voor de ommekeer.

Wat dit seizoen betreft. Sinds de komst van de nieuwe trainer Bernd Storck waait er toch een nieuwe wind ?

Met Frank Defays hebben we nauwelijks punten gepakt. We konden vorig jaar overleven maar dat was niet door hem, wel omdat we al voldoende punten hadden toen. Met Storck aan het roer is er eindelijk weer voetbal te zien. Tegen Gent, Standard en Genk werd 5 op 9 gepakt en het doelpuntenaantal werd meteen verdubbeld: 2 goals op Zulte Waregem, 3 tegen Gent. We strijden momenteel met Zulte Waregem, Lokeren en Waasland Beveren om in 1ste te blijven. Er zal wel weer iets gebeuren waardoor we niet zakken… Ik heb voor aanvang van het seizoen gekeken welke de laatste match is en die is naar Club Brugge.

Als je je vlag uithangt, krijg je daar dan reactie op ?

De mensen uit de buurt weten het intussen. Met Bart Vuylsteke heb ik een buur die voor Essevee supportert. Als het tegen elkaar is hang ik de vlag uit. Vorig seizoen heb ik ook eens vollen bak muziek aangelegd van Moeskroen als het tegen Zulte Waregem was. Toen ik van die match terugkwam mocht ik van de politie eerst niet naar huis omdat ik een truitje aanhad van Moeskroen.

Op 27 oktober was er de match in het Regenboogstadion die op 2-2 eindigde en op zaterdag 8 december bekampen de 2 ploegen elkaar opnieuw. Wat verwacht je ervan ?

In Waregem was Moeskroen goed begonnen de eerste 5 minuten maar bestond het de volgende 20 minuten niet meer. Uit het niets werd 2-1 gemaakt en viel Essevee als een pudding in mekaar. Een 2-3 overwinning zat er zeker nog in. De match in Moeskroen zal nog niet beslissend zijn. Wie wint is wat meer op zijn gemak maar ik denk dat Lokeren en Waasland Beveren toch de grootste kandidaat zakkers zijn.

Er is een speler die me nogal opvalt namelijk Frank Boya…

Die zullen ze moeilijk kunnen houden, hij is sterk in het duel. Verleden jaar was Govea ook zo’n uitblinker. Vele spelers worden de laatste jaren bij Moeskroen gestald om zich in de kijker te spelen van de topclubs maar als je om de 2 jaar je beste spelers van de hand doet bouw je niets op. De enige overgeblevene is Dimitri Mohamed, hij is er al bij van in 3de klasse. Hij belandde hier via Rijsel. De voetbalbond moet de reglementering met de Belgen ook veranderen, bvb. met 5 Belgen die verplicht starten aan een match. Zo komen de Belgen ook weer aan de oppervlakte.

 

Door 6 op 6 te pakken, ligt de druk bij de andere clubs. – Eddy Cordier, CEO Zulte Waregem . 

 Eddy, Essevee maakt een moeilijk seizoen door. Voelt u zich als CEO verantwoordelijk voor de mindere resultaten ?

Natuurlijk. Als CEO ben ik verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen de club. Het belangrijkste is nu dat ik samen met mijn team oplossingen vond. Maar jammer genoeg is voetbal geen exacte wetenschap en zijn er veel factoren die je niet in de hand hebt. Denk maar aan de discutabele beslissingen van sommige scheidsrechters.

Hoe moeilijk heb je het ermee dat Essevee in bepaalde wedstrijden fel werd benadeeld door die arbitrage, met als hoogtepunt de match op STVV ?

Ik noem het eerder een dieptepunt. En ik kan dat niet begrijpen. Zulte Waregem betaalt 3000 euro per wedstrijd voor de VAR. En we stellen vast dat ze er maar niet in slagen om met zijn drieën correcte en éénduidige beslissingen te nemen.

 

Tijdens de laatste 4 matchen werd 9 op 12 gepakt. Heb je er goede hoop op dat er eindelijk licht is aan het einde van de tunnel ?

Ja, maar we zijn er nog lang niet. Deze prestaties moeten ons het nodige vertrouwen geven om binnenkort uit die gevarenzone te geraken.  Door 6 op 6 te halen, zal de druk bij de andere clubs liggen. Tegelijk zullen onze jongens meer bevrijd spelen. Dat zag je al op Club Brugge.  En dan haal je makkelijker punten. We hebben voldoende kwaliteit om niet onderaan de rangschikking te staan. Daar ben ik van overtuigd. Maar we moeten er niet flauw over doen, als je daar staat zijn er veel zaken die niet goed genoeg zijn. De spelkwaliteit van de spelers kan zeker beter.

 

Hoe belangrijk is de match op Moeskroen ?

Als je bijna onderin staat is iedere wedstrijd belangrijk. We moeten punten pakken. Maar tegen een kelderploeg zijn dat vooral ook mentale punten, als je mij begrijpt…

 

In de pers deden verhalen de ronde dat het bestuur en de trainer niet meer op dezelfde golflengte zaten. Wat is het juiste verhaal hieromtrent ?

In ieder goed huishouden vallen er eens woorden en zijn er verhitte discussies. Maar dat was altijd in het belang van onze club en met wederzijds respect. Daarnaast wil ik ook benadrukken dat ik on-ge-lo-fe-lijk fier ben op onze supporters ! En dankbaar ook. Zij zijn nog altijd één van de sleutels tot succes. Hun steun rond het veld is essentieel om onze spelers naar een hoger niveau te tillen. Die impact kan je nooit overschatten.

 

De laatste maanden kwam het Belgische voetbal in een negatief daglicht te staan. Hou je rekening met een scenario dat bepaalde clubs zullen worden gestraft door mogelijke matchfixing ?

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat alles naar buiten komt en dat de foefelaars hard gestraft worden. Want voetbal moet een gezonde en correcte sport zijn.

Hoeveel versterkingen komen er met Nieuwjaar. Op welke posities ?

We zijn volop bezig met de voorbereidingen. Het is de bedoeling om ons team te versterken waar nodig. Het komt goed !