Gaat er een Biestenaar naar de Olympische Spelen ?

De damessporten boomen in Belgie: het veldrijden haalt hoge kijkcijfers, de voetballende Red Flames bijten fel van zich af, de Red Panthers halen motivatie bij hun mannelijke hockeycollega’s en er zijn ook de Belgian Cats, de nationale dames basketbalploeg. Wist je dat de kinesist van de Belgian Cats, Jelle Duthoit, op de Biest woont ? Jelle hoopt dat hij – met o.a. Emma Meesseman en Ann Wauters – tijdens de zomer de Olympische Spelen in Tokio mag meemaken. Een Ten huize van… waard.

 

Jelle, weinig mensen zullen weten dat de kinesist van de Belgian Cats een Biestenaar is ?

Ik ben afkomstig van Ieper en mijn vriendin Stefanie Desmet van de Mirakelstraat in Waregem. Stefanie is diëtiste bij Zulte Waregem. Eerst hebben we in de H. Lebbestraat gewoond en sinds een 2-tal jaar wonen we in de Bieststraat. We hebben een dochtertje, Aude. Ik vind het hier leuk wonen en wil participeren aan de activiteiten op de Biest: zo gingen we al naar het wijkfeest Biestival en op 1 december nam ik – onvoorbereid – deel aan de 9,7 km van de kerstloop. Ik werd 108ste en vond het een mooie organisatie en superleuk om te doen.

 

Waar beoefen je jouw beroep van kinesist ?

Ik werk in de kinepraktijk van Frank Wezenbeek in Melle. Het is een grote groepspraktijk met 14 therapeuten. Onder meer AA Gent is bij ons aangesloten, ook Gent Zeehaven en provinciale voetbalteams uit de regio. Ook basketteams als Gentson, Kortrijk Spurs en Deerlijk. Onze praktijk is vooral gericht op orthopedische revalidatie en sportkine.

 

Sinds wanneer ben je bij de Belgian Cats actief ?

Ik ben in 2012 afgestudeerd als kinesist en mocht de nationale beloftenploeg, de U20, begeleiden. Toen was Philip Mestdagh assistent-coach, daarna werd hij hoofdcoach. In 2015 heb ik de kans gekregen bij de Belgian Cats. Dat was een project in opbouw. Bij de heren, de Belgian Lions, ben ik ook 2,5 jaar kinesist geweest. Ik maakte zo in 2017 het EK mee in Turkije waar onze ploeg roemloos onderuit ging. Nog in 2017 was er voor de  Belgian Cats het EK in Tsjechië waar we een prachtige reeks neerzetten en wonnen tegen goede teams. We verloren de halve finale van Frankrijk, maar in de kleine finale versloegen we Griekenland en behaalden de bronzen medaille. Vanaf dan is de populariteit van de nationale damesploeg de hoogte ingegaan. We haalden meteen de kwalificatie voor het WK in 2018 in Tenerife.  Daar behaalden we de 4de plaats door de kleine finale te verliezen van Spanje.

 

Komen er veel blessures voor bij het damesbasket en welke zijn de meest voorkomende ?

Basket is een vrij blessuregevoelige sport. Het verschil met bijvoorbeeld voetbal is dat er meer contactblessures zijn. Op nummer 1 van blessures staat de enkel omslaan, ook komen kruisbandletsels, achillespeesblessures en lage rugpijn veel.

 

Wat is jouw taak als kinesist van de Belgian Cats ?

Naar de Olympische spelen gaan,

dat is iets als Once in a lifetime

 

Jelle Duthoit, kinesist van de Belgian Cats

Mijn taak is om aan blessurepreventie te doen, kleine letsels te behandelen en ik verzorg ook de medische communicatie met de buitenlandse clubs. Na iedere training – waarop ik telkens aanwezig ben – zorg ik voor de recuperatie. Er zijn tevens massages, stretchoefeningen en er wordt ook gewerkt met ijsbaden.

 

Hoeveel mensen zijn er betrokken bij de Belgian Cats ?

We hebben een grote staff met 3 coaches, 2 scouts, een psycholoog, mental coach, general manager, sportief manager, locker room manager en er is ook een Waalse kinesist. Daarnaast zijn we met 12 speelsters, in de voorbereiding zijn dit er meer. De laatste jaren gaat het er professioneel aan toe, ook het BOIC sponsort.

Eind juli 2020 zijn er de Olympische Spelen in Tokio. Het moet een droom zijn om daar deel van uit te maken…

Naar de Olympische Spelen gaan: dat is iets als Once in a lifetime. We zijn 9 dagen naar Tokio geweest om de Belgische site te gaan uittesten met hotel, infrastructuur e.d.  Dat was een extra prikkel naar 2020 toe.

 

Eerst is er nog het pré-Olympisch toernooi dat zal beslissen welke landen doorgaan naar de Olympische Spelen ?

Oostende mag 1 van de 4 kwalificatietoernooien organiseren. Ook in Frankrijk, China en Servië gaat een kwalificatietoernooi door. Zestien landen nemen hieraan deel, met 4 keer 4 teams. In onze poule zitten Zweden, Canada en Japan. Japan is al geplaatst.  Per groep gaan 3 van de 4 teams door; 12 dus in totaal. Ik vind dat we in de moeilijkste groep zitten, we kunnen van iedereen winnen maar ook verliezen, het is wat tricky. Het thuispubliek kan in de Versluys Dome, met 5 000 toeschouwers, een grote rol spelen. Onze wedstrijden gaan door op 6, 7 en 9 februari en komen rechtstreeks op tv. Ann Wauters (39 intussen) wil nog meegaan naar de Spelen, daarom ging ze ook naar een nieuwe ploeg om ritme op te doen.  Ann is een superbelangrijke pion, een icoon die respect afdwingt.