Briljanten paar in de Zavelberg

tekst: Marianne Verstaen

Op bezoek bij Georges Van Ryckeghem en Rolande Messiaen die op 28 augustus 65 jaar gehuwd waren.
Ik was heel welkom bij hen en dronk samen met Georges een Martini. Dochter Patricia was er ook.
Georges kan heel goed vertellen en ook Rolande babbelt graag. Zo ben ik heel wat te weten gekomen. Georges is 88 jaar en Rolande is er 86. Ze zijn beiden nog kwiek en trekken samen hun plan. Sedert 2 jaar ziet Georges niet meer zo goed. Maar ze zijn beiden tevreden en gelukkig.

Georges kan heel goed vertellen over vroeger. Hij studeerde tot zijn 16 jaar en volgde ook nog avondlessen. Vooral over zijn 1e werk als boekhouder bij Demey in Kortijk babbelt hij graag. Hier is hij in 1944 begonnen. Hij heeft heel wat mensen kunnen helpen: tijdens de oorlog moest iedereen zijn geld binnendragen, dit werd geblokkeerd door de bank. Iedereen mocht zo’n 2000 frank houden om van te leven. Maar na de oorlog dat geblokkeerde geld terugkrijgen was niet zo evident. Soms zat er zwart geld bij, bewijs dan maar eens dat dit je geld was. Georges stond hen bij als boekhouder zodat ze toch zoveel mogelijk terugkregen. In 1949 is hij boekhouder geworden bij een metser/aannemer in Petegem waar hij Rolande leerde kennen.

Georges komt uit een groot gezin van 10 kinderen, 6 meisjes en 4 jongens. Ze woonden op een boerderij aan de Molenhoek in Deerlijk. Zijn vader was graanhandelaar en had 500 lands. Ook hadden ze 40 varkens, 1 ezel, 1 paard en 2000 à 3000 kippen. Moeder werkte mee op de boerderij en deed het huishouden. Hij herinnert zich nog levendig hoe het deeg voor 12 broden rees aan de Leuvense stoof, daarna werden deze in ’t ovenbuur gebakken. Dit is een grote bakoven die met lemen (van vlas) werd opgewarmd, er werd met een roede gekoterd om de warmte te verspreiden. Daarna werden de 12 bollen deeg erin geschoven en de metalen deur werd dicht gedaan. De broden werden gebakken, heerlijk geurende en heerlijk smakende broden!
Rolande komt uit een gezin van 2 kinderen, zij heeft nog één broer. Haar vader was meester-kleermaker in Anzegem. Ze kreeg de kans om te studeren. Tot haar 16e volgde ze de opleiding handel in Anzegem. Daarna studeerde ze 3 jaar in Gent voor mode ontwerpster. In Kortrijk heeft ze dan nog 1 jaar les gevolgd, patroon tekenen.
Zo kon ze werken bij haar vader in de zaak. Hij maakte maatpakken en Rolande naaide voor Eerste en Plechtige Communicanten. Zo was dat in die tijd, iedereen van het dorp liet zijn kleren voor een feest maken bij een kleermaker. Ook maakte ze bruidsjurken, ze heeft zelfs haar eigen trouwkleed gemaakt !
Haar ouders hadden in die tijd een chique auto, een Opel Kapitein. Hiermee mocht zij koppeltjes op hun huwelijksdag naar de H. Mis voeren. Ze waren welgesteld maar deelden met diegenen die het minder hadden. Zo gaven ze tijdens de oorlog boterhammen aan kinderen die van school kwamen. Ze deelden ook hun voedselbonnen uit.

Hoe hebben Georges en Rolande elkaar leren kennen?
Toen Georges bij Demey werkte moest hij 1 à 2 keer per maand met de trein naar een klant in Petegem bij Oudenaarde. Daar zag hij een mooie en lieve typiste, Rolande. Ze was het nichtje van de baas en werkte daar tijdens de vakanties en in het weekend. Zijn hart begon sneller te slaan en hij was verkocht. Op de trein van Anzegem naar Petegem (om naar hun werk, klant te gaan) spraken ze af en zo werden ze verliefd. Ze huwden in 1952 en zijn nog altijd samen! In die tijd ging een huwelijksfeest nog thuis door.
Ze hebben lange tijd ingewoond bij de ouders van Rolande. Veertig jaar geleden hebben ze gebouwd in de Zavelberg. Samen met nog 1 buur waren ze daar de eerste bewoners. Ze hadden in het begin geen drinkbaar water en Rolande ging bidons water halen in het moederhuis en ook bij een nicht van haar. Het water voor het toilet werd gebracht door de brandweer. Na 2 à 3 jaar werd in de Zavelberg meer en meer gebouwd en toen hadden ze drinkbaar water.
Rolande en Georges zijn gezegend met 3 dochters en 1 zoon. Rita, Gerda, Geert en Patricia. Drie kinderen wonen in Waregem, 1 dochter woont in Zeebrugge. Ze zijn de fiere grootouders van 13 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen. Er is nog een achterkleinkind op komst.
Het is bij hen de zoeten inval, dagelijks komen er kinderen, kleinkinderen, vrienden of buren op bezoek. In het weekend kan het heel druk zijn. Op zaterdagvoormiddag doet Rolande boodschappen met dochter Patricia. Vanaf de zaterdagnamiddag tot de zondagavond is het daar een gezellige en drukke bende: koffieklets op zaterdagnamiddag tot de avond. Op zondag beginnen ze vroeg te aperitieven, al om 9 uur komen er kinderen en kleinkinderen toe, ze hebben een fles cava bij en Rolande zorgt voor hapjes. Wie wil kan blijven eten (de diepvries is altijd goed gevuld en een kip aan ‘t spit is vlug gehaald). Het gebeurt dat er nog aan het aperitieven of aan het eten zijn als er anderen toekomen voor de koffie.
Met Sinterklaas en met Kerstavond proberen ze met zoveel mogelijk kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen samen te komen bij hun zoon Geert. Om de 2 jaar met Kerstavond is iedereen van de partij!

Hun briljanten huwelijksfeest vierden ze de 2de week van september.
Eerst was er een misviering op de Biest. Daarna werd het briljanten paar ontvangen in het stadhuis. Daar kregen ze een bronzen medaille en een brief van het koningshuis. Die medaille kreeg een mooie plaats in hun vitrinekast. Het feest ging door in Te Lande in Tiegem

En waarmee vullen Georges en Rolande hun dagen?
Tot voor 2 jaar las Georges alle dagen de krant, vulde de kruiswoordraadsels in en vulde nog belastingbrieven in voor vrienden en kennissen. Nu kijkt hij televisie en leest de krant, doordat hij minder goed ziet lukt dit meer zo goed. In het gezin werd en wordt er nog gekaart, ze hebben zelfs nog een kaarterspotje. Georges leerde zijn kleinkinderen manillen. Rolande kan niet manillen maar wel wiezen. Georges heeft heel zijn leven, 45 jaar, in de boekhouding gewerkt. Op zijn 70e volgde hij zelfs nog computerlessen om bij te blijven.
Rolande werkt(e) graag in de tuin, geen enkel onkruidje ontsnapt aan haar ! Het huishouden en het bezoek ontvangen gaat ook nog goed. Ze jeunen zich en zijn gelukkig samen.
Ik heb afscheid genomen met de woorden: tot binnen 5 jaar als jullie een platina paar zijn. Georges antwoordde dat ik zo lang niet moest wachten en altijd eens mocht binnenwippen.

Een gedachte over “Briljanten paar in de Zavelberg

 • 27 oktober 2017 om 08:17
  Permalink

  Mooi artikel Marianne!
  Leuk om te lezen.
  Zo leren we nog eens bij van de (goede) oude tijd en de Biest.

  Geert & Greta
  Koksijde

Reacties zijn gesloten.