Bart Kindt is directeur van cvo MIRAS

tekst: Rik Verhaeghe
Rasechte Biestenaar Bart Kindt, woonachtig in de Drafstraat, heeft sinds 1 september 2006 een directiefunctie in het Centrum voor Volwasseneonderwijs (cvo) Waregem. Bij de start van het cursusjaar fusioneerde dit cvo met 2 centra in Kortrijk en 1 in Ieper. cvo MIRAS is geboren !

Bart, waarom wordt cvo Waregem omgedoopt tot cvo MIRAS ?
“Een wettelijke schaalvergroting van centra voor volwassenenonderwijs zit eraan te komen. We wilden graag deze verplichting vóór zijn en we
zochten contact met de collega’s uit Kortrijk en Ieper. Voor de ongeveer 4 000 cursisten in Waregem verandert er eigenlijk niets, wel integendeel. Zo wordt vanaf 1 september dit jaar de mogelijk geboden om het diploma secundair onderwijs te behalen. Volwassenen die, om gelijk welke reden, niet de kans kregen om dit belangrijke diploma te halen, zijn dan hartelijk welkom. De lessen gaan door in Vives HBO5 Verpleegkunde, beter gekend als
huize Aleydis, langs de Vijfseweg. Dat is (voor ons) een nieuwe locatie, naast onze bestaande vestigingen het VTI en Heilig-Hartcollege in Waregem, het Sint-Vincentiusinstituut in Anzegem, de gemeenteschool in Vichte en Aleydis in Tielt.

Hoeveel vestigingen telt het cvo MIRAS ?
Het nieuwe cvo MIRAS telt ongeveer 20 leslocaties verspreid over West-Vlaanderen en zal ongeveer 15 000 cursisten tellen. Zij hebben de keuze uit een enorm scala aan opleidingen, gaande van informatica tot lassen, van boekhouding tot koken. cvo MIRAS telt ongeveer 400 medewerkers en
lesgevers, die zowel overdag als ’s avonds voor hun klas staan.

Vanwaar de naam MIRAS ? Velen zullen wel denken dat het iets met de politiezone te maken heeft.
De politiezone heeft er niets mee te maken. Het is afkomstig van het Latijnse mirare, wat zich afvragen, bewonderen, genieten betekent. De naam kwam als populairste uit de bus na een poll bij alle personeelsleden.

Bart, ongetwijfeld heeft deze nieuwe structuur gevolgen voor jou als directeur. Wordt je nu terug adjunct-directeur van de afdeling Waregem ?
Neen, wij kiezen voor gedeeld leiderschap waarin iedereen MIRAS-breed zijn of haar specifieke bevoegdheid krijgt. Er wordt dus geen overkoepelende directeur aangesteld. Wij vergaderen wekelijks op maandagvoormiddag in één van de vestigingen. Ik ben verantwoordelijk voor het diploma secundair onderwijs voor volwassenen en IT-beleid. Het is wel de bedoeling dat we op termijn het aantal vergaderingen beperken en toch minstens 1 vergadering per maand via Skype organiseren.

Ik veronderstel dat het cvo stevig gesubsidieerd wordt, gezien de geringe inschrijvingsprijs voor de cursist.
De lonen van onze lesgevers worden betaald door het Ministerie van Onderwijs, dus dat is direct al onze grootste kost die uit handen wordt genomen. Van het inschrijvingsbedrag moeten we nog een deel doorstorten aan het ministerie. De rest gebruiken we als werkingsmiddelen, zoals bvb. de semestriële middenpaginagrote advertenties in Het Gouden Blad.

De website van ’t Biesteneirke is gemaakt met WordPress, een van de cursussen die gegeven wordt aan het cvo MIRAS. Welke
informaticaopleidingen zitten in de lift ?
Het boeiende aan de informaticaopleidingen is de afwisseling ervan. Tot voor enkele jaren terug zaten de klassen Word, Excel en internet eivol. Nu trekken deze cursussen amper leerlingen, zelfs worden aangeboden opleidingen op de laatste knip geannuleerd wegens te weinig geïnteresseerden. De nieuwe toepassingen zoals IPad, Android, de Cloud, sociale media, enz. trekken de aandacht.

Tot slot, de termen avond- of tweedekansonderwijs hoor je liever niet ?
We hebben eigenlijk evenveel cursisten overdag als ’s avonds, dus je kan moeilijk nog van avondonderwijs spreken. Veel senioren volgen de dagopleidingen. Ook Nederlands voor anderstaligen is heel vaak overdag waar heel wat cursisten op afkomen. Zij worden meestal doorverwezen door het ocmw of het Huis van het Nederlands. Dit is een heel intensieve cursus van 4 x 3 lestijden per week gedurende anderhalf jaar. In avondonderwijs is dat zelfs 3 jaar ! Ook de term tweedekansonderwijs gebruiken we inderdaad niet meer, deze opleiding hebbenwe omgedoopt naar diploma secundair onderwijs.