Update wielerwedstrijden

tekst: Koen Christiaens

Van de wielerwedstrijden voor juniores, de Memorial Igor Decraene en Dwars door Vlaanderen die op de Biest starten of een doortocht hebben in één van onze straten, hebben we een update gemaakt in hoeverre ze in 2020 nog kunnen doorgaan.

De junioreskoers met start en aankomst aan café Half Time – vorig jaar was dit nog een wedstrijd die in maart doorging voor nieuwelingen – was eerst voorzien op zondag 12 juli. Omdat alle koersen tot en met eind juli zijn geschrapt moest organisator Johan Beirlaen op zoek naar een alternatief. “Zondag 2 augustus wordt de nieuwe datum. Indien er ook in augustus niet mag worden gekoerst dan ga ik voor zondag 13 september. Ik mag organiseren op deze data. Ik heb terug een aanvraag ingediend bij Stad Waregem en normaal zal dat geen probleem zijn. Ik had bij de Wielerbond ook al een voorstel gedaan wat betreft de maatregelen en het volgende is uit de bus gekomen: inschrijven op voorhand is verplicht, het gebruik van wegwerpnummers, geen podium achteraf, geen kleedkamers, het prijzengeld wordt gestort. Ikzelf zou ook gaan voor mondmaskers en handschoenen voor de supporters. Een maximum van 50 renners ? Wat ga je dan doen met die andere 350 aangesloten juniores en er zal al zo weinig gekoerst worden ? Binnenkort weten we meer. Het parcours is wat aangepast t.o.v. vorig jaar: start in de Henri Lebbestraat, vervolgens Westerlaan, Noorderlaan, Roger Vansteenbruggestraat, Eikenlaan, Lindestraat, Roterijstraat, Groene Wandeling, Tjollensstraat, Broekstraat, Jozef Duthoystraat, Nieuwhuizenstraat, Ten Hedestraat en terug naar de Henri Lebbestraat. Er dienen 15 ronden van 6,7 km te worden afgelegd = 100 km.”

In september zijn profwedstrijden in de regio als die van Desselgem, Izegem, Oostrozebeke en Zwevezele, tot zelfs de veldrit in Ardooie al afgelast. De 6de Memorial Igor Decraene op de Biest, voor alle jeugdcategorieën, gaat op zondag 6 september wel nog door. Daarenboven is er de formule tijdrijden voor recreanten in duo en een nieuwigheid dit jaar is dat dit ook individueel kan.
Organisator Frederik Broché: ”De officiële goedkeuring van Stad Waregem is er nog niet, maar in de week van 4 mei werd telefonisch bevestigd dat er normaal geen probleem is om te organiseren. Zij hebben zelf alle grote evenementen, alsook events in eigen beheer geschrapt, maar voor onze tijdrit, die plaatsvindt in de maand september moet dit lukken. De toelating kan altijd worden ingetrokken als er nieuwe maatregelen zijn van de regering. We zullen de dag zelf misschien ook enkele maatregelen moeten nemen. De tijdritformule staat sowieso minder onder druk dan pelotondisciplines, aangezien er minder groepsvorming is, ook in het publiek. Vanuit de Wielerbond is men ons zeer dankbaar dat we nog steeds open staan om verder te organiseren. Het EK, oorspronkelijk in de week na de Memorial Igor Decraene, zal veranderen van plaats en datum waardoor de clash met onze organisatie is vermeden en we dus toch alle beste renners kunnen hebben.”

De UCI had in een overvolle wielerkalender in het najaar ook een plek vrijgemaakt voor Dwars door Vlaanderen. Persverantwoordelijke Yvan Vanhoucke hierover : ”We zijn uiteraard heel blij dat de UCI ons naar waarde schat door opname op deze nieuwe kalender, met name op woensdag 14 oktober. We hebben echter afspraken gemaakt met stad Waregem en stad Roeselare, en ze hebben onze subsidies goed en nuttig kunnen gebruiken voor hulp in deze zware coronaperiode. Halverwege mei heeft het bestuur beslist dit jaar niet meer te organiseren en alles op een gezonde supereditie te zetten op woensdag 31 maart 2021: de 75ste Dwars door Vlaanderen. Aangezien er nog altijd geen vaccin is kan er geen Dwars door Vlaanderen worden georganiseerd met publiek aan de start zoals het ontbijt en bij de aankomst met o.m. de receptie.”
Met ook nog het Belgische Kampioenschap krijgen we in Waregem in 2021 dan 2 topevents.
Kristof Chanterie, schepen van sport van stad Waregem: ”Als stadsbestuur hebben we ook vernomen dat de wielerwedstrijd in dit jaar niet meer zal plaatsvinden. We kijken voor de nodige financiële en logistieke ondersteuning voor de 75ste Dwars door Vlaanderen in 2021.”

Nog dit: het BK wielrennen voor heren elites en dames elites in Anzegem kreeg met dinsdag 22 september een definitieve datum, 2 dagen na het beëindigen van de Ronde van Frankrijk. Misschien een uitgelezen kans voor thuisrijder Sep Vanmarcke en titelverdediger Tim Merlier uit Wortegem-Petegem die beiden de Tour niet rijden. Er wordt gestart in Halle, via o.m. Geraardsbergen en de kasseien van de Haaghoek gaat het richting Oudenaarde en Waregem naar de plaatselijke ronden in Anzegem.
Eén ding staat vast : als er gekoerst kan worden in veilige omstandigheden zullen de renners de stenen uit de grond rijden… !
5669 1416 met vermelding naam, adres en contactmail.