Thiemen Vandersteene wil uitblinken in grote wedstrijden

tekst: Koen Christiaens 

Met de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne schiet het wielerseizoen eind februari echt op gang. Ook de jeugd staat te trappelen van ongeduld om terug in actie te schieten. Biestenaar Thiemen Vandersteene staat als tweedejaarsjunior – nadat hij vorig seizoen enkele mooie ereplaatsen verzamelde – voor het jaar van de bevestiging. Eind vorig jaar smolten Gaverzicht-Be Okay en EFC-L&R-Vulsteke samen tot ‘the Lead Out Cycling Academy’. Twee geledingen werden opgericht: de jeugdacademie luistert naar de naam Gaverzicht-Be Okay AGS en omvat de werking met miniemen, aspiranten, nieuwelingen, juniores en meisjes. EFC-L&R-AGS is de vlag waaronder het Performanceteam van beloften en juniores werkt. Thiemen maakt deel uit van dit team om UCI koersen te betwisten.

Thiemen, dat je behoort tot dit Performanceteam is iets om fier over te zijn ?
Ik vermoed dat ik werd geselecteerd omdat ik vorig seizoen wat mooie uitslagen boekte. We zijn met 14 renners bij het Performanceteam. Bij alle grote wedstrijden zullen er 6 renners geselecteerd worden en zullen in een groene uitrusting koersen. Indien je niet bent geselecteerd kan je een kermiskoers rijden en dan gebeurt dit met rode truitjes.

Aan welke wedstrijden neemt het Performanceteam deel dit seizoen ?
Ik heb al een schema gekregen met die wedstrijden. In Kuurne-Brussel-Kuurne kom ik nog niet aan de start maar ik hoop er vurig op er bij te zijn tijdens Nokere Koerse. Indien nodig kan mijn ma Evelyne nog eens een goed woordje doen bij het bestuur van Nokere Koerse, ze is afkomstig van Nokere… Later op het seizoen zijn er mooie wedstrijden die op ons programma staan zoals onder meer de E3 Prijs Harelbeke, Luik-Bastenaken-Luik, de Ster van Zuid-Limburg, de klimkoers in Herbeaumont, de Omloop het Nieuwsblad, GP Plouay, la Philippe Gilbert. Ook het BK tijdrijden en de testtijdritten in Poperinge en Waregem zijn voorzien.

Het oprichten van de Lead Out Cycling Academy zorgt ongetwijfeld voor een nog betere omkadering, méér financiële inbreng…
We krijgen ploegfietsen, tijdritfietsen, ploeghelm, bril en korting op tal van andere zaken. Onze ploegleiders zijn Wim Louage en Ivo Lins. Er zitten ook 2 buitenlanders, met name 1 Noor en 1 Nieuw Zeelander, in onze kern. Deze zijn nieuw bij het team, dus dat spreekt voor zich. Andere ploegmaats zijn onder meer Tibo Germonprez uit Zwevegem, Milan Donnie en Viggo Vanneste. Begin januari gingen we trouwens al op stage in Calpe.

Wat is de ambitie van het team ?
Om door te groeien als renner zodat we later de stap kunnen zetten tot de beloften. We willen in de toekomst onze voet zetten naast de opleidingsploegen van de WorldTour-teams. Op termijn is het de bedoeling dat bepaalde renners een profcontract kunnen tekenen. Ook willen ze in de toekomst een team ‘elite zonder contract’ opstarten. Er wordt van ons verwacht dat we gewoon ons best doen, goed trainen en dat we elkaar verstaan in de koersen. Dat betekent niet tegen elkaar rijden. Persoonlijk hoop ik op een goed resultaat in één van die grote wedstrijden of eens een kermiskoers te winnen.

Daarvoor heb je alvast één groot wapen: jouw spurt !
Ik mag me inderdaad een puncher noemen. Ik eindigde vorig jaar tijdens het Provinciaal Kampioenschap in Waregem als 7de en als 5de in de groepsspurt. Een pure klimmer ben ik nog nooit echt geweest. Luik-Bastenaken-Luik was in het verleden niet echt mijn ding, maar de korte klimmetjes in de Vlaamse Ardennen liggen me wel.

Behoor je dan tot het einde van het seizoen tot het Performanceteam of hoe gaat dit in zijn werk ?
Daar ben ik niet zeker van. Als we eens een mooie uitslag rijden is er niets aan de hand. Maar er wordt over gewaakt dat we bvb. niet uitgaan, niet drinken. Anders kan het zijn dat je na enkele maanden wordt geweerd uit het Performanceteam.

Hoe ziet een gewone ‘werkweek’ er voor je uit, Thiemen ?
Op maandag hebben we hersteltraining, op dinsdag krachttraining bij Pulso, dat is ook één van onze sponsors, op woensdag een duurtraining van 3 à 4 uur. Op donderdag opnieuw hersteltraining en op vrijdag train ik met de tijdritfiets langs het water. Of anders richting de Vlaamse Ardennen.

Ik vermoed dat je toch vaak denkt aan die andere Waregemnaar die junior is, Jakov Beirlaen.
Ja, hij won vorig seizoen één koers maar wat voor één. Het Kampioenschap van België in Herzele ! Daar durf ik ook van dromen dus ik heb er inderdaad al vaak aan gedacht. Dit jaar gaat het BK door in West Vlaanderen, op 29/5 in Moorslede.

Nog dit: ook de broers van Thiemen zijn straks weer van de partij: Leander als tweedejaarsnieuweling, Florian als laatstejaarsaspirant, beiden bij Gaverzicht-Be Okay.