Ruben Apers: “Memorial is prachtig initiatief”

tekst: Koen Christiaens

Ruben Apers uit Vrasene is de enige renner die de vorige 5 edities van de Memorial Igor Decraene meemaakte. De hardrijder won de nationale testtijdrit in Waregem in 2016 en hoopt ook nu weer te schitteren op de Biest.

Ruben, je bent de laatste jaren niet gespaard gebleven van tegenslagen: collega-wielrenners die het leven lieten, jij liep in maart 2019 een zware blessure op. Heb je dit alles een plaats kunnen geven want je hebt toch veel moeten verwerken ?
Stilaan begint alles een plaats te krijgen, het is dan nog maar een jaar geleden. Er is nog veel dat mij aan deze periode doet terug denken. Het is een donkerzwarte pagina in mijn leven, gelukkig heb ik het kunnen omslaan naar een nieuwe witte pagina.

Je liet na je zege in de GP Saint Souplet in Frankrijk op 9 augustus optekenen: “ik ben terug !”. Dat kan je wel stellen, na een solo van 20 km ?
Ja, klopt. Elk seizoen heb je een paar superdagen. Dit was er ook één van, op zo’n dagen kan je al eens zotte dingen gaan doen. Het doet ook enorm deugd dat je je eerste post-coronawedstrijd kan winnen.

Hoe belangrijk is het voor een renner om goed te kunnen tijdrijden ?
Iedereen denkt daar anders over, persoonlijk vind ik dat wel belangrijk. Het is ook heel eerlijk, je zet renners op een fiets en laat ze zo snel mogelijk een traject afleggen op eigen kracht.

Wat heb je onthouden uit de vorige edities van de Memorial ?
Het is een prachtig initiatief, de emotionele waarde van deze wedstrijd wordt ook zwaar onderschat. Ook leuk dat het parcours altijd een heel klein beetje aangepast wordt, zo is de wedstrijd elk jaar toch een beetje anders. Ik eindigde ook altijd in de top 5: in de allereerste editie in 2015 werd ik 3de, in 2016 1ste, in 2017 5de en in de afgelopen 2 jaar telkens 3de.

Wie worden jouw concurrenten op 6 september ?
Zeer moeilijk te zeggen. Je weet nooit wie wat heeft gedaan in coronatijd. Er zijn ook nauwelijks wedstrijden om het niveau van je tegenstanders te weten. Iedereen zal van zijn eigen krachten moeten uitgaan, wat de wedstrijd ook wel mooi maakt.

Je bent vierdejaarsbelofte bij Lotto Soudal. Hoe speciaal is het te mogen rijden voor deze ploeg ?
Zeer mooi om te kunnen rijden voor de beste beloftenploeg van België, en zelfs wel van de wereld.

Zit er voor jou nog een profcontract aan te komen in de nabije toekomst ?
Ik ben er volop mee bezig om een ploeg te vinden voor het volgende seizoen. Deze tijden maken deze zoektocht zeker niet makkelijker. We zien wel wat er uit de bus valt.