Carl Ballière: “Zullen top moeten zijn om top drie te halen”

tekst en foto: Koen Christiaens – foto Regenboogstadion: www.belstadions.net

Wat hebben Juventus, Real Madrid, Leipzig, Nice, Chelsea, Feyenoord, Benfica en Zulte Waregem met mekaar gemeen ? Dat ze op dit ogenblik in Europa top of the league zijn. Essevee, dat reeds na 14 speeldagen met de herfsttitel ging lopen, wie had zoiets durven dromen ? Bij de start van de terugronde en de eerste match van zondag op Sclessin tegen Standard hèt ogenblik om het met voorzitter Carl Ballière te hebben over de verdere ambities dit seizoen, het stadiondossier etc…

carl-balliere
Carl Ballière, voorzitter SV Zulte Waregem

Carl, toen ik je een vorige keer in dit Biesteneirke interviewde in aanloop naar de Bekerfinale tegen Lokeren was je nog niet lang voorzitter en zei je dat dit maar voor even was. We zijn 3 jaar verder en je bent nog steeds voorzitter…
Dat was begonnen als een tijdelijke opdracht die definitief is geworden.

Wie zetelt nu in het bestuur van Essevee ?
Hendrik Deruyck is CEO van de club en Eddy Cordier algemeen manager. Zij zijn het hoofd van de werking. Ik ben voorzitter van de raad van bestuur en dan heb je ook de aandeelhouders. Tony Beeuwsaert is hoofdaandeelhouder en verder zijn er bestuursleden Mieke Declercq, Willy Naessens en Frank De Lange.

Essevee staat eerste, kroonde zich tot herfstkampioen, heeft de beste verdediging, bijna de beste aanval, de meeste uitoverwinningen, superlatieven genoeg… De mensen die instaan voor de transfers hebben hun huiswerk goed gemaakt.
Dat we herstkampioen zijn is buiten alle verwachtingen. Het is een werkpunt geweest om rond april de focus te leggen op het herschikken van de verdediging. We wisten al met nieuwjaar dat het grootste probleem daar lag, chapeau dat we dan toch nog Play off één haalden. Bij spelers als bijvoorbeeld Diallo had je het nadeel dat hij huurling was, waardoor de betrokkenheid met de club niet zo groot was.

Met Derijck – die een contract tekende voor 3 jaar – werd inderdaad een belangrijke, samen met De fauw, leidinggevende pion achterin gehaald terwijl voor de duurste transfer Lukas Lerager slechts 400 000 euro werd uitgegeven. Creatief te werk gaan met transfers, is dat ook het motto voor de eerstkomende jaren ?
Dat zal inderdaad moeten. We moeten creatief zijn met ploegen als Juventus, Monaco en Rijsel. Met die ploegen hebben we een goede band, een prima wisselwerking. Noem het een win-winsituatie. Ik neem het voorbeeld van Soualiho Meité. Hij speelde niet bij Rijsel, bij ons wél en met succes waardoor zijn waarde opgekrikt wordt; met Lucca Marrone hebben we dat iets minder. Minder geslaagd zijn op dat gebied momenteel Vetokele en Oulare. In de toekomst gaan we trouwens ook nog eens op bezoek bij Arsenal.

Meité is een van de spelers die dat tikkeltje extra brengt in het elftal. Er zijn fans die vrezen dat hij vertrekt met Nieuwjaar.
Ze moeten niet vrezen. Wanneer wij de aankoopoptie zullen lichten op Meité heeft Rijsel recht op een percentage van de doorverkoop. Het wordt wel bijzonder moeilijk om hem nog te houden na dit seizoen. Gemiddeld zitten hier iedere thuismatch scouts van 5 tot 6 ploegen uit de Premier League – en dan geen kleine ploegen maar van het kaliber Manchester City – en ook Franse clubs voor Meité. Zoals het er nu uitziet zal Zulte Waregem meedoen voor de prijzen en zijn we dan ook niet van plan om bepalende spelers te laten vertrekken met de winterstop.

Kenners weten dat de huidige spelersgroep gelijkenissen toont met de ploeg die 4 jaar terug ei zo na kampioen speelde. Verboom, Bossut, De fauw, Naessens en Leye zijn er nu ook bij, Lerager is de nieuwe Delaplace, Meité als Malanda etc… maar de missing link is een creatieve middenvelder met een beslissende actie. Komt er zo iemand bij met de winterstop ?
We zoeken meer een aanvallend iemand voor op de flanken. We missen wat snelheid in de spits want Leye zit overal.

Wat is het huidige budget van Essevee en tot hoeveel wordt het opgetrokken de komende jaren ?
Momenteel is dat tussen de 12 à 13 miljoen. Eens het stadion volledig af is, bedoeling tegen 2018, zal dat komen te liggen tussen de 17 à 18 miljoen.

Het eerste objectief dit seizoen is Play off één. Zulte Waregem zit voor op schema. Met 50 punten zit je altijd bij de beste 6 !
Ik denk dat we geen 20 punten meer nodig hebben. Ik heb dat eens bekeken aan de hand van een schema van de voorbije jaren. Tussen de 45 en 47 punten zal voldoende zijn. Zeker omdat er nu 8 à 9 kandidaten zijn. Rekenkundig kan het niet anders want die ploegen moeten nog veel tegen elkaar optornen.

Stel dat we Play off één halen zal Essevee – om het met de woorden van Francky Dury te zeggen – competitief zijn.
We zullen enorm top moeten zijn om top 3 te halen. We mogen wel geen zware blessures hebben van belangrijke spelers en ook de arbiters kunnen een rol spelen.

regenboogstadion-nov-2016-belstadions
Regenboogstadion Waregem november 2016 Belstadions.net

Veel supporters vragen zich af: tribune 3 kant vijvers, wat zal daar nu mee gebeuren ?
We weten het zelf nog niet. Begin december zal er meer duidelijkheid zijn. Het concept is dat de vijverkant een Vip tribune wordt. Let wel, abonnees kunnen daar ook nog terecht. Maar alle vips die nu nog in tribune 1 zitten gehuisvest komen naar die Vip tribune. In totaal hebben we 1000 Vips. Er komen in totaal 15 Skyboxen. Die komen helemaal bovenaan over de ganse breedte van de tribune. We willen ook een ronding maken met de andere tribunes. De voorkant van een skybox geeft zicht op het terrein, ervoor is er een terras met zetels en aan de achterkant de vijvers en het Pand. Dit zal heten de Sky- en Officebox. De matchen zijn één, maar het is de bedoeling dat bedrijven ook tijdens de week over hun skybox kunnen beschikken. Een modern stadion als het onze moet optimaal benut worden ! Intussen lopen de onderhandelingen om de commerciële ruimtes achterkant tribune 2 en 4 te verkopen of te verhuren, zoals met Oxygen al gebeurde. Daarnaast hebben we ook formules als Ballroom, catering en eventing. Sarah De Zutter, ook een Biestenaar, heeft jaarlijks tegen de 300 organisaties. Dat kan gaan over een babyborrel, seminaries, zelfs een trouwfeest is niet uitgesloten in de toekomst.