Bekerfinale KVO-Essevee door de ogen van 3 Biestenaars

Tekst: Koen Christiaens

Het wordt een West-Vlaams onderonsje op 18 maart voor de Bekerfinale op de Heizel tussen KV Oostende en Zulte Waregem. KVO mag als thuisploeg in het traditionele rood aantreden, Essevee (wellicht) in het wit. Essevee legde eerder Geel, Cappellen, STVV en Eupen over de knie, KVO schakelde Antwerp, Tubeke, Gent en Genk uit. Hierover legden we 3 Biestenaars op de rooster: Pol Lavens, Bram Demuytere en Dirk Withouck. De zoon van Dirk, Jonas, vond het boeiend dit interview te volgen omdat hij communicatie management studeert in de Arteveldehogeschool te Gent. De afspraak ging door in de Soccer Box van het Regenboogstadion.

Kennen jullie elkaar ?
Dirk: ”Van zien.”
Bram: “Ik heb jou alvast nog gezien.”
Dirk: “Ik woon centraal op de Biest, dichtbij Tyrolia.”

Pol, je bent als scheidsrechter aangesloten bij Zulte Waregem.
Dat is gekomen door mijn zoon Wesley, die ook een frituur uitbaat in Waregem. Hij was nog arbiter in 3de provinciale. Ook was hij aangesloten bij Essevee en had een diploma. Plots kwam hij aankloppen “jij kan dat ook !”’. En zo oefen ik dit sinds anderhalf jaar uit. Ik fluit de gewestelijke in Zulte en de nationale ploegen in Waregem; meestal de U9. Ik doe dat graag.
Waar zitten jullie tijdens de thuismatchen in dit Regenboogstadion ?
Bram: ”In de familietribune, vak 407; in het midden dus. Joost Morjean (Joost Den Tuiter) zit naast mij. Vroeger zat ik aan de kant vijvers maar met enkele maten zijn we verhuisd. Er is in de familietribune ook méér luxe en ruimte.”
Dirk: “Ik zit aan de kant vijvers, vak 312; vrij hoog in de tribune.”
Pol: ”Idem aan de vijvers, maar meer in het midden.”

Hoe zullen jullie de Bekerfinale volgen op 18 maart ?
Bram: ”Ik ga met de auto maar moet nog werken tot 16 uur. De laatste finale ben ik naar het fandorp geweest maar vond dat niet super. Ik drink ook geen alcohol dus kan dat wel missen.”
Pol: ”Tegen Lokeren was ik ook van de eersten toegekomen. Dit keer ga ik ook met de auto.”
Dirk: ”Ik zou met de bus gaan. Echter.. Mijn zoon Jens woont 3 maanden in Anzegem en een beetje voor Nieuwjaar kwam hij zeggen “we gaan trouwen”… op 18 maart… Tot Jonas zei “dat is wel de datum van de bekerfinale !…”
Pol: ” Het was voor jou beter tegen Genk geweest, dan was het op zondag.”
Dirk: “Het trouwfeest gaat door in het Jeugdcentrum. Ik zal proberen op de een of andere manier te volgen. Ik was erbij tegen Waterschei en Tongeren (met SV Waregem), tegen Moeskroen en Lokeren.”
Bram: “Onze laatste finale tegen Lokeren was een slechte match, typisch voor 0-0 en dan scoort Schölz met zijn schouder.”

KV Oostende – Zulte Waregem: dat wordt een mooi duel met 2 ploegen die verdienen die bekerfinale te spelen, zeker ook omdat beide ploegen Play-off één kunnen halen. In de competitie werd het 2 keer 1-1.
Bram: “Ik denk dat Oostende aanvallend voor de dag zal komen. Berrier zal wel geprikkeld zijn.”
Pol: “Ik wist niet dat Jonckheere ook nog bij ons heeft gespeeld.”
Dirk: ”Godeau en Siani, die de Afrika Cup won, zijn ook ex-Essevee.”
Pol: “Op Oostende hebben we hen van het kastje naar de muur gespeeld, die ploeg ligt ons wel.”
Bram: ”Thuis hadden we het moeilijk. De kansen zullen fifty-fifty zijn.”
Pol: ”Tegen dan zijn de nieuwe spelers ook ingewerkt.”

De pronostiek voor de bekerfinale KV Oostende – SV Zulte Waregem van…
Annie Landsheere: 0-2 Renate Baele: 1-2
Guy Lombaert: 1-3 Piet Vleugels: 1-2

Ik denk dat we vooral Musona in de gaten moeten houden. Ik herinner mij een verre, gemeten pass in de thuismatch van hem naar El Ghanassy…
Bram: ”Geblesseerden De fauw en Derijck (?) kunnen ook een rol spelen.”
Pol: ”Iedereen scoort bij ons dit seizoen, ook de verdedigers. Dat is een pluspunt.”
Dirk: “Lepoint zou nog eens mogen scoren.”

Hoeveel Esseveefans zullen op 18 maart de verplaatsing naar Brussel maken ?
Dirk: ”Tussen de 15.000 en 20.000 moet toch lukken.”
Bram: ”Ik denk dat Lokeren in 2014 iets minder fans had. Zij zaten toen in de hoofdtribune, waar wij dit keer terecht komen.
Pol: ”Van de zee komen er weinig supporters.”
Bram: “Maar Marc Coucke kent veel mensen. Er zullen er veel zijn die anders niet naar het voetbal gaan.”
Dirk: “Voila, ook van ons want thuis hebben we ook maar 6000 abonnees.”
Pol: ”Toch is ons supporterslegioen aan het groeien.”
Dirk: ”Er zullen 5 fans minder zijn, ons ganse gezin.”

Wat zijn de kansen voor Essevee ?
Dirk: ”Vele spelers willen eindelijk die prijs pakken. Ik denk aan Leye, Sammy Bossut zal er ook op gebrand zijn. De fauw wou ook een 2de keer (op 4 finales) winnen. Ze moeten Dimata uit de match houden. Hij is pas 19 jaar, vinnig, rap, heeft torinstinct. Maar Derijck heeft hem in Oostende aan banden gelegd.”
Pol :”Severin is snel, ik zie hem graag spelen. Je zag ook van in Eupen op de foto’s dat de sfeer in de groep goed zit.”
Pol: ”Ik weet nog een anekdote over de Bekerfinale tegen Tongeren in 1974. Ik was toen 14 jaar. Er werd een trein ingelegd en ik en mijn vader daar naartoe. Het werd 4-1, met Giba, de Millecampsen, Delesie… Nà de match was ik plots mijn vader kwijt en toen we in Waregem terugkwamen merkte ik dat hij toch op dezelfde trein zat, er waren toen nog geen gsm’s.”
Bram: “Men wil het openbaar vervoer promoten, jammer dat de NMBS dit keer geen trein inlegt.”
Pol: ”De datum is wat ongelukkig, in maart kan het nog fris zijn.”
Bram: “Een Bekerfinale hoort op het einde van het seizoen. Eigenlijk is het ook competitievervalsing.”

Wat als wij de Beker winnen, is onze ploeg dan nog gemotiveerd voor de Play-offs ?
Dirk: ”Dat zal afhankelijk zijn van de laatste matchen. Als het verschil klein blijft met Anderlecht en Club Brugge is veel mogelijk. Dan zijn we competitief.”
Bram: ”Stel dat we nog zakken naar de 6de plaats wordt het moeilijk. Stel dat we de Beker pakken en toch nog 2de eindigen in de Play-offs moeten we Champions League spelen maar kunnen we Europees sneller uitgeschakeld zijn.”
Dirk: ”In feite zijn we dus beter af als Bekerwinnaar, dan zijn we meteen geplaatst voor de groepsfase van de Europa League.”
Pol: ”De bekerpremie ligt al vast van vóór het seizoen.”

Hetgeen Francky Dury deed in Eupen was toch wel straf : een weliswaar niet goed spelende Meité vervangen. Niet iedere coach zou dit durven !
Pol: ”Leye heeft ook al mindere matchen gedaan.”
Bram: ”Ik zou ook Leye al vervangen hebben. Vetokele heeft ook nooit echt zijn kans gekregen.”
Dirk: ”Ik vond dat een gewaagde zet met Meité.”
Bram: ”We hebben met Ankersen, Möhren, Gueye en Bala meer wisselmogelijkheden.”
Pol: ”Möhren mocht niet veel meer meedoen bij AZ.”
Bram: ”AZ zit nog in de Europa League en speelde tegen Lyon. Ik ben ook fan van Ajax. 5 keer per seizoen zie ik hen aan het werk, ook in uitmatchen. Ik volgde de matchen in Manchester en Dortmund in de Champions League. Ik ben lid van de supportersvereniging, anders kan je die matchen niet meemaken. Ik ga al sinds 1996 naar Amsterdam. Ik heb ook familie wonen in Nederland, vandaar.”

Over een andere sterkhouder, Lukas Lerager, hebben we het nog niet gehad: een maniak tot en met ! Op stage in Marbella – terwijl anderen een siësta hielden – was hij aan het pompen. Thuis heeft hij ook nog toestellen staan om bij te trainen…
Bram: ”Als je Europees kan spelen is hij misschien nog te houden.”
Dirk: ”Er is eind januari nog een bod gekomen van Bordeaux. Ik zie hem hier volgend seizoen niet meer te spelen; zelfs bij winst in de Beker en deelname aan Play-off één.”
Pol: ”Hazard was hier een topper en won de Gouden Schoen maar had het bij Mönchengladbach toch ook moeilijk.”
Dirk: ”De Europa League moeten Meité en Lerager aan kunnen, Champions League is te hoog gegrepen. Dury vindt wel een oplossing voor (mogelijke) vervangers.”

Tot slot: pronostiekje voor 18 maart ?
Pol: ”Ik denk dat er véél goals vallen. 2-2, goals van Coopman en Lepoint voor ons en dan penalty’s.”
Dirk: ”1-3 ! We moeten positief zijn. Leye zal er wel eentje maken.”
Bram: ”1-1. In de verlengingen maken we –zoals in Geel- een frommelgoal van een verdediger, zoals tegen Lokeren maar dit keer in ons voordeel !.” (lacht).

Ikzelf hou het op 0-1, met een goal van een hopelijk herstelde Derijck !

De pronostiek voor de bekerfinale KV Oostende – SV Zulte Waregem van…
Judith Walraevens: 1-2 Bert Stoffels: 1-0

Ga jij (alleen, met vrienden, familie, collega’s,…) naar de beker ? Neem dan zeker een groepsfoto of selfie in de bus, vóór het Atomium of in het Koning Boudewijnstadion. Als je de foto daarna stuurt naar redactie@biesteneirke.be, dan verschijnt jouw foto op de website. En misschien wel in ’t Biesteneirke.