Wordt de Biest de beste buurt van Vlaanderen ?

tekst: Rik Verhaeghe 

Productiehuis Het Televisiehuis, bekend van het populaire programma Iedereen Beroemd! op Eén, strijkt binnenkort neer op de Biest. In het kader van een nieuw programma zullen opnames plaatsvinden. Ook de bewoners worden hier actief bij betrokken.

Woordvoerder Joke d’Avril: “In de coronacrisis merkten we dat de buren veel meer contact hadden met elkaar. Op zich klinkt dit eigenaardig als iedereen in zijn kot moest blijven, maar er werd veel meer én luider gecommuniceerd via de oprit en de tuin, op een veilige afstand hé. Ook het dagelijkse applaus voor de zorg tijdens de eerste lockdown bracht veel buren samen. Met deze vaststelling in gedachten heeft het productiehuis gebrainstormd. Per Vlaamse provincie werden 2 levendige wijken geselecteerd die kunnen meestrijden voor de titel De beste buurt van Vlaanderen.”

Stagiair Joshua Vanseveren vult aan: “Op basis van research hebben we in West-Vlaanderen 2 springlevende buurten gevonden: de wijk Moscou in Koekelare en de wijk Biest in Waregem. De Biest heeft een recent opgericht comité (vzw Project Biest, red.) dat voor meer samenhorigheid in de buurt wil zorgen door de organisatie van meerdere evenementen. Daarnaast krijgen alle inwoners van de buurt het gratis maandblad ’t Biesteneirke. Quasi alle verenigingen van de Biest kunnen hierin hun zegje doen. Met 27 jaargangen op de teller is dit vermoedelijk een unicum in Vlaanderen.”

Op donderdag 1 april komt het productiehuis filmen in de hele buurt. Van het Molenpark tot de Korenbloem, van bedrijvenpark Waregem Zuid tot kmo-zone Groenbek, de hele buurt wordt op de digitale plaat vastgelegd.
“Ook de bewoners kunnen hier uiteraard aan meewerken. Als je onze cameraploeg opmerkt, trommel dan je buren op en maak een gezellige babbel, met de haag als fysieke scheiding. Maai jouw gras en neem dit van jouw buurman in 1 beweging mee, deel een stukje taart met jouw favoriete buurvrouw, enz… Om 18 uur verhuist onze mobiele opnamestudio naar het Kerkplein. Daar kan iedere Biestenaar voor onze camera melden waarom de Biest de beste buurt van Vlaanderen is. Om alles coronaproof te laten verlopen, blijven we tot zonsondergang ter plaatse, zodat iedereen aan bod kan komen.”

Het programma De beste buurt van Vlaanderen wordt in het najaar uitgezonden op Eén. Per aflevering nemen 2 buurten uit verschillende provincies het tegen elkaar op. Een jury, samengesteld door o.a. VRT-journaliste Linda De Win en Vlaams minister van welzijn Wouter Beke, zullen deels de winnaar aanduiden. Ook de kijker kan meestemmen welke Vlaamse buurt de beste van Vlaanderen wordt. De beste buurt van Vlaanderen wint – hoe kan het ook anders ? – een buurtfeest !