West-Vlamingen aan het feest tijdens 3de Memorial Igor Decraene

tekst: Koen Christiaens –

De West-Vlamingen waren op zondag 16 juli aan de macht tijdens de 3de Memorial Igor Decraene. Bij de nieuwelingen zegevierde nationaal kampioen Lars Van Ryckeghem (Aartrijke); bij de juniores Loran Cassaert (Roeselare) en bij de beloften Aaron Verwilst (Ruiselede).
En met Julie Stockman stond er – bij de dames juniores – ook een Biestenaar op het podium. Eerder in de voormiddag hadden 231 dapperen (12 van hen inbegrepen voor de kidstocht) zich gewaagd aan de 45 of 85 km voor een recreatieve tocht. Ex-bondscoach veldrijden Rudy De Bie was één van hen.

Julie Stockman pakte de 2de plaats bij de dames-juniores: “Dit seizoen had ik nog niet veel geluk, mijn broers Michiel en Abram trouwens ook niet.” wist Julie. “Op cruciale momenten had ik met een lekke band af te rekenen of ik viel op het verkeerde moment. Ik amuseer me wel maar was 6 weken uit competitie omdat ik voor school stage had, ik volg de richting hotel en restaurant in de Groene Poorte in Brugge. Ik kon wel al mooie uitslagen rijden zoals een 2de plaats in Sinaai. De week ervoor was ik 3de geworden. Ik hoop eens te winnen. De laatste weken trad ik ook af en toe aan bij de elites. Dat is wel een enorm verschil in snelheid. In plaats van wedstrijden rond de 50 à 60 km gaat het naar koersen van 100 km. Ik ben wel blij dat ik vorig jaar de stap gezet heb naar het wielrennen. Ik heb 11 jaar atletiek gedaan, je moet er veel meer voor doen maar ik doe het graag. Een 2de plaats op de Memorial Igor Decraene is onverhoopt. Het podium halen was vooraf het hoogst haalbare want tijdrijden is niet echt mijn ding.”

De broer van Julie, Jonas trad aan bij de recreanten, zoals ook Thybo en Birger Decraene. Een andere Biestenaar die aan dit onderdeel (2 ronden van 10,3 km) deelnam was Lode Maes. “Samen met mijn fietscollega Joeri Tijtgat hebben we al aan cyclocross gedaan. Ik moest een ploegnaam zoeken voor deze tijdrit en dacht aan paardenkracht. In het Engels klinkt dit schoner, vandaar de naam Horsepower. Ik dacht eerst niet mee te rijden dit jaar maar heb dit toch gedaan voor Stefaan en Caroline. Wat me dit jaar opviel is dat ze ons stonden aan te moedigen toen we passeerden aan de boerderijen, dat was leuk. We reden gisteren ook beiden 180 km en gingen daardoor rapper in verzuring.” Team Horsepower klokte af als 19de – op 28 duo’s – in een tijd van 31’43”.

Het Waregemse team Jama, met Francky en Yves De Praeter, kwam beter voor de dag als 11de in een tijd van 30’04”. Francky: “De naam Jama komt er door Jean-Marie Lammerant. Jean-Marie was net als ons aangesloten bij een vriendengroep uit Harelbeke. Iedere woensdag en zondag gingen we trainen en tijdens het fietsseizoen ging het onder meer naar de Ventoux, naar Rijsel etc… Jean-Marie was altijd goedlachs, een joviale gast. Op de 1ste communie van zijn kind sloeg het noodlot toe en hij verongelukte. Onze deelname is een ode aan Jean-Marie, zoals deze tijdrit er een is aan Igor Decraene. We wilden per se starten vandaag. Team Jama was de nickname van Jean Marie. We deden ook al een triatlon in Almere in Nederland met Team Jama, dat is de oudste triatlon in Europa. Over onze uitslag vandaag zijn we tevreden: wij zijn een Waregems team en als je ziet met wat materiaal bepaalde recreanten aan de start verschijnen. Er zijn er ook weinig gestart denk ik die de leeftijd hebben van 55 jaar.”
Leuk weetje : Francky’s broer Yves De Praeter speelde in het seizoen 1989-1990 5 wedstrijden bij SV Waregem aan de zijde van Richard Niederbacher.

Ook de Brigandbikers waren van de partij met Filip Van Damme en Filip Dischlivoi: “We komen uit Ingelmunster. Het is de 1ste keer dat we meedoen. We zijn niet uitgerust met een echte tijdritfiets en hebben enkel goede benen. We hopen in de middenmoot te eindigen. We kennen ook andere deelnemers van ATOM 6.” De Brigandbikers eindigden als 14de.

Intussen babbelde Nico De Muyter alles vlot aan mekaar. “Ik begon deze job ooit als 14-jarige. Mijn eerste wedstrijd die ik als speaker versloeg was in Sint-Maria-Lierde. Ik ben met veel van die coureurs meegegroeid. Oliver Naesen bijvoorbeeld ken ik al van bij de aspiranten. Ik becommentarieer zo’n 80 wedstrijden per seizoen; ook de veldritten en op de piste. Als ik de deelnemerslijst van deze Memorial Igor Decraene bekijk zie ik vooral een sterke bezetting bij de beloften. Jasper Philipsen (die finaal niet deelnam; nvdr) is iemand die het einde van zijn mogelijkheden nog niet kent.”

Bij de nieuwelingen haalde nationaal kampioen tijdrijden Lars Van Ryckeghem het. Pieter Beelen uit Herenthout stond nadien nog na te genieten aan de KLJ tent: ”Ik eindigde de 10,3 km in 14’13” op de 10de plaats. Op het einde ben ik wat stilgevallen. Tijdrijden is nochtans het onderdeel dat ik het beste moet kunnen. Vorig jaar werd ik Provinciaal Kampioen tijdrijden. Ik ben aangesloten bij Heist Cycling Team. Op 8 juli won ik als 2dejaarsnieuweling de koers in Langemark. Ik was ontsnapt met een Fransman die ik versloeg in de spurt.

Nadien was het de beurt aan de juniores. Vele Biestogen waren natuurlijk gericht op Raoul Decraene (foto), die vooraf al lange tijd op de rollen had getraind. Raoul eindigde knap als 6de en haalde zijn voorganger in. Winnaar werd Loran Cassaert uit Roeselare. ”Het mocht voor mij nog een tikkeltje lastiger zijn.” Belgisch kampioen Sébastien Grignard werd dit keer geklopt en eindigde 3de.

Bij de beloften maalde Aaron Verwilst de 30 km 3 seconden sneller af dan Rune Herregodts. Kenners wisten te zeggen dat er bij de beloften enkele renners op de Biest startten die profrijp zijn: winnaar Aaron Verwilst, Jordi Warlop en nationaal kampioen Senne Leysen terwijl Stan Dewulf nog een jaartje wil rijpen bij de beloften. Eerstejaars Sander De Pestel uit Sint-Niklaas is ook zo’n talent en zou 4de eindigen: ”Ik had gehoopt op top 5 dus ben ik tevreden over mijn uitslag. Dit was de 1ste keer dat ik me kon meten met de top van België. Vorig jaar won ik op de weg het BK bij de juniores op de weg in Hooglede. We moesten toen 10x over de Gitsberg. Ik won ook al de Omloop het Nieuwsblad en in Jemeppe. Tijdrijden kan ik wel goed, haalde al het podium op het BK. Dit jaar was ik 3e in de nationale testtijdrit in Montenaken, al was er daar een mindere bezetting. Het paste me om vandaag te starten in Waregem want ik heb net examens achter de rug. Ik, Van Moer, Herregodts en Apers, we zijn onderlinge concurrenten en komen uit dezelfde streek, uit het Waasland maar trekken veel met elkaar op. Ik zie mezelf als een renner voor het Ardennenwerk, de cols zijn echter te hoog gegrepen voor me. Ik moet het hebben van de zware koersen, ik ben geen spurter maar een puncher.”

Het 8-koppige bestuur van de Memorial Igor Decraene blikte ’s avonds voldaan terug op deze 3de editie. Bestuurslid Bernard Vandewalle verwoordde het als volgt: “Bij de beloften heeft er een Tieltse gewonnen voor een Tieltse”. Kortom: Aaron Verwilst (ooit begonnen bij Tielt maar nu Lotto Soudal) won voor en met Igor Decraene in gedachten.

Intussen zijn we enkele weken verder en lieten enkele hoofdrolspelers uit de 3de Memorial Igor Decraene zich opmerken: Lars Van Ryckeghem werd in Les Lacs de l’Eau d’ Heures bij de eerstejaars nieuwelingen Belgisch kampioen op de weg, Sébastien Grignard behaalde bij de juniores een bronzen medaille op het EK in het Deense Herning en Sander De Pestel won de ronde van Oost-Vlaanderen. Onze eigen Julie Stockman en Raoul Decraene lieten zich niet onbetuigd: Julie won op 6 augustus haar eerste koers (zie elders in dit Biesteneirke), Raoul eindigde 10de in Veldegem en in Angreau.