Vredestraat in slotfase van nieuw parcours Dwars door Vlaanderen

tekst: Koen Christiaens 
Plaatst de winnaar op 28 maart in de Vredestraat zijn definitieve demarrage tijdens de wielerklassieker Dwars door Vlaanderen ? Het zou zo maar eens kunnen. De Vredestraat is immers opgenomen in de vernieuwde finale van deze World Tourwedstrijd want bij het binnenrijden ervan zal de rode driehoek hangen tijdens de laatste kilometer. Persverantwoordelijke Yvan Vanhoucke licht een en ander toe.
De ultieme finale van Dwars door Vlaanderen, de laatste 3 km uit het parcours, ondergaat omwille van veiligheidsredenen een serieuze wijziging :
“Die rotonde aan de aankomststrook heeft er niets mee te maken. Het is wel zo dat de aanleg van de Zuiderlaan ter hoogte van de bibliotheek een probleem met zich meebrengt. Eerst zouden we de linker rijweg aandoen maar ook daar is er een versmalling. Stel dat we met een 30 à 40 renners naar de aankomst rijden zou dat zeker problemen en gevaar met zich meebrengen. Vandaar dat we gekozen hebben om de laatste 3 kilometer een ander traject te nemen. Aan het kruispunt (lichten) van het Beaulieucenter rijden we de Holstraat in tot aan ’t Leeuwke en via de F. Rooseveltlaan tot de Vredestraat (zie plannetje), Tot aan het rondpunt (Del- Sport), rechts (de N382) en zo naar de Verbindingsweg waar we opnieuw rechts nemen om zo na 300 meter de aankomst te bereiken” weet Yvan. De verkeersremmers in de Vredestraat zullen tijdig verwijderd worden.
De Waregemse World Tourwedstrijd zit trouwens in een totaal nieuw kleedje : Korter (181km) en lastiger. Geen kasseistroken meer van de Haaghoek en de Holleweg of hellingen als de Berendries, Oude Kwaremont of Paterberg. Een aantal hellingen die de Ronde van Vlaanderen links laat liggen komen wel in het parcours van Dwars door Vlaanderen voor. Wouter Vandenhaute van het mee organiserende Flanders Classics dokterde een parcours uit met 3 keer de Knokteberg, telkens gevolgd door de Ronde van Vlaanderenstraat. Ook de Kluisberg wordt 2x overwonnen en verder de Taaienberg, Kortekeer, Steenbeekdries en Kruisberg. Het stuk finale met de Varentstraat, Tiegemberg, Holstraat, Nokereberg en de kasseien van de Herlegemstraat, waar winnaar Yves Lampaert vorig jaar de beslissing forceerde, blijft behouden. “Er komen inderdaad heel wat wijzigingen aan ons parcours omdat we op aanraden van Flanders Classics geen 3x over de Oude Kwaremont zullen rijden. De Ronde van Vlaanderen zal met de Oude Kwaremont, Patersberg en andere hellingen al lastig genoeg zijn. In de Ronde van Vlaanderenstraat, die we 3x aandoen en waar ook de vrouwen voorbij komen, zal onze Vip-formule met tent voorzien worden” aldus Yvan. “Wellicht ontploft de koers vroeger” denkt Wouter Vandenhaute. Misschien gebeurt dit wel op het stuk van de Mariaborrestraat (op 55 km van de meet) met tussenin de Steenbeekdries én als uitloper de Stationsberg (naar beneden) maar steeds op slecht berijdbare kasseien.
De al lang verhoopte datum is er vanaf 2018 eveneens: 4 dagen voor de Ronde van Vlaanderen en 3 dagen na Gent-Wevelgem. In het verleden pasten nogal wat renners voor Waregem. “Het is de bedoeling dat we dit keer alle toprenners aan de start krijgen. Alle 18 World Tourploegen tekenen alvast present”, is Yvan opgetogen.