Schoorsteen kmo-zone Groenbek

tekst: Rik Verhaeghe

Spectaculaire beelden op de nieuwe kmo-zone Groenbek. De schoorsteen die de site van Bekaert Textiles al jarenlang domineert, was aan renovatie toe. De bouwwerken werden onlangs aangevat door de bvba Coornaert Tom uit Deerlijk. De reporter van ’t Biesteneirke zag een interview op meer dan 30 meter hoogte niet zitten, dus voorzag zaakvoerder Tom mij van de nodige informatie via e-mail.

Tom: “Het bouwjaar van de schoorsteen is mij niet gekend. De hoogte varieert nogal: oorspronkelijk mat de toren 50 meter, later werd deze onthoofd tot 40 meter. Wij breken die af tot 30 meter, maar wordt terug opgemetst tot 40 meter. De renovatie is noodzakelijk omdat er verscheidene stenen kapot zijn op de bovenste trommel van 10 meter.
De schoorsteen heeft geen functie meer, hij blijft omwille van nostalgische redenen overeind. De kenmerkende letters BEKAERT worden terug geplaatst en nadien wordt led-verlichting op de toren aangebracht.
De renovatie wordt uitgevoerd door 3 personen, nl. vader en zoon Coornaert en een helper. Ondertussen is de 4de generatie in het bedrijf ingetreden. Wij klimmen naar boven d.m.v. hangladders die worden vastgemaakt aan de versterkingsringen. De materialen worden naar boven gebracht met een kabellier en in emmers.”

Een boeiende job, alleszins voor wie geen hoogtevrees heeft. Wie Tom en collega’s aan het werk wil zien, kan nog een aantal weken terecht op de kmo-zone Groenbek langs de Hoogmolenstraat.