Sanne Desplenter, topbasketbalspeelster met smaak

Sanne Desplenter (19 jaar) is, op z’n zachtst gezegd, een bezige bij. Haar studies, Culinary Arts aan Vives in Brugge, combineert ze feilloos met haar topsportcarrière bij Koninklijk Basket Team ION Waregem, waar ze in de hoogste afdeling van het vrouwenbasket speelt. Tijd voor een gesprek.

Sanne, nu studeer je Culinary Arts. Wat is dit juist en wat studeerde je daarvoor ?
De opleiding Culinary Arts is er eigenlijk voor iedere student met een grote passie voor restaurants en de keuken. Daarvoor heb ik 6 jaar Hotelschool in Kortrijk Rhizo gevolgd.

Wat na die 3 jaar opleiding ?
Het normale traject van deze opleiding duurt 3 jaar. Door mijn topsportstatuut mag ik er echter 4 jaar over doen en dat vind ik niet erg. Na de opleiding kan je chef van een restaurant worden, misschien wel mijn eigen restaurant…

Je volgde ook een stage in de keuken van het voormalige driesterrenrestaurant De Karmeliet in Brugge.
Inderdaad. Het restaurant stond al een tijdje leeg. Voor Vives Brugge was dit een ideale locatie om de leerlingen er kennis te laten maken met het échte keukenleven. De hogeschool heeft gezorgd voor nagelnieuw keukenmateriaal.

Hoe vond je de media-aandacht op de 1ste dag ?
VTM, VRT, Focus & WTV en nog een aantal fotografen, aan belangstelling geen gebrek. Stages zijn eigenlijk geen groot nieuws, maar het feit dat dit in een keuken van een ex-sterrenrestaurant plaatsvond, was blijkbaar wel belangrijk genoeg voor de pers. Wij waren overigens de eersten om de Karmeliet te heropenen. Ik heb heel wat leuke berichtjes gehad omtrent mijn moment de gloire op WTV.

Hoelang duurde de stage in de keuken van De Karmeliet ?
In het 1ste jaar Culinary Arts hebben we 1 week stage. Volgend jaar is dat al 6 weken en in het 3de jaar telkens 1 dag per week. Zelfs een buitenlandse stage van meerdere weken in een gerenommeerd restaurant is mogelijk. Sowieso is de ganse opleiding zeer praktijkgericht: teamwork, sectorcontacten, taal- en presentatievaardigheden, bedrijfsbezoeken, enz.

Je gaat dagelijks op en af naar Brugge, waarom ga je niet op kot ?
Omwille van mijn grote liefde: basketbal. Sinds het seizoen 2020-2021 speel ik in de hoogste klasse van het vrouwenbasket, nl. Top Division Women. Onze ploeg (Koninklijk Basket Team ION Waregem) is dit jaar knap op de 7de plaats van 13 ploegen geëindigd. Hierdoor spelen we de play-offs. Onze bedoeling is uiteraard om komende jaren nóg beter te doen.

Er zijn 4 speelsters van Waregem geselecteerd om mogelijks toe te treden tot de Belgian Cats U20 en jij bent erbij.
Ja, binnenkort op 18 mei is er opnieuw een selectiedag. Na iedere training vallen een aantal personen af. Hopelijk geraak ik zo ver mogelijk en mag ik deelnemen aan het Europees kampioenschap in juli in Hongarije.

Hoe ziet jouw agenda er uit, na de lesuren ?
Iedere avond, m.u.v. donderdag, heb ik 1 à 2 uren training in sporthal De Treffer. Op zaterdag is er ’s voormiddags shooting, gevolgd door een competitiematch van de 1ste ploeg ’s avonds. Op zondag speel ik dan meestal nog een match met de jeugdspelers.

Wordt het jou soms niet te veel ?
Het is jou wel duidelijk dat ik er geen hobby’s kan bij nemen. Maar koken, bakken en basket zijn nu eenmaal mijn passies en dan kan je bergen verzetten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.