Ook dit jaar geen Benito Classic

De jaarlijkse Benito Classic, die plaatsvindt op De Biest, valt ook dit jaar in het water. Na de afgelaste editie van vorig jaar moet ook die van dit jaar eraan geloven. Door de coronapandemie waren De Biesttrappers, die de fietsdag organiseren, genoodzaakt om ook dit jaar geen routes te voorzien. “Begin mei hebben we beslist dat we ook deze editie aan ons voorbij laten gaan”, zegt Tony Debeerst, voorzitter van De Biesttrappers. “Vorig jaar belde ik met onze burgemeester en hij vond het een wijze beslissing. Binnenkort zal ik hem weer opbellen om hem het spijtige nieuws te vertellen.”

Oorsprong
Deze fietsdag werd in leven geroepen om Benito Mahieu in de schijnwerpers te plaatsen. Benito werkte als brandweerman en kende een paar jaar terug een ongeval tijdens een interventie. “Het idee ontstond door een fietstocht naar Lourdes”, vertelt Tony. “Een vijftal jaar geleden reden we met vrienden in zeven dagen naar Lourdes. In totaal haalden we een mooi bedrag van 30 000 euro op met dank aan een 200-tal sponsors, waaronder er een paar op De Biest zijn gevestigd. Benito verkreeg niks van de verzekeringen en wij vonden dat we wat moesten doen voor hem. Met het geld koos hij ervoor om een auto te kopen.”
In totaal is de Benito Classic al vijf maal georganiseerd met als inschrijvingsplaats de lagere school van De Biest. De deelnemers moeten zich daar aanmelden en betalen vijf euro bevoorrading inbegrepen. De wielertoeristen hebben keuze uit drie formules: 50, 80 en 120 kilometer. Het centrale punt bevindt zich aan de kerk van De Biest en daarna rijden ze elk jaar verschillende routes door Wallonië. “Onze fietsclub organiseert alleen de routes. Traditioneel kiezen fietsclubs er voor om door de Vlaamse Ardennen te rijden, maar wij zijn een uitzondering en verkennen onze Franstalige landgenoten.”, aldus Debeerst.
Uit dankbaarheid kwam Benito al elk jaar helpen bij de organisatie van de classic die zijn naam draagt. Hij neemt er de verantwoordelijkheid van dispatcher op zich. Iedere deelnemer krijgt een armbandje met het nummer van Benito en dat van de voorzitter Tony Debeerst erop. Mochten er problemen optreden onderweg (valpartijen, lekke banden,…) dan kunnen ze altijd deze twee personen bereiken die ter plaatse op De Biest blijven. Verder staat Benito ook nog in contact met de bevoorrading, want elke renner krijgt er drie onderweg.

Afgelast
Helaas voor De Biesttrappers gooit corona ook dit jaar roet in het eten. Het is al de tweede keer op rij dat de fietsclub zijn grootste evenement aan zich voorbij moet laten gaan. “Het is ontzettend jammer, maar het kan niet anders. We moesten dit nu al laten weten, want onze routes passeren door een 40-tal gemeenten en die moesten ook al vroeg op de hoogte gesteld worden.”, vertelt een teleurgestelde voorzitter.

Volgend jaar
Of de editie volgend jaar eindelijk terug zal plaats vinden is voorlopig nog een vraag. “Volgend jaar moet het doorgaan, want het zijn onze grootste opbrengsten. We zien onze clubkas verminderen en we hopen op een groot evenement volgend jaar waar elke buurtbewoner bij kan zijn.”, besluit een hoopvolle Tony.