Nieuwe bewoners in de wijk: familie Mielczarek

Damian (36) en Iwona (33) Mielczarek wonen met hun 3 zonen Jakub (10), Ksawery (8) en Ignacy (3) in de Kleithoekstraat.

Iwona staat me te woord in voortreffelijk Nederlands omdat ze veel boeken lezen en naar de bib gaan. Zij heeft inmiddels dezelfde familienaam als Damian. Bij een huwelijk neemt men in Polen meestal de familienaam van de man over.

Zij is afkomstig van Stalowa Wola, een stad zo’n 1 600 km verwijderd van Waregem.  Damian is van Czetochowa, dat is zo’n 250 km dichter. Czetochowa is gekend als bedevaartsoord. Het gezin is gelovig en gaat naar de eucharistievering in Zulte. En toch hebben ze elkaar leren kennen in België want Damian deed hier een vakantiejob in 2009 en 2010. Doordat ze dezelfde werkgever hadden, is de bal aan het rollen gegaan.

Damian werkte eerst bij Herve Transport uit Zulte om in 2017 aan de slag te gaan bij de firma Wolfcarius uit Wakken, gespecialiseerd in appelen en peren. Zo heeft hij een drukke periode achter de rug met – om het met de woorden van Waldek uit Thuis te zeggen – de ploekdagen. Iwona werkte sinds 2015 bij GIS Europe in Gent en is intussen als boekhoudster aan de slag bij Imog in Harelbeke.  Ze studeerde economische wetenschappen en kan haar talent toepassen op het werk.

In Polen woonden ze in bij hun ouders. Damian en Iwona hebben op de Biest een huis gekocht, na eerst enkele jaren in Zulte te hebben gewoond. Hun eigendom willen ze stap voor stap mooier maken… maar ze hebben weinig vrije tijd.

Ze vinden de mensen uit de omgeving heel vriendelijk en behulpzaam, ook de dokters, leerkrachten etc…  Enkele buren kennen ze zoals de familie Deketele, hun zoon Arne en ook Fred. Hij is altijd klaar voor een babbeltje en ze noemen hem Opa.

Hun kinderen gaan naar de Don Boscoschool op een boogscheut van hun huis.  Daarnaast volgen ze teken- en muziekles en spelen ze piano en gitaar. Ksawery voetbalt in de Soccer School.

Qua weer is het hier een stuk warmer.  Tijdens hun jeugd in Polen kenden ze temperaturen van -15 tot -20 graden. In Polen zijn ze heel spaarzaam op water en elektriciteit en is de nieuwe regering bereid om het pensioeninkomen omhoog te trekken. Op gebied van corona is 57% gevaccineerd in hun thuisland.