Merel Vandenbogaerde zet zich in voor Somival

Eind oktober ontving Merel Vandenbogaerde (17) haar attest als begeleider bij Somival. Dit is een sportclub die sport en ontspanning aanbiedt aan mensen met een handicap. De Waregemse tiener zit in haar laatste jaar Humane Wetenschappen op Campus Hemelvaart in Waregem. “Ik weet nog niet wat ik volgend jaar zal studeren”, zegt ze. “Ik hoop in ieder geval dat ik bij Somival kan blijven.”

Jonge mensen die zich aanbieden als begeleider voor gehandicapte mensen, je hoort het niet vaak. Merel is nog maar zeventien, maar ze is er al lang bij. “Toen ik mijn vormsel deed, gingen we naar Somival in De Treffer”, begint Merel. “Op dat moment wist ik totaal niet wat deze organisatie was. Ze gaven wat uitleg en ze vertelden dat ze vrijwilligers waren voor mensen met een beperking. Na deze activiteit mochten we meehelpen en ik was meteen verkocht.”
De leeftijdsgrens om bij Somival begeleider te worden, is zestien. Merel was al eerder geïnteresseerd in het vrijwilligerswerk, maar ze was nog te jong om erkend te worden als een volwaardige begeleidster. “Ik was er al van mijn twaalfde bij. Dat is nog te jong en volkomen normaal dat ik dan nog geen echte begeleidster mocht zijn. Ze stelden me wel voor om aspirant-begeleidster te worden. Dat komt er op neer dat mensen onder de zestien wel mogen begeleiden, maar ze staan dan zelf nog onder begeleiding van een ouder persoon. Dit was een mooie kans voor me en ik nam die uitdaging meteen aan. Zo begon ik eerst als aspirant-begeleidster bij Somival.” De meeste hulpverleners zijn ouder dan Merel. “Toen ik juist begon, waren we maar met twee jonge begeleiders”, zegt ze. “Ik merk dat er momenteel meer en meer zestienjarigen de stap richting Somival hebben gezet om begeleider te worden. Dit zie ik graag gebeuren. Normaal kom je als tiener niet in aanraking met zulke mensen en dit zorgt ervoor dat onze kijk op de wereld wat verandert, wat goed is.”
Corona gooide roet in het eten voor tal van activiteiten. Zo ook voor de diploma-uitreiking van Merel vorig jaar. “Normaal was het de bedoeling dat ik mijn erkenning vorig jaar kreeg”, herinnert ze zich. “Toen was ik zestien, maar er was ook corona en daardoor werd het uitgesteld. Gelukkig kreeg ik het wel een aantal weken terug. Het was een kleine ceremonie in het bijzijn van de burgemeester, de schepenen en enkele leden van Somival. Een leuke dag.”
Op de vraag wat Merel nu zo leuk vindt aan Somival was ze meteen duidelijk. “Het maakt me blij om deze mensen gelukkig te zien. Ik help bij het zwemmen in De Treffer en je ziet dat die mensen er telkens van genieten. Ze zijn blij om eens een uurtje van hun rolstoel verlost te zijn en zich vrij te voelen in het water. Hen hierbij te kunnen helpen, brengt een lach op mijn gezicht.”

Een gedachte over “Merel Vandenbogaerde zet zich in voor Somival

  • 3 december 2021 om 14:17
    Permalink

    Een dikke proficiat met je attest Merel! Jij zult dat zeker goed doen en een brede lach toveren bij de mensen die je begeleidt in Somival!

Reacties zijn gesloten.