De KWB’ers degusteren op bedrijfsbezoek

tekst: Bart Withoeck

Op aanraden van bestuurslid Christ trokken we richting Ronse, op bezoek in microbrouwerij Keun. Raar, maar ‘k voel nu al dat er velen onder jullie knarsen dat ze al genoeg gelezen hebben rond bier brouwen. En toch… iedere brouwer werkt vanuit een andere invalshoek om zijn resultaat… bier te bereiken. Wat is er anders bij Keun ? Vooreerst brouwer Gert, een vlotte prater, professor in popkunde, musicus en gepassioneerd brouwer. Dat zijn ze allemaal, ’t is om te verkopen meneer, gelijk heb je… maar bij Keun ligt het accent op eigen kweek van de hop. Verticale integratie, die term zouden economen gebruiken. Gert kweekt op vandaag een tiental variëteiten, wereldwijd van herkomst, maar zijn passie is het terug opwaarderen van de verdwenen zeldzame Belgische hoppesoorten. Vier bieren gedegusteerd: Tripel Saison, Sterk Bruin, Speciaal Goud en Cafe Noir. Dat smaken en goesten verschillen van mens tot mens daar aan toe, maar over één zaak waren we het met zijn allen eens: had de Cafe Noir bestaan ten tijde van wijlen Briek Schotte dan won hij geen tweemaal maar zeker driemaal De Ronde van Vlaanderen.