Kerstloop op de Biest op zondag 3 december

Tekst: Koen Christiaens – foto: Debby De Laender

December. Het is niet de leukste periode in een jaar. Akkoord, op het eind hebben we nog de kerstperiode maar in december zijn het de kortste dagen die bovendien ook koud aanvoelen… Het is dan tijdens het weekend altijd leuk om uit te kijken naar het sportaanbod. Op zondag 3 december is er op de Biest de jaarlijkse Kerstloop waar je kan komen supporteren of gewoonweg zélf meedoen. Voor de studenten kan dit een leuke ontspanning zijn. Later op de dag (om 20 uur) geeft Essevee de Buffalo’s uit Gent partij en wie dan nog zijn gading niet kan vinden bij deze 2 sportmanifestaties kan op tv vanuit zijn luie zetel naar de veldrijders kijken in de Zilvermeercross in Mol. Hoezo, saaie decemberdagen ?

Met organisator Vincent Baert hadden we het in chronologische volgorde over de verschillende loopwedstrijden…

Vincent, de eerste wedstrijden zijn die voor de jeugd vanaf 13.30 uur ?
Daar zit ik met een klein probleem want we zaten nog nooit boven de 100 deelnemers. Velen gaan – omwille van Sinterklaas – dan bij oma en opa en misschien is dit de oorzaak tot een wat mindere opkomst bij de jeugd. Elk kind dat deelneemt krijgt een zak snoep en de Sint is ook bij ons aanwezig met de Pieten. De verschillende afstanden zijn de 250 m, de 500 m en 2 x 1 000 m voor 2 verschillende leeftijden. De eerste 3 jongens en meisjes krijgen meteen hun medaille.

Vervolgens wordt de Ereprijs Patrick Willems om 14.30 uur over een afstand van 4,3 km gelopen.
Waregemnaar Hans Omey is opnieuw van de partij, won al enkele edities na elkaar. Bij de vrouwen verwacht ik Veerle Dedoncker. Zij schreef onlangs de Feesteloop in Avelgem op haar naam en won ook de Alprorun in Lauwe. De eerste 5 heren en eerste 5 vrouwen krijgen een geldprijs. Bij de wedstrijd over 9,7 km zijn dit de eerste 20 heren en de eerste 10 dames.
Dan hebben we het over de apotheose, de 9,7 km zijnde D&S-Run om 15.30 uur.
De 9,7 km is een veelbelovende wedstrijd. Koen Naert uit Roeselare stond hier ooit als winnaar op het podium, hij behoort nu toch wel tot de top van België. Bij de mannen komen Sander Verminck, winnaar van 2017 en Cedric Vandeputte afgezakt. Deze laatste won in Avelgem. Bij de vrouwen is de Belgische top aan de start met Nina Lauwaert, vorig jaar winnares. Zij loopt mee met de beste 20 van de mannen. Dit jaar loopt ze nog een stuk sneller dan vorig jaar. Ook op gebied van sponsoring heb ik dit jaar vooruitgang geboekt, dat zal je onder meer zien op het Biestplein. Het is een loopwedstrijd die niet grootser moet worden; met 500 lopers ben ik tevreden. Ik wil wel duidelijk stellen dat dit sportevenement op de Biest moet blijven. Ik doe het ook grotendeels alleen, enkel de dag zélf heb ik verscheidene medewerkers. Ook de kaarting op 20 oktober was trouwens een groot succes.

De inschrijving en prijsuitreiking om 18 uur vindt plaats in het sob De Roose; start en aankomst zijn ter hoogte van de Kerk op de Biest.

Foto’s van de Kerstloop vind je in de loop van de daaropvolgende week op de website www.biesteneirke.be.