Kaarting ten voordele van de Kerstloop

tekst: Koen Christiaens – foto’s: Willy Godefroid

Op vrijdag 20 oktober gaat in het sob De Roose de 7de manillen- en kippenbillenkaarting door ten voordele van de Kerstloop van 3 december. Enkele weken vroeger dan de vorige jaren, maar de uitwedstrijd van Essevee op Nice en de Autodagen deden de organisatoren uitwijken naar een andere datum. Alle info over de kaarting vind je trouwens op de flyer, bij dit Biesteneirke gevoegd. Ik ging dan maar op zoek naar een verwoede kaarter, tevens Biestenaar, om wat dieper in te gaan op het kaarten en kwam terecht bij Luc Delesie.

“Het biljarten doe ik nog meer dan kaarten. Biljarten doe ik een 6-tal keer per maand. Ik ben verantwoordelijk bij de oudste biljartclub in Waregem die werd gesticht rond de 2de Wereldoorlog. In 1990 heb ik het bestuur vervoegd van Ziekenzorg op de Biest. De kaartingen gaan 2 keer in de maand door. Door mijn functie als bestuurslid kaart ik dan als er eens een tafel te kort is maar er worden ook gezelschapsspelen gedaan en dat doe ik dan ook eens. We hebben meestal voor het manillen een 5 à 6-tal tafels. Er wordt natuurlijk minder gekaart dan vroeger. Hier op de Biest heeft Okra heel wat kaarters. In het dienstencentrum op het Gaverke leeft het méér want daar hebben ze met Ziekenzorg ongeveer 18 tafels. We hebben op het einde van het kaartseizoen een kaartkampioen onder de mannen en de vrouwen alsook een rode lantaarn en een kampioen van de gezelschapsspelen. De mensen laten zich afschrikken om te kaarten: ze denken dat de mensen ziek moeten zijn om bij ons te kaarten. Dat is totaal niet waar, onze naam is ook veranderd in Samana.”

Voor de leken onder jullie: aan 1 tafel zitten 4 spelers. Er wordt gespeeld 2 tegen 2. Er zijn 32 kaarten, elke speler krijgt er 8. Om de beurt wordt er door 1 van hen gedeeld, dan wordt er troef gemaakt. Je kan méégaan met de deler, dan tellen de punten dubbel. Ook bij zonder troef is dit het geval. Als er troef wordt gemaakt is er keuze tussen harten, schoppen, klaveren en ruiten. In het Waregems dialect hebben we het over ertens, pijkens, klavers en koeken. De hoogste kaart is de 10, nadien volgen de aas (cijfer 1), de heer, de vrouw en de zot, de 9 tot en met de 7. Wie als team het snelst aan 101 geraakt wint dat spelletje.
Meestal wordt er bij Samana Waregem met vaste tafels gewerkt; dit wil zeggen dat je telkens met dezelfde man of vrouw kaart. Bij de manillenkaarting die Vincent Baert op 20 oktober organiseert kan je je compagnon zélf kiezen.

Kaart je ook met de familie ?
Als er vrienden worden uitgenodigd wordt er gekaart en zeker ook met de familie. Als de kleinen komt dan zevenen we (de kleinen is Berre Delesie. Berre is 2dejaarsbelofte wielrenner en woont in Brugge). Ik heb leren kaarten toen ik klein was bij mijn familie in Vijve. Met de pijp in de mond en de dreupels bij de hand zat de familie op zondagnamiddag te kaarten.

Welke zijn de eigenschappen van een goede kaarter ?
Je ziet veel aan het gezicht van de deler of hij goede kaarten heeft. Als het langer dan 5 seconden duurt is dat geen goed teken. Ik zal ook altijd kabbelen. Rechts of averechts kaarten doe ik niet, tenzij mijn kameraad het vraagt (dit is tonen welke soort je wil dat je partner uitkomt; dat kan je doen als je van een bepaalde soort er geen hebt). Er zijn er die de kaart kunnen steken, ik kan dat ook wel wat. Om een voorbeeld te geven van een kaartsituatie: als ik 2 manillen heb met niet veel bij zal ik niet zonder troef kiezen. Om zonder te gaan vind ik dat je toch zélf 5 slagen moet kunnen. Als je tè ver achter staat zou ik het wel doen en risico’s nemen. Als je méégaat met de deler doet het er véél toe als je ervoor of erna zit.

En na wat aandringen van mijnentwege naar fotograaf Willy toe was het zo ver: ik wou wel – en omgekeerd wellicht ook – eens weten op welke manier Luc kaartte en het opnemen tegen Luc in één spelletje manillen. Renilde, de vrouw van Luc en ik tegen Willy en Luc.
“Dat moet 20 jaar geleden zijn dat ik nog eens manilde, met mijn broer Walter bij ons thuis”, wist Willy. Om kort te vertellen, wij kregen bèrekaarte – maar ik kwam tot de conclusie dat Luc een goede kaarter is. Nu is het aan diegenen die interesse hebben in dit volkse spelletje dat manillen heet om eens een kaartje te slaan op de Biest, te beginnen op 20 oktober of op één van de vele kaartingen van Samana of Okra. De kalender vind je telkens op de ommezijde van ’t Biesteneirke. Bij de kaarting anno 2016 had de Kerstloop een 95-tal tafels.