Julie, Abram en Michiel Stockman: “Als één van ons kampioen wordt, eten we frieten !”

Het wordt, ongeacht hun uitslag, voor Abram, Michiel en Julie Stockman op zondag 20 juni een onvergetelijke ervaring. Alle drie nemen ze deel aan het BK wielrennen: als Waregemnaars, als Biestenaars. Op hun Instagrampagina tellen de tweelingbroers de dagen alvast af. In 2019 veroverden ze tijdens het BK in Gent alvast de wielerharten door 2,5 rondes in de achtervolging te gaan op onder meer Remco Evenepoel. Dit smaakt naar een nieuwe topprestatie voor eigen volk. Abram en Michiel treden aan voor het Duitse team SKS Sauerland NRW, Julie voor Multum Acounts Ladies CT.

Julie, jij bent aan een opleiding bezig bij het leger. Vertel daar eens wat meer over…
Inderdaad, ik ben momenteel bezig met een opleiding tot PTI (Physical training instructor) binnen defensie. Dit wil zeggen dat ik hierna als een sportleerkracht ga werken binnen defensie. De opleiding zelf is fysiek zwaar, maar voorlopig verloopt alles goed.

Abram en Michiel, is het – omwille van corona – een voordeel om voor een buitenlands team te rijden, waardoor jullie aan méér wedstrijden kunnen deelnemen ?
Abram: we zijn nog bij de bevoorrechte teams omdat er UCI wedstrijden doorgaan. Wij zijn een continentale ploeg en de pro-continentale hebben voorrang.
Michiel: om te starten zijn wij de 3de in de rij met eerst de World Tourteams. Bij onze huidige ploeg wordt er meer internationaal gereden en toch is er al veel geknipt in ons programma.
Abram: dat de Worldtour- en continentale teams eerst aan de beurt komen kan je de organisatoren niet kwalijk nemen, zij zijn fier om met een fraai deelnemersveld uit te pakken. Nokere Koerse hadden we ook graag meegedaan maar plots kwamen daar méér World Tourteams aan de start. 

En zeggen dat het Biestenaar Jens Raes, zoon van Rudi, is die jullie 2 jaar geleden aan een nieuwe werkgever hielp ?
Michiel: via onze masseur Romain Vanhoutte uit Desselgem, ook de masseur van Jens, is dit op gang gekomen. We zijn kind aan huis bij Romain. Zo werd ervan gesproken en heeft Jens eens geïnformeerd en is de bal aan het rollen gegaan. Na een gesprek zijn we er gauw uitgekomen en zijn er ook Romain dankbaar voor.
Abram: hij is al 18 jaar onze masseur. Iedereen bij Deerlijk, Gaverzicht Be Okay, kent hem.

Hoe speciaal wordt het om een BK te rijden in Waregem ?
Abram: we zijn het al wat gewoon he, eerst Gent, vorig jaar Anzegem.
Michiel: Gent was zowat het afscheid van onze studies, dit aan de Watersportbaan. En in het parcours van Anzegem zat de Tiegemberg, die rijden we quasi elke dag op. En nu is het bijna in onze straat dat de koers passeert !
Abram: vorig jaar reden we ook door Waregem en demarreerde ik in de Deerlijkseweg met onder meer Ludovic Robeet (winnaar in 2021 van Nokere Koerse) maar het ging niet door. In Gent waren De Bondt, De Wulf, Evenepoel en Wallays voorop. Er werd in de achtergrond continu gereageerd. Op een bergske was ik alleen voor en Michiel was mij aan het uitlachen…
Michiel: ik ben vervolgens ook aangegaan en plots zaten wij twee in de tegenaanval ! We hebben eerst 50 seconden goedgemaakt maar plots werden we weer op achterstand gereden. Achteraf hebben we van Stan Dewulf gehoord dat het Evenepoel was die doortrok en de anderen aan het sterven waren in zijn wiel. Toch worden wij door de mensen nog altijd aangesproken over onze stunt.
Abram: het is dit jaar dat het telt.
Julie: om een thuiskoers te kunnen rijden in het algemeen is al zeer bijzonder, maar nu komt het gegeven van een Belgisch Kampioenschap erbij. Dat maakt het nog specialer.

Op hoeveel lokale steun rekenen jullie ? Ik denk aan spandoeken van supporters, van straten waar jullie namen staan geschilderd ?
Michiel: ik heb daar nog niet over nagedacht.
Abram: dat was wel leuk in Anzegem met die aanmoedigingen. Als je dan Tiegemberg over moet en je ziet op straat telkens Go Stockies doet dat toch wat. Omdat we met 3 deelnemen geldt dat ook voor Julie. En het staat er nog altijd op.
Michiel: dat gaf toch kippenvel. Ze noemen ons inderdaad de Stockies.
Abram: in Gent waren er supporters waarmee we 5 jaar hadden gestudeerd.
Julie: ik denk dat het een speciale dag wordt, ongeacht van hoe we presteren. Maar ik denk dat ik wel kippenvel zal krijgen als ik over het parcours rij.

Jullie zijn wel makkelijk herkenbaar met die oranje truitjes en dito helmen. En hoe zit dat bij jou Julie ?
Abram: we hebben wel chance hierin, ook Tarteletto had opvallende truitjes maar toen hadden we nogal wat ploegmaten.”
Michiel: nu moeten de fans er maar 2 in de gaten houden. We krijgen ook mooie reacties op de truien, het logo springt eruit, ook hebben we superhelmen van Abus.
Julie: bij mij in de ploeg zijn de kleuren iets minder opvallend dan bij Abram en Michiel. Hoofdzakelijk wit, zwart en een gouden rand.”

Wat vinden jullie van het parcours ?
Michiel: ik vind het toch selectief genoeg, zeker met die smallere wegen in de finalerondes wordt het veel draaien en keren.
Abram: kijk naar het BK in Antwerpen in 2017. Dat was zogezegd ook niet lastig maar toch was het een klein groepje met onder meer Vanmarcke en winnaar Oliver Naesen die naar de streep trok. Als je 100ste zit na de kasseien van Herlegem mag je het vergeten.
Michiel: het zal vooral positioneren worden, dat doen we graag.
Abram: veel hangt af van de favorieten, hoe zij aankijken naar Waregem t.o.v. hun agenda. Tim Merlier (kampioen in 2019) kan zowel in een grote groep of alleen winnen. Wees er maar zeker van dat ook andere streekrenners zoals Vanlerberghe, Waregemnaar Debusschere (kampioen in Wielsbeke in 2015), Lampaert (kampioen in Binche in 2018) en Lietaer gemotiveerd zullen zijn voor dit BK.
Michiel: ’t is toch 220 km, dat betekent toch een kleine 5 uur vollen bak koers. Het kaf zal wel van het koren gescheiden worden.
Abram: er zitten geen echte bergen in maar in de finale kan zelfs een stuk vals plat hard aanvoelen.
Julie: ik vind het leuk dat de eerste ronden vlak zijn en daarna kasseistroken met een aantal keer een beklimming. Ik denk niet dat het op een echte groepssprint zal uitdraaien hierdoor, de beste zal winnen vermoed ik.

Wie is jullie favoriet voor dit BK ?
Abram: als bijvoorbeeld Van Avermaet springt ga ik er niet achter. Het is aan anderen om dit te doen.
Michiel: het is moeilijk om een naam naar voren te schuiven. Een BK is een loterij. Misschien dan toch maar Merlier.
Abram: van ons twee ben ik iets rapper indien het een lastige wedstrijd is. Onze resultaten zijn degelijk.
Michiel: maar we zijn te weinig killers.
Abram: er zijn 10 tot 15 favorieten en dan zijn er nog 30 tot 40 renners die, als alle puzzelstukjes in mekaar vallen, ook kans maken om te winnen.
Julie: kijkend naar de koersen dit seizoen zullen Lotte Kopecky en Jolien D’hoore er bovenuit steken, maar Shari Bossuyt zal er ook dicht bij zijn.

Wat hebben jullie het liefst ? In de kijker rijden à la Gent en een mindere uitslag of net omgekeerd ?
Abram: dan toch liever een goede uitslag rijden.
Michiel: de manier waarop wij rijden is anticiperen en mee zijn als ze het gaspedaal open trekken. Maar we kunnen bovendien dicht eindigen. Ik droom toch van die trui.
Abram: als we winnen, eten we frieten.
Michiel: we zullen niet zenuwachtig zijn en zeker de slaap kunnen vatten ’s nachts.
Abram: we kunnen er enkel voor zorgen dat we slim koersen. Van een profcontract liggen we niet meer wakker. We zijn daar realistisch in. Er zijn wel voorbeelden als Backaert, Van der Hoorn, Jimmy Janssens die op latere leeftijd een profcontract kregen maar anderzijds hebben we ook geen zin om in een situatie te verzeilen zoals bv. Julien Vermote die zo lang moest wachten vooraleer het in orde kwam. Ik werk trouwens bij Vitori in Zwevegem, ben er trainer van onder meer Raoul Decraene. Vitori is eigendom van de Vermotes. Ik doe de coaching van wielrenners en lopers, zowel competitief als recreatief en stel schema’s voor hen samen.

In ieder geval aan de supporterende Biestenaars nog exact dezelfde boodschap als bij voetbalclub STVV: op zondag 20 juni voor de 3 Stockies: LAAT JE HOREN !