Ivan Van Hoe was 25 jaar materiaalmeester van Essevee

tekst: Koen Christiaens

Wie herinnert zich voetballer Patrick Teppers nog ? De minzame middenvelder met de fluwelen linker kwam vanaf het seizoen 1987-1988 – als vervanger van Danny Veyt – voor SV Waregem voetballen. Patje Teppers is met zijn familie op 28 oktober trouwens aanwezig voor de match van Essevee tegen KV Mechelen. De Limburger was één van de vele talenten die materiaalmeester Ivan Van Hoe aan de Gaverbeek de revue zag passeren. Tijd voor een babbel.

“Ja, Patje Teppers, die kwam van Winterslag. We zijn nog eens met SV Waregem een benefietmatch gaan spelen voor de schoonbroer van Patrick (Louis); die werkonbekwaam was, in en tegen Sk Lozen”, opent Ivan.
“Mijn eerste match als materiaalmeester was ergens begin de jaren ‘70, een match op RWDM. Ik begon die job bij de reserven en Essevee speelde toen in 2de klasse onder Hans Croon (dat was in het seizoen 1972-1973. In de stand eindigde SV Waregem 2de na SK Beveren en promoveerde terug naar 1ste nationale, kc). Jozef Destoop deed toen het 1ste elftal maar kwam dan ziek waardoor ik zijn plaats innam én ook nog de reserven op zaterdag voor mijn hoede nam. Tussenin nam Erik Degrijse mijn taak 1 jaar over en Etienne Mestdagh de reserven maar toen deze laatste verongelukte vroeg manager Germain Landsheere terug te keren. Toen was het duo Haesaert-Den Blauwen aan de slag. Deze laatste leeft niet meer. Een mooie periode was ook met Filip Mesmaekers in doel en verder de Millecampsen, Bogaert, Koudijzer, Saelen, Haleydt, Hervé Delesie. Hervé zie ik nog regelmatig als ik aan het vissen ben. Jaak Dreesen, afkomstig van Bree, was iemand die ook graag viste en forellen pakte. Hij werd gekocht bij Lierse. Bovendien had ik ook nog een dagtaak bij de firma Van Neder. Mijn baas, Jean Pierre Van Neder, kwam veel later in de periode met Krüzen, Vidmar, Urban etc… ook voorzitter. Mijn allerlaatste match voor Essevee was in de Jan Ceulemans Cup en dat was de dag voor SV Waregem-Westerlo.”

SV Waregem-Westerlo was een wedstrijd in mei 1997 die besliste over promotie naar 1ste klasse. Essevee had – in de eindronde – genoeg aan een gelijkspel maar verloor met 2-3 en nadien ging het bergafwaarts met rood-wit. Indien SV Waregem deze wedstrijd had gewonnen was er (wellicht) nooit sprake geweest van een fusie met Zulte.

Wat is de taak van een materiaalmeester ?
De kleren gereed doen. Wasserij de Zonneschijn uit Zulte kwam de was halen. Toen ze in congé waren moest ik met die was naar de Super Bazar rijden… (lacht). Bij een thuismatch moest ik ook de ballen opblazen. In die periode gingen we ook al op afzondering en hadden we verre verplaatsingen naar Waterschei of Club Luik. Bij een thuismatch gingen we eten naar Groenhove, de Peracker volgde later. Ik heb in die lange tijd als materiaalmeester goede doelmannen gekend zoals Bosmans, die kwam van Sint-Truiden. Later kwamen De Jongh, Galjé, Huysmans, Deschepper, Vandendriessche… De trainers die ik gekend heb: Croon, Rik Matthijs, Houwaart, Theunis en Anthuenis. André Van Maldeghem was hier 3 of 4 keer trainer. Maar Urbain Haesaert stak er toch bovenuit, heeft ook de mooiste zaken gerealiseerd.

In die goede oude tijd schopte het kleine boerenploegje SV Waregem het met Urbain Haesaert als coach zelfs tot de halve finale van de Uefa Cup, in het seizoen 1985-1986. Intussen is in het huidige voetbal alles zo veel geprofessionaliseerd.
Een voorbeeld: nu krijgen ze water tijdens de match, vroeger bestond dat nog niet. Vroeger werd er ook koffie klaargemaakt voor tijdens de rust. Toen we vroeger op verplaatsing gingen waren de valiezen mee, momenteel rijden ze er soms mee op voorhand met de camionette. Sinds die dag in mei 1997 heb ik geen voet meer binnengezet in het Regenboogstadion. Ik zie het voetbal niet meer live maar ben wel nog supporter gebleven van Zulte Waregem en zie alle matchen op tv. Die 1-1 tegen Vitesse was de correcte uitslag, ginder wordt het komende donderdag een pak lastiger. Ik ben momenteel een verwoed visser met mijn goede kameraad Chris Naessens.