Hoe rij ik als fietser het kruispunt Expresweg over ?

tekst: Rik Verhaeghe

Sinds de herinrichting van de rotonde Vredestraat/Expresweg/Bieststraat naar een lichtengeregeld kruispunt, weten vooral de fietsers niet hoe dit kruispunt veilig over te steken.  ’t Biesteneirke vroeg het aan de stedelijke verkeerskundige Jo Deprez:

“Je mag als fietser in de Bieststraat mee aanschuiven op de voorsorteerstrook voor het linksafslaand verkeer (zie eerste foto). Bij de start van de groenfase rij je het kruispunt op en laat je eerst het verkeer uit de Vredestraat wegrijden. Daarna moet je rechts van de vluchtheuvel op het afgeschermde fietspad richting Verbindingsweg fietsen (zie tweede foto). Minder assertieve fietsers kunnen de tunnel nemen of gewoon rechtdoor van de Biest- naar de Vredestraat fietsen en via de Beekstraat en de Paardenwijk naar het centrum fietsen.

Wij hebben ook vastgesteld dat veel fietsers het apprecieerden om komende uit de tunnel langs de oefenvelden richting centrum te fietsen. Wij willen deze route verder uitwerken. Volgend jaar wordt de Zuiderlaan heraangelegd tussen de Henri Lebbestraat en de Verbindingsweg. Tussen de Meersstraat en de Verbindingsweg gaan wij langs de kant van Waregem Expo een dubbelrichtingsfietspad aanleggen.”

Tevens ook even melden dat alle bestuurders tot aan de stopstreep moeten rijden.  De lichtenregeling is afhankelijk van detectielussen in het wegdek.  Zolang die lus niets opmerkt, zal het licht op rood blijven staan.  Fietsers en voetgangers moeten dus op het knopje t.h.v. de verkeerslichten drukken, willen ze het kruispunt oversteken.