Heisa rond pietenpact

sintcartoon-tomcartoon
bron: www.tomcartoon.be

Sinterklaas kwam afgelopen dagen aan in ons land, maar de feestelijke intrede van de Sint werd overschaduwd door het geruzie over het zogenaamd Pietenpact.
Enkele speelgoedwinkels en verschillende kinderzenders, waaronder Ketnet en Studio 100, hebben een verdrag ondertekend waarin ze beloven dat er geen Zwarte Pieten meer opgevoerd worden. Volgens sommige personen zijn Zwarte Pieten racistisch en beledigend voor mensen met een zwarte huidskleur. Ook zou hun typische kledij, de pofbroeken, verwijzen naar de slavernij. De benaming Zwarte Piet zou moeten vervangen worden door roetveegpiet of regenboogpiet. Andere mensen zeggen dat het gewoon een onschuldige volkstraditie is die bewaard moet blijven.
Blanke kinderen leggen doorgaans geen verband tussen Zwarte Piet en racisme maar voor mensen met een andere huidskleur kan dit anders liggen en hiermee wil het Pietenpact rekening houden.
De groepen die het verdrag opgesteld hebben zijn zelf geschrokken door de hevige reacties. Daarom hebben ze besloten om het pact even te laten rusten tot Sinterklaas weer vertrokken is naar Spanje.

Wij sprokkelden enkele reacties op de Biest:

Thomas, 11 jaar:
“Hoe zotter de pieten doen, hoe liever wij het hebben en zwart zijn ze alleen van door de schoorsteen te kruipen.”

Marijke, 42 jaar:
“Als kind is het nooit bij mij opgekomen dat Zwarte Piet ook maar iets met racisme of slavernij te maken heeft. Het beeld van de Zwarte Piet die de kinderen in een zak stopt of met de roe straft is in de loop de jaren ook helemaal verdwenen.”

Roger, 71jaar:
“De Zwarte Piet-traditie zet volgens mij niet aan tot racisme en heel wat mensen wisten tot voor kort niets over de link met de koloniale slavernij.”

Het sinterklaasfeestje in het sob De Roose vindt plaats op zaterdag 3 december.