Hans Omey gaat voor 10de (!) zege op de Kerstloop

Tekst: Koen Christiaens

 

Op zondag 2 december zal het weer krioelen van de lopers op het Biestplein voor de inmiddels 14de Kerstloop. Hans Omey torst de favorietenrol voor de 4,3 km. Ik ging de atleet van 1,84 meter samen met fotograaf Willy opzoeken in zijn woonst te St.-Eloois-Vijve.

Hans, hoe kreeg je de loopmicrobe destijds te pakken ?

Ik ben daarmee geboren, het zat in de familie. Mijn grootvader heeft nog een vrije sportersclub opgericht in Marke. Mijn moeder, die van daar afkomstig is, was er nog aangesloten. Vader Jan deed oriëntatielopen. Mijn 2 broers Tom en Henk, mijn zus Inge en ikzelf waren allen aangesloten vanaf 6-jarige leeftijd. Door de prestaties van mijn broer Tom ben ik op 16 à 17-jarige leeftijd tot het besef gekomen dat ik ook wat kon.

 

Eerst iets over jouw broer Tom.  Hij was toch ook geen gewone loper…

Tom heeft aan EK’s en WK’s deelgenomen; dan ben je inderdaad geen sukkelaar. Ik herinner mij onder meer het WK in Parijs in 2003, ook het WK in Edmonton (Canada). Hij heeft BK’s gewonnen, zowel binnen (indoor) als buiten. Hij heeft alles uit zijn carrière gehaald. We hebben nog samen gelopen, ik was nog haas voor hem.  Toen hij stopte ben ik het jaar nadien begonnen met de 400 meter. Mijn beste tijd was 47,93 seconden binnen en 48,08 seconden buiten.

 

Later stapte je over tot jouw specialiteit, de 800 meter ?

In de 400 meter boekte ik geen progressie meer en begon de 800 meter te lopen, waarin je de snelheid van de 400 kon gebruiken. Ongeveer 10 jaar terug begon ik ook straatlopen te betwisten. De 1ste maal dat ik de Kerstcorrida meedeed werd ik 26ste. Die straatlopen waren voor mij pure voorbereiding op de indoortornooien.

 

 

 

Je werd 5 keer Belgisch Kampioen indoor.

In 2008, 2009, 2010, 2012 en 2013 werd ik Belgisch kampioen indoor.  In 2008, 2009, 2013 en 2015 won ik het Vlaams Kampioenschap. Ik heb nog een BK gelopen met Mathias Rosseeuw en liep de 800 meter in ruim 1 minuut 48 seconden, een Belgische toptijd. Op het einde stak ik Mathias voorbij maar het was te weinig om naar het EK te gaan. Het BK indoor betwist ik niet meer, enkel provinciaal doe ik nog mee. Ik ben intussen 31 jaar en de lopers die 25 à 26 jaar zijn mogen ook eens hun verantwoordelijkheid nemen. Als je dit Tom zou vragen zou hij dit ook zeggen: nu loopt men voor de plaats en vroeger – tijdens de jaren dat ik won – voor de tijd. Ik heb nooit expres geprofiteerd. Ik loop momenteel nog veel maar train veel minder. Ik kan het minder opbrengen, we hebben ook een dochtertje Margot (20 maanden) en dat speelt ook mee. Wie weet, als ik 35 jaar ben en master, wat de toekomst brengt.  Maar je moet vooral nog fun hebben, je moet kunnen zeveren met je concurrenten voor een wedstrijd en dat gevoel is er nog altijd.

 

Je was altijd aangesloten bij Atletiek Zuid West ?

Ja en Desiré Vandewalle trainde me altijd maar is ondertussen gestopt. Ik loop nu gewoon op mijn eigen. De nieuwe accommodatie op de uitbreiding van de voetbalterreinen is wel tof maar je hebt er altijd wind, ik vond de oude piste op het Regenboogstadion nog beter.

 

Op 2 december is er de 14de Kerstloop. Wordt het weer een onemanshow van Hans Omey ?

Ik heb 12 keer deelgenomen en miste 1 deelname door een blessure aan de voet. Ik was 2 keer 2de en ook eens 4de.  Toen kon ik pas 4 weken vóór de Kerstloop hervatten nadat ik in augustus een barstje had opgelopen. Die ene keer dat ik 2de  eindigde werd de winnaar een tijd later betrapt op doping, dus zouden ze die uitslag nog mogen aanpassen (lacht).  Alle andere edities won ik. Dus zit ik aan 9 zeges op de Kerstloop. Ik ga dit jaar voor een 10de zege, dat is mijn uitdaging. De eerste 2 jaren ging de Kerstloop nog door in het centrum van Waregem, dat was wel een interessant rondje door Baron Casier.  In 2005 bij de 1ste editie klopte ik Michael Vannieuwenhuyze: hij vertraagde, ik ook om dan met snelheid toe te slaan. Het speelde toen nog in mijn voordeel dat ik nog niet zo gekend was.  In 2012 had ik de Feesteloop in Avelgem op mijn naam geschreven en Niklos Benczé kunnen overtuigen om naar Waregem te komen. Dat was een Oostblokker. Het leverde een mooi duel op welke alle kanten kon zijn uitgegaan. 2 jaar terug kwamen die mannen van Yellow Armada (Hamme) – die Vincent Baert via zijn connecties aan de start kreeg – deelnemen aan de 10 km en dan weet je dat het moeilijk wordt. Vorig jaar moest ik zo de zege aan één van hen laten, Cedric Vandeputte.

 

Het weer kan ook een cruciale rol spelen op de Biest !

Ik herinner me een editie dat het hagelde. Ik kan je verzekeren als je dan het velopad naar beneden moet is dat géén cadeau. Ik heb tegen bepaalde collega’s nog gezegd “Hier zal ik aanvallen” en dat was dan op het bergje aan Hoeve Decraene.  Als je op de hoek bent van de Bieststraat met de Kuipersstraat kan je ook zien of je voldoende voorsprong hebt en je wel of niet nog eens moet versnellen. Ik deed dit jaar ook mee tijdens Kortrijk loopt, op Sinksenmaandag. Ik won de 6de keer op rij. Er doet dan veel volk mee dat je kent, er staat veel volk langs de kant, dat is leuk. Vele lopers gaan in Wallonië lopen, ik doe die verre verplaatsingen liever niet meer.

 

Bedankt Hans voor dit gesprek en hopelijk slaag je in je opzet !

 

De 14de Kerstloop vindt plaats op zondag 2 december.  Start en aankomst van alle wedstrijden ter hoogte van de parking kerk Biest.

Er zijn 4 jeugdlopen vanaf 13.30 uur en dit om de 10 minuten.  De Ereprijs Patrick Willems (4,3 km) start om 14.30 uur.  De D&S-run van 9,7 km start om 15.30 uur.

Alle info + inschrijven op www.kerstloop-waregem.be