Fotozoektocht school Biest

tekst: Rik Verhaeghe

De coronacrisis zorgt ervoor dat nagenoeg alle grote en kleine evenementen afgelast of uitgesteld worden. Als alternatief schoten de (foto)zoektochten als paddenstoelen uit de grond. Ook de Don Boscoschool op de Biest sprong op de kar. Jules Godefroid is een van de deelnemers.

Jules, hoe was je als niet-Biestenaar op de hoogte van de zoektocht ?
Eigenlijk ben ik een halve Biestenaar, want mijn thuis was in de Kleithoekstraat, dus onbekend terrein is het zeker niet voor mij. Ik vermoed dat ik het bestaan van de zoektocht wel ergens in de krant of op Facebook gelezen heb.

Heb je de zoektocht op je eentje gewandeld ?
Samen met mijn goede vrienden Freddy Vanlerberghe en Georges Nuyttens heb ik de zoektocht gedaan. We nemen trouwens aan meerdere zoektochten deel, zodat we eigenlijk al de kneepjes van het vak onder de knie hebben. De zoektochten van het Wekelijks Nieuws zijn vaste waarden voor ons.

Met jullie ervaring, aan welke voorwaarden moet een goede zoektocht voldoen ?
Het belangrijkste is dat de deelnemers een leuke namiddag kunnen beleven. Detailfoto’s waarbij je meerdere keren langs het parcours moet wandelen of fietsen om het object op te merken: niet oké. Zaken opzoeken via de smartphone is zeker uit den boze, alles moet ter plaatse en ondubbelzinnig opgelost kunnen worden. Zelfs een zoektocht in jouw eigen stad of wijk is verrijkend, want je kijkt op een andere manier naar je omgeving, zoals naar de gevels van de gebouwen. Eigenlijk ben je zo toerist in eigen stad !

Jules, als oudste gemeenteraadslid met de langste legislatuur en lid van tientallen organisaties die nu op een laag pitje staan, hoe kun je je dagen vullen ?
In het begin van de lockdown heb ik grote kuis gehouden. Gedurende 50 jaar heb ik immens veel papieren gespaard. Heel wat daarvan is meegegeven met de 2-wekelijkse ophaling. Interessante documenten van het syndicaat heb ik aan de universiteit van Gent geschonken.
Daarnaast ben ik secretaris van Okra Waregem en had graag een aantal activiteiten georganiseerd, maar door de steeds veranderende coronamaatregelen ligt dit nogal moeilijk.

En toch ga je nog meermaals per jaar op reis. Hoe pak je het dit jaar aan ?
Ik ga gemiddeld zo’n 7 keer per jaar op reis. Bijna altijd naar een andere bestemming, de wereld is groot genoeg. Net vóór de eerste golf in maart, kwam ik terug uit Utrecht. En nu ben ik pas terug uit het prachtige land Slovenië. Hoewel het Oktoberfest, de jaarlijkse bierfeesten in Munchen, afgelast zijn dit jaar, trek ik er toch heen. Ik zou voor de 1ste keer naar het grootste bierfestival ter wereld gaan, mijn tickets waren dan ook al zeer lang geboekt. Maar ook zonder bierfeesten valt genoeg te beleven in de hoofdstad van Beieren.

Wie zelf nog wil deelnemen aan de fotozoektocht van de school zal zich moeten reppen. Download snel het deelnameformulier via https://www.biestjager.com/docs/fotozoektocht.pdf en stuur je antwoorden door vóór eind augustus !