Fietstocht Molenpark en 8ste editie van de 1 000 km van Kom op tegen Kanker

tekst: gebuur van Sef – foto: Bernard Fraeye

Wat was me dat een probleem voor fietstochtarchitect Joseph om in mei een vrije zondag te vinden. Na rijp overleg met Nico en Johan kwam hij tot het besluit dat zondag 23 april nog het best paste in zijn drukke agenda.
Omdat het dan te laat was om een aankondiging in het aprilnr. van ’t Biesteneirke te zetten, werd met medewerking van dagbladhandel Guy Demuynck een flyer rondgedragen in onze wijk. Mede dankzij deze wake up call passeerden 30 sportievelingen langs de inschrijvingstafel van Linda.
Even was er paniek nadat Sef zondagvoormiddag vernam dat de volgwagen van de Nieuwenhove Spurters niet beschikbaar was, maar dankzij hulplijn Johan vond hij bij de firma BBMP (fabrikant van metalen verpakkingen en gespecialiseerd in laswerken) een helpende hand die hun Peugeot Partner gratis ter beschikking stelde.
Om 14.15 uur stipt werd aan ons wijkcafé de Oude Molen het startschot gegeven voor een tocht richting Kruishoutem met in hun zog de bezemwagens met aan het stuur Erik, erevoorzitter Ferdy en hond Dino. Het werd een tocht waarbij 107 hoogtemeters werden genomen met een maximale hoogte van 65 m boven de zeespiegel. Deze top bevindt zich ter hoogte van de uitkijktoren in Kruishoutem maar deze lieten we wijselijk rechts van ons in dalende lijn passeren.
Na 21 km was het hoog tijd voor onze tussenstop in café Calypso in de Statiestraat in Zulte bij Brecht en Sabrina. Daar konden de dames en heren op een afgeschermd terras genieten, onder een schraal lentezonnetje, van een gratis aangeboden consumptie.
De terugweg ging via het fietspad langs de spoorweg van Zulte naar Waregem. Halfweg werd halt gehouden bij de herdenkplaats van onze wereldkampioen Igor en toen werd het even stil in de groep… Na dit ingetogen moment en een blijvende herinnering op de gevoelige plaat gezet door wijkfotograaf Bernard ging het volle gas richting Oude Molen.
Langs de oude spoorwegbedding kwam Treintje met een nieuw voorstel op de proppen om volgend jaar een wandelfietstocht te houden en voegde meteen de daad bij het woord. Bij thuiskomst in onze Molenparkhaven waren de volgwagens gelukkig werkloos gebleven en zagen Ferdy, Erik en Dino dat het goed was geweest en dat de afwezigen alweer eens ongelijk hadden.
Voor Joseph en Linda was deze tocht een ideale voorbereiding voor hun deelname aan de 1 000 km van Kom op tegen kanker. Op 24 november 2015 verloor hun schoonbroer Eddy Vandeputte de strijd tegen deze vreselijke ziekte. Omdat Eddy een fervent wielertoerist was werd samen met zijn vrouw Christa (zus van Linda) en kinderen Brecht, Kevin en Lisa het idee opgevat om deel te nemen aan deze 4 daagse. Om te mogen deelnemen moet elk team 5 000 euro storten en dan mag een ploeg van 8 personen starten. Via een eetfestijn op 19 november 2016 werden de nodige fondsen ingezameld.
Tijdens het weekend van Hemelvaart worden 4 ritten gereden die telkens vertrekken en aankomen in Mechelen. De andere gaststeden zijn Bornem, Bocholt, Ingelmunster en Ninove. De pelotons passeren op zaterdag 27 mei 2 keer door Waregem (zie schema onderaan).
Er rijden maar liefst 10 Waregemse teams mee waaronder 4 van de stad. Joseph en Linda zijn ‘uitgeloot’ om op vrijdag de rit van 125 km van Mechelen naar Bocholt te fietsen. Het is best mogelijk dat er nog enkele Biestenaren deelnemen aan deze fietshappening, indien iemand zich geroepen voelt om zijn of haar belevenissen neer te pennen kunnen ze deze altijd doormailen naar redactie@biesteneirke.be. Liefhebbers kunnen ook alles volgen op www.1000km.be.

Parcours 1 000 km door Waregem op zaterdag 27 mei:
• tussen 11.39 en 12.06 uur: Galgestraat – F. Verhaeghestraat – Holstraat – Zuiderlaan – Duthoystraat – Expresweg
• tussen 13.57 en 14.31 uur: Expresweg – Duthoystraat – Zuiderlaan – Holstraat – F. Verhaeghestraat – Galgestraat