Essevee-KVK door de ogen van Guibert Declercq

tekst: Koen Christiaens

Op de eerste dag van het herfstverlof, maandag 2 november, staat dé voetbalderby van Zuid-West-Vlaanderen tussen Zulte Waregem en KV Kortrijk op het menu. Essevee tegen de Vééka. Kan rood-groen tegen de eeuwige rivaal KVK het tij keren en op die manier het blazoen weer oppoetsen ? Want het is al lang, te lang geleden dat de ploeg van Francky Dury tegen die van Yves Vanderhaeghe een overwinning kon behalen. Van 5 mei 2018, 1-2 op het veld van KV Kortrijk.
Ik sprak met Biestenaar Guibert Declercq, die een verleden heeft in Kortrijk en sympathie heeft voor Zulte Waregem.

Guibert, hoe lang ben je al Biestenaar ?
Ik woon intussen ruim 20 jaar met Rita Tubaert op de Biest, van januari 2000.

In welk opzicht verschilt de mentaliteit van een Kortrijkzaan met een Waregemnaar ?
Ik vind deze een beetje hetzelfde. Hoeveel mensen uit Kortrijk wonen intussen al niet in Waregem ? Ik ken er verschillende. Van geboorte ben ik van Kortrijk maar ik heb ongeveer 40 jaar in Stasegem gewoond. Ik herinner mij de periode dat ik met mijn vader naar de matchen van Kortrijk Sport en Stade Kortrijk ging kijken, later kwam tussen die twee ploegen KV Kortrijk tot stand. Ik heb 10 jaar een abonnement gehad met mijn broer en schoonbroer. Ja, ze speelden toen ook in 1ste nationale. Georges Heylens was trainer; spelers uit die periode waren Piet Timmerman, Claude Verspaille en Bo Braem. Mijn broer Jacky is nog altijd abonnee en gaat ook vaak naar de training.


Dit seizoen doet KVK het (voorlopig) beter dan Essevee. Wat is de oorzaak volgens jou ?
Op gebied van voetbal vind ik Essevee alvast niet zwakker. Op OHL zou Zulte Waregem met een goede spits nooit verloren hebben. Hetzelfde weekend zag ik STVV tegen Kortrijk 0-0 eindigen en die match was het zien niet waard. Het probleem bij de Vééka is een beetje de mentaliteit. Eens het goed gaat – denk maar aan het begin van dit seizoen – nemen ze het te makkelijk op. Het is een vorm van euforie. In aanvallend opzicht moet alles van Mboyo komen, hij staat daar zowat op een eiland en op STVV kreeg Selemani dan nog rood. Hij is wel terug voor de match op Waregem.

Waarom is een derby tussen de clubs zo speciaal ?
Dat gaat al van jaren ver. De rivaliteit zal er altijd zijn, maar dat is niet slecht bedoeld. Zoals bijvoorbeeld met die prei in de middencirkel. Stel dat er één van de 2 ploegen zou zakken, daar is niemand mee gebaat. Financieel vissen beide teams wel in dezelfde vijver. Een fusie waar Pierre Lano zo voorstander van was tussen Waregem, Harelbeke en Kortrijk; dat vond ik goed. Het twistpunt was natuurlijk dan het stadion. Begin dit seizoen was er, op vraag van Joseph Allijns (ex-voorzitter van Kortrijk, KC), weer sprake van een fusie tussen Kortrijk, Moeskroen en Roeselare.

Waar zie je Essevee en KVK eindigen dit seizoen ?
Zoals verleden jaar (Essevee eindigde in 2019-2020 als 9de met 36 punten, KV Kortrijk 11de met 33 punten). Ik vind voor Essevee de transfer van Berahino wel een grote aderlating. Kortrijk hield wel al 4x de 0. Met defensief spel werden ook al meer punten buitenshuis behaald. Ik ben hier realistisch in. Ik zou me géén fanatieke KVK fan noemen maar vooral een ‘voetballiefhebber’. Ieder weekend zie ik op tv, in normale omstandigheden, 3 matchen: die van KV Kortrijk, van Anderlecht en van Zulte Waregem.

Wie is de meest onderschatte voetballer bij de Kerels ?
Gilles Dewaele is de beste aankoop, Derijck is wel goed achterin en speelt uit ervaring.

Waarom maakten spelers als De Sart, Derijck, Lepoint en Bruzzese destijds de overstap van Essevee naar KVK ?
Misschien is dit toeval. Bruzzese is geen slechte keeper, Lepoint is geen slechte speler maar ook niet voor de top, De Sart is de laatste matchen ook niet super. Ze hebben nu nog 2 nieuwe spelers gehaald, maar ze hebben visumproblemen, wat zal dat geven ? Ook een Maleisiër werd gehaald, Luqman Hakim. Hij is frivool, maar voetbal is een ploegsport hé.

Wat vind je van maandagavondvoetbal en wat is jouw pronostiek ?
Ik ben geen voorstander van maandagavondvoetbal, dat is niet goed voor het publiek. ’s Anderendaags moeten de mensen weer werken. Met 18 ploegen in de reeks is ook te veel. Volgens mij wordt het een draw. De laatste ontmoeting hier in Waregem werd ook 2-2, met een doelpunt in de laatste minuut van Tuta, die intussen terug naar Frankfurt ging. Met de verkoop van Moffi hebben ze wel een goede zaak gedaan. Hij speelde enkele goede matchen zoals tegen Club Brugge. Gekocht voor 1,5 miljoen en met veel winst doorverkocht. Dat zal voor de beide ploegen altijd het opzet zijn, tenzij er een jeugdproduct kan doorbreken.

SV Zulte Waregem – KV Kortrijk
maandag 2 november om 20.45 uur