Dwars door Vlaanderen in een nieuw kleedje

De 76ste editie van Dwars door Vlaanderen, op woensdag 30 maart, ondergaat een ware facelift. Nieuwe, tot op heden onbekende hellingen worden aangedaan en vanaf kilometerteller 60 is het voor geen meter plat. En dit ook met een knipoog naar het BK van in juni, dat de geschiedenisboeken inging als één van de spannendste van de laatste jaren. Ook op de Biest zijn de renners weer te bewonderen. Grote blikvangers worden tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar en Tom Pidcock. Pogacar wil – in navolging van Valverde en Quintana bij vorige edities – in DDV het kasseigevoel ervaren met het oog op de Tourrit van 6 juli van Rijsel naar Arenberg.

De Waregemse wielerklassieker heeft lang naar een eigen identiteit gezocht. In de jaren ’80 nog op zondag met de concurrentie van de Brabantse Pijl, die steevast op tv kwam. Nadien verhuisde de wedstrijd naar donderdag en nog later naar de woensdag na Milaan San Remo. Jaren aan een stuk ging Dwars door België – in 1999 omgedoopt tot Dwars door Vlaanderen – gebukt onder de concurrentie van andere, grote koersen en lieten topcoureurs Waregem vaak links liggen. KSV Waregem Vooruit bleef echter razend ambitieus (de vlekkeloze organisatie van het BK bewees dit nog maar eens) en de wedstrijd werd opgevorderd tot World Tour. Sinds 2018 heeft Dwars door Vlaanderen zijn vaste stek 4 dagen vóór de Ronde. De toppers komen nu quasi wèl allemaal naar Waregem. Denken we maar aan Julian Alaphilippe in 2021.
Ook het parcours voor 2022 werd dus ferm aangepast. “We kregen positieve reacties over het BK. De finale bleek een stuk lastiger dan werd verondersteld. Bovendien kunnen we op de Hippodroom ook VIP arrangementen uitwerken”, weet koersdirecteur Guy Delesie.
Er komen 3 nieuwe hellingen tijdens het 184 km lange traject. De eerste is de Zeelstraat in Zulzeke (km 71). Helemaal boven kom je uit op de Kruisberg in Ronse. De tweede de Stooktestraat (km 88) in Kluisbergen. Dit is de straat die ze in de Ronde van Vlaanderen anders naar beneden rijden, meteen na de Patersberg. De derde is niet helemaal onbekend: de Ladeuze (km 146) in Etikhove. Deze is 1 200 meter met een piek van 16 %. In 1983 liep de Nederlander Gerrie Knetemann in Dwars door België een zware val op tijdens de afdeling van de Ladeuze – er werd gevreesd voor het einde van zijn carrière.

Geen Kluisberg en Taaienberg
De hellingen die dit keer plaats ruimen zijn de Kluisberg, de Taaienberg, Tiegemberg en de Holstraat in Grijsloke. “De Kluisberg werd veiligheidshalve weggelaten. Het aantal verkeerselementen neemt er voortdurend toe en er zijn niet veel verplaatsbare eilanden bij. Om die reden zijn de kasseien van de Stationsberg er ook niet bij. De afdaling is té gevaarlijk om renners te zien vallen 4 dagen voor de Ronde van Vlaanderen.” weet Guy.
De wedstrijd start gewoontegetrouw in Roeselare. Stad Waregem wordt een eerste keer aangedaan na 35 km. Via de Brouwerijstraat gaat het naar de Vredestraat, Bieststraat, Kuipersstraat, Henri Lebbestraat en naar de Industrielaan welke tot het einde wordt betwist om zo richting Anzegem te rijden.

Méér kasseien
Wat ook opvalt: er zijn meer kasseistroken. De Varentstraat in Kaster (na 55 km) is nieuw, de Mariaborrestraat staat 2x op het programma en de kasseien van Doorn, vanuit Oudenaarde richting Lede, zijn tevens de moeite. Dit is een stuk Parijs-Roubaix ! Ook aan het publiek werd gedacht want de renners rijden tijdens de slotkilometers 2x door Waregem. De wielermeute beklimt na de Nokereberg een eerste keer de Karmelberg om via de Felix Verhaeghestraat de Hippodroom, rechts de Holstraat en weer rechts de Ring op te gaan. “Nadien krijgen we in volle finale weer een opeenvolging van de kasseien van Herlegem (km 171), de verraderlijke Vandevoordeweg, de helling van de Holstraat in Nokere en vervolgens opnieuw de Karmelberg die het verschil kunnen maken. Dat zagen we nog tijdens het BK. De wegen zijn er immers relatief smal, bochtig en doorlopend op en af.” aldus Guy.
Daarna komt nogmaals de Vredestraat aan de beurt om te finishen in de Verbindingsweg. De vrouwen krijgen 120 km voor de kiezen met 10 hellingen en grotendeels hetzelfde parcours als de heren. Hun start is op de hippodroom.