De finaleronde van het BK Wielrennen ontleed

Nog een 50-tal dagen en ’t is zo ver: het BK wielrennen in Waregem op zondag 20 juni. Na de Briek Schotte- en André Defoortrondes doorheen de deelgemeenten volgen voor de heren elite nog 4 en voor de dames 3 finalerondes waar de schifting zal gevoerd worden. Ik ging met onze fotograaf op pad om 6 cruciale punten van deze finaleronde onder de loep te nemen.

1. Herlegemstraat (kasseien) – Nokere
De Herlegemstraat is 800 m lang, na 100 meter onderbroken door een betonstrook. Tijdens Dwars door Vlaanderen wordt deze in omgekeerde richting gereden. Na de rondes door de deelgemeenten zal het peloton in de Kruishoutemseweg een serieuze snelheid ontwikkelen als het de 1ste keer naar de Herlegemstraat rijdt. Tim Declercq en Iljo Keisse zullen zich op kop willen zetten om hun kopmannen in de beste positie af te zetten. Een haakse bocht gaat vooraf aan de kasseistrook waarin de eerste meters de slechtste kasseien bevatten. Een renner als Sep Vanmarcke is verlekkerd op de kasseien van de Herlegemstraat. Op deze kasseistrook worden dranghekkens geplaatst. De kasteelsite van de heerlijkheid Herlegem is zeer oud en is sinds 1860 in het bezit van de familie Van Pottelsberghe de la Potterie.


2. Holstraat – Nokere
Aan deze enige helling van de finaleronde wordt een stuk bergop voorafgegaan van de Vandevoordeweg (aan Shoes or not Shoes). Na een afdaling, waarin je makkelijk 50 km/u haalt, vind je aan de voet de Kordaalhoeve met daarachter het gelijknamige bos dat door vele wandelaars is gekend door de Kordaalroute. De Holstraat is 400 meter lang en overbrugt 23 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4 %. De top van de beklimming ligt op 61 meter hoogte. Het steilste stuk bevindt zich na 150 m met een stijgingspercentage van 8,6 %. Het is een helling die bijvoorbeeld Greg van Avermaet moet liggen. Als je hier op tijd demarreert kan je op Nokereberg een kleine voorsprong nemen, alvorens een lange afdaling van de Waregemsestraat begint. Bovenop Nokereberg zal er – als de covidmaatregelen het toelaten – een viptent staan.

3. Karmelberg – Waregem
Het peloton komt na veel smalle wegen, waaronder de Bergstraat, tot de Karmeldreef. De Karmelberg is met zijn 35 meter het hoogste punt van Waregem. Bewoners van het hersteloord krijgen hier een bevoorrechte plaats om de koers te volgen. We kunnen de Karmelberg vergelijken met de Gitsberg die hetzelfde stijgingspercentage (3 %) heeft. 10 jaar terug reed Philippe Gilbert op de Gitsberg zijn naaste belager Tom Boonen los uit het wiel tijdens het BK in Hooglede. De Karmelberg is het ideale moment, op 4 km van de aankomst, om nog wat te ondernemen. Het Karmelbos, dat zich op de top situeert, is vrij toegankelijk voor het publiek.

4. Hippodroom – Waregem
De start voor de heren vindt op de middag plaats op de Hippodroom waar ook al de start van de dames in Dwars door Vlaanderen doorging. Vanuit de Leeuwkesstraat gaat het rechtsaf naar de F. Verhaeghestraat om via de poort de Hippodroom binnen te rijden, dan tot voor de tribune om langs de hoofdpoort de Holstraat op te komen. Aan het rondpunt van ’t Leeuwke passeert men dus 2x op 1 minuut.

5. F. Rooseveltlaan/Vredestaat – Waregem
We zitten op een boogscheut van de aankomst. Het licht hellende stuk in de F. Rooseveltlaan nodigt uit tot een late aanval. Zo probeerden Mads Pedersen in DDVlaanderen 2018 en Jasper Stuyven dit nog tijdens de laatste editie. Daardoor valt het vaak stil in de Vredestraat want wie hier jumpt, zoals Yves Lampaert 3 jaar terug, halen ze niet meer terug of de eigen kans wordt gehypothekeerd. Ter hoogte van huisnummer 10 hangt de rode vod van de laatste kilometer. 100 meter verder woont Francoise Staelens. “Mijn oudste zoon Pieter Anckaert heeft nog gekoerst, mijn andere zoon Sander is net als zijn vriendin verwoed koersliefhebber. Zij zullen hier zeker komen supporteren, mijn zus en schoonbroer zullen ook willen komen. Ik zal zeker genoeg kandidaten hebben om de koers live te zien passeren. Ik zal het tevens op tv volgen, dat zal mij zeker interesseren. Wie mijn favorieten zijn ? Wout van Aert mag wel Belgisch kampioen worden en ik heb ook sympathie voor Greg Van Avermaet.”

6. Verbindingsweg, aankomstlijn – Waregem
Dit is sinds 2010 de aankomstplaats van Dwars door Vlaanderen. De nabijheid van de parking van het Jeugdcentrum en de accommodatie van het Regenboogstadion zijn een extra troef. De laatste rechte lijn is 400 meter lang. Je begint eraan met snelheid omdat de Vredestraat iets hoger is gelegen en je zo rapper de Expresweg kan inrijden.