BK Wielrennen Waregem 2021: 19x voorbij de Biest !

Op 20 juni 2021 organiseren Stad Waregem, Dwars door Vlaanderen en SV Zulte Waregem het BK wielrennen. Tijdens een persmoment werd in Hippo Loggia het parcours bekendgemaakt. De heren elite rijden 220,2 km en krijgen 12 rondes voorgeschoteld: 4x de Briek Schotteronde, 4x de André Defoortronde en tenslotte 4 finalerondes richting Kruisem en Nokere. De dames krijgen 4x de Briek Schotteronde en 3 finalerondes voor de kiezen in totaal 122,4 km. Een klein rekensommetje leert ons dat de wielermeute maar liefst 19x de Biest passeert en dit in de Henri Lebbestraat en de Vredestraat. De aankomstlijn is dezelfde als die van Dwars door Vlaanderen: de Verbindingsweg.

Miguel De Ruyck, commercieel directeur van Essevee, opende als moderator en stelde dat het BK een volksfeest moet worden voor iedere wielerliefhebber.

Vervolgens nam Kristof Chanterie, Schepen van Sport Waregem, het woord: “Het is met veel goesting en enthousiasme dat Waregem gaststad is voor dit BK. We hopen dat we op een normale manier kunnen organiseren: met veel fans en veel randanimatie zoals de VIP-zones. Dit ter ondersteuning van de horeca en het Waregems verenigingsleven. Ook de TV-kijkers zullen een mooie blik krijgen op Waregem. Het BK wielrennen is een schitterende promotie voor onze stad, sportstad bij uitstek.”

Daarna was het de beurt aan Tom Van Damme, voorzitter van de Wielerbond: “2020 was een speciaal jaar waarin we er het beste hebben van gemaakt en heel wat koersen toch nog konden plaatsvinden. Het WK veldrijden gaat straks door maar zonder publiek. Het grootste slachtoffer is jammer genoeg de jeugd en het zal moeilijk zijn om dat de volgende jaren terug te kunnen opstarten. We zijn positief voor 2021 met een prachtig BK in Waregem. We keren terug naar het hart van de wielersport, na de mooie organisatie in Anzegem afgelopen jaar. Het BK is één van de belangrijkste koersen van het jaar voor de toppers en die zullen allemaal aanwezig zijn.”

Robrecht Bothuyne, Schepen van Sport Kruisem: “Het is een eer om het woord te nemen in een grote stad als Waregem. We zijn heel blij partner te mogen zijn voor dit BK. De gemeente Kruisem voorziet logistieke en financiële steun. Ook tradities brengen ons samen: veel Kruisemnaren komen bvb. winkelen in Waregem.“

Carlo Lambrecht, voorzitter van Dwars door Vlaanderen, had het onder meer over de dagindeling: “Om 9.15 uur is er de rennersvoorstelling van de dames, die starten om 10 uur op de Zuiderpromenade. Om 11.15 uur is er de rennersvoorstelling van de heren op de Hippodroom en zij starten er om 12.05 uur. De aankomst voor de dames is voorzien om 13.10 uur. De aankomst van de heren verwachten we rond 17.30 uur want hier moeten we rekening houden met het EK voetbal. Dit BK biedt heel wat animo voor de fans, met veel toegankelijke zones. Er zijn ook 5 fandorpen voorzien. Het wordt een stevige finale, met dank aan onze vrienden van Nokere en Kruisem. Alvast een dankwoord voor de parcoursbouwer Guy Delesie.

Parcoursbouwer Guy: ”We zijn op zoek gegaan naar een selectief parcours. In Waregem zijn er immers enkel bruggen en daarom keken we naar Kruisem en Nokere omdat daar enkele beklimmingen wachten. Eerst zijn er 4 Briek Schotteronden langs de deelgemeenten St.-Eloois Vijve, Desselgem en Beveren-Leie. Briek is ereburger van Waregem en moet ik niet voorstellen. Vervolgens zijn er 4 André Defoortronden. André is minder gekend. Hij is geboren in 1914 en werd in 1941 Kampioen van België bij de beroepsrenners in Namen. Dat is precies 80 jaar geleden. Ik kan ook zeggen dat er tussen 12 en 13.30 uur 2 koersen tegelijk bezig zijn, elk in een aparte lus en dat zou een unicum zijn voor een BK. Na deze 8 ronden zitten we aan ongeveer 155 km. Tijdens de 4 laatste ronden zijn er de 800 meter lange kasseistrook van de Herlegemstraat en de beklimming van de Holstraat in Nokere. Deze helling doen we ook in Dwars door Vlaanderen en is een knipoog naar onze jaarlijks weerkerende voorjaarsklassieker. Op Waregems grondgebied hebben we dan nog de Karmelberg, het hoogste punt van Waregem, met een stijgingspercentage van 3% en op 3 km van de aankomst. Het zal géén Luik-Bastenaken-Luik worden maar toch is deze omloop zwaar genoeg.”

PARCOURS:
Briek Schotteronde (18,2 km): officiële start Oosterlaan  Vijfseweg naar St.-Eloois-Vijve, Desselgem, Beveren-Leie  Deerlijk: Evangelieboomstraat  Waregemstraat  Deerlijkseweg  Lebbestraat  Westerlaan  Noorderlaan

André Defoortronde (20,7 km): idem als hierboven maar na de Deerlijkseweg  Expresweg  Verbindingsweg  Zuiderlaan  Oosterlaan  Vijfseweg

Finaleronde: Waregem (16,1 km): Verbindingsweg  Zuiderlaan  Kruishoutemseweg  Kruisem en Nokere  Waregem: Bergstraat  Karmeldreef  Galgestraat  Brouwerijstraat  Leeuwkestraat  Felix Verhaeghestraat  Hippodroom  Holstraat  F. Rooseveltlaan  Vredestraat  Expresweg  Verbindingsweg

Reporter Koen vroeg een reactie aan de technisch directeur van de Wielerbond Frederik Broché. Het interview (zie eerder in dit Biesteneirke) werd immers eind november opgenomen en intussen werd het parcours van het BK voorgesteld.
Frederik: “Ik vrees dat die finalerondes niet veel gaan doen. De grootste hindernis is eigenlijk die haakse bocht waardoor alles op een lint zal hangen vanaf de kasseistrook (Herlegemstraat) t.e.m. de Holstraat in Nokere. Dit geeft kansen, maar echt lastig is dat niet voor die mannen na een vlakke aanloop. ’t Zijn de renners die de koers maken en hopelijk is er veel wind, dat geeft sowieso spektakel.”